Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Milan Damjanović: Flaša šljivovice najlepši poklon iz Srbije

Milan Damjanović: Flaša šljivovice najlepši poklon iz Srbije

  • PDF

Poznat kao kraj iz kojeg je vazda dolazila dobra rakija, još iz vremena stare Jugoslavije, Kosjerić je zadržao tu svoju određenost do današnjih dana. Ne mali broj najboljih destilerija, što velikih, što malih, potiče upravo iz ovog kraja.

Milan Damjanović, vlasnik destilerije „Krunska“ iz sela Gajevi nadomak Kosjerića naslonio se na sto godina dugo iskustvo svoje porodice u pečenju rakije, posebno oca Miloja, koji mu je poverio porodični recept.
Gospodin Damjanović je otišao i korak dalje. Pre dvanaest godina, tačnije 2006. godine ozvaničio je ovu delatnost, od pre dve godine potpuno joj se posvetio, i pozicionirao na tržištu Srbije. Rakije Krunska stigle su i do Austrije, Australije, Francuske. Ali, stranci je slabo piju. Kupuju je uglavnom naši za naše, uvek želeći iz rodnog kraja da svoju rodbinu obraduju sa nečim autohtonim, domaćim, što će ih podsetiti na stari kraj. A šta je bolje od kvalitetne domaće rakije?
U destileriji Krunska proizvode se tri vrste rakije: od šljive, kajsije i dunje. Zasade šljiva, zato što je u ovom kraju, ne bez razloga, šljiva najzastupljenija voćka, porodica Damjanović ima u svom vlasništu. Kajsiju nabavlja iz Prijevora i Miokovaca kod Čačka, a dunju iz Tavnika kod Kraljeva i Petnice Čačanske, idealnih područja za kajsiju i dunju. Godišnja proizvodnja ove porodične destilerije je između 10 i 11.000 litara rakije. Rakije iz destilerije „Krunska“, dobitnice mnogih, najviših odličja za kvalitet na 85. Međunarodnom sajmu poljoprivede u Novom Sadu, Rakija festu u Beogradu, Žestivalu - Festivalu rakije u Užicu, mogu se naći u prodavnicama trgovinskog lanca Delez, u hotelima, restoranima širom Beograda, u Mokroj Gori, Zlatiboru, Kraljevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Ivanjici, Užicu, Požegi, Novoj Varoši, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Banji Koviljači... - Od svih rakija ubedljivo je najtraženija šljiva. Najviše je kupuju domaći i oni koji je kupuju za poklon, za rodbinu u inostranstvu. Stranci slabo kupuju naš proizvod. Nismo uspeli da ih naviknemo na našu žestinu - kaže gospodin Damjanović, i smatra da vreme rakije tek treba da dođe. Neki pomaci su učinjeni. Da li zbog toga što je jeftinija, sve je više onih koji umesto viskija poklanjaju rakiju. Bilo da se radi o običnoj, mekoj, ili prepečenici, ljutoj, lekovitoj ili aromatičnoj, sa dodatkom lekovitih travki, onoj koja je kao melem za dušu, ili onoj s kojom se nazdravlja, onoj koja se pije pre, i onoj koja se pije posle jela, pred proizvođačima rakije je težak posao - obnavljanje navike koja se u prethodnom periodu negde istrošila. Pogotovo ako se zna da je srpska šljiva u samom svetskom vrhu, kada je reč o kvalitetnim jakim alkoholnim pićima. Sve je više onih, među kojima i značajan broj mladih ljudi koju s puno znanja i poštovanja konzumiraju vino.
Ne postoji nijedan razlog zašto se ista praksa ne bi mogla primeniti i na rakiju, ovaj nekada srpski brend No.1?
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com