Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Kopaonik u boji borovnice

Kopaonik u boji borovnice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Po IX put u planinskom centru Kopaonik, u promenljivim vremenskim uslovima, od 27 - 30. jula održava se manifestacija „Dani borovnica“ posvećena najrasprostranjenijem šumskom voću - samonikloj barovnici koja se prostore na 300 hektara, a bere krajem jula i početkom avgusta.

Ova manifestacija ima za cilj da okupi ljubitelje prirode i domaćih proizvoda od šumskog voća. Boravak u planini oduševiće sve one koji kroz zabavu i druženje žele da se upoznaju sa prirodnom, tradicionalnom proizvodnjom i bogatim kulturnim nasleđem ovog kraja kroz zabavu i edukaciju.
Tokom manifestacije, gosti će moći da uživaju u šetnjama planinskim stazama, izletom do staništa borovnica, u degustaciji specijaliteta od borovnica, izložbi domaćih proizvoda, rukotvorina i suvenira. Deo programa je i takmičenje u branju borovnica, ocenjivanje proizvoda od borovnica u kategoriji sokovi, alkoholna pića, slatka i želei, džemovi i pekmezi. Za pobednike u svim kategorijama obezbeđene su nagrade. Posebno će biti nagrađen najlepši štand.
U ime organizatora MK Mountain Resort-a, NP „Kopaonik“, Turističke organizacije opštine Brus, Turističke organizacije Raška, manifestaciju je otvorio direktor Turističke organizacije opštine Brus, gospodin Dragoljub Marković.
Domaćini su, kao i svake godine pripremili bogat kulturno umetnički program u kojem su učestvovali članovi Kulturno-umetničkog udruženja „Kopaonička frula“, iz Brusa, i članovi Etnokluba Čerenjski iz Baljevca, opštine Raška.
KUU „Kopaonička frula“, iz Brusa, aktivno od 1986. godine, broji pedesetak članova koji sviraju i pevaju. Veoma su uspešni i cenjeni širom Srbije što potvrđuju mnogobrojne nagrade i priznanja. „Čukaričko kolo“, Junaci sa Košara, nadsviravanje frulaša i frulašica sa pesmama: Livadica okolo jaseni i Znaš li draga onu šljivu ranku. Posle solo tačke Dajane Đokić i Jovana Burgića, nastupila je uz pratnju frulaša Anastasija Petrović sa kompozicijom Crven cvet, a kompoziciju Žali Zare pratio je tarabuk Davida Markovića. Ovo mlado renomirano udruženje oprostilo se nastupom Viktorije Jezdić, Jane Cvetković i Teodore Kolarević, Nikoline Kljajić, Nikoline Milovanović, Marije Spasić, Anastrasije Petrović, Selene Lazarević i Andrijane Deljanin.
EK „Čerenjski“ predstavio se programom pod naziom „Srbijo, deca ti se rađala“. Zdravičarka Gina Martić govorila je zdravicu posvećenu Danima borovnice, te besedu „Srbijo, deca ti se rađala“, a plesni studio „Ćerenjski izveo dve atraktivne tačke.
Poslednjih godina, ovu manifestaciju, u organizaciji Sportskog udruženja „Na sve strane“, prati trail trka „Trail race Kopaonik“ koja okuplja veliki broj trkača iz nekoliko zemalja, regiona i svih krajeva Srbije.
U nedelju, će biti održana i biciklistička MTB trka „Tri strane Kopaonika“, jedan od najuzbudljivijih maratona na našim prostorima.
Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com