Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE U Grockoj izbućkan rečni brka kapitalac

U Grockoj izbućkan rečni brka kapitalac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Sedmo po redu međunarodno takmičenje sportskih ribolovaca „Lov soma na bućku“ u Grockoj ove godine ostaće upamćeno po ostvarenom ribarskom snu - pojedinačnom ulovu od bezmalo 35kg težine i 171cm dužine. Zasluženo prvo mesto za najveći primerak „rečnog brke“ od 34.3kg i ulov od ukupno 36.15kg, osvojili su Ivan Jovović iz Grocke i Srđan Jeremić iz Beograda.

Njima je ribolovnu sreću i umeće čestitao u ime pokrovitelja manifestacije predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, uručivši prvoplasiranima pehare, medalju za najveći ulov i nagrade u vidu vrednog ribolovnog pribora. Čestitajući pobednicima, predsednik je naglasio lepotu rečnog sporta i kvalitet vremena proveden kraj reke, poželevši svima da se češće druže uz vodu.
Tradicionalni, sedmi po redu „Lov soma na bućku“ u Grockoj održan je u organizaciji Ribolovno-nautičkog kluba „Dunavac-Gročica“ iz Grocke i Saveza Bućkaroša Srbije koji je ispratio regularnost takmičenja.
Letnji dan je bio izrazito sparan, više nego što som voli, ali je na otvorenoj reci ipak upecan kapitalni primerak od 34.3kg tradicionalnom metodom „na ruku“. Prvoplasirani učesnici su iskusni ribolovci koji se takmiče širom Srbije i redovni su učesnici gročanske bućke, od kojih se Gročanin Ivan ribarenjem bavi i profesionalno.
U rano gročansko jutro isplovilo je 26 ekipa sa takmičarima koji dolaze širom Srbije, a učestvovale su i ekipe iz Mađarske i Bugarske. Mali broj čamaca se vratio na obalu sa ulovom, koji je zbirno iznosio 15 primeraka i 75.300kg ribe.
Drugo mesto osvojili su Vladimir Prišić i Nenad Jovičić iz Sremskih Karlovaca sa ulovom od 11,56 kg. Drugoplasiranima je nagradei pehare uručio predsednik SO Grocka, Stefan Dilberović, dok je nagrade trećeplasiranim Darku Laziću i Miodragu Simoviću iz Krčedina sa ukupnim ulovom od 7.5kg uručio predsednik Sportskog saveza Grocke, Vladan Radovanović.
Drvene pehare u vidu utešne nagrade su dobili četvrtoplasirani Dragan Davidović i Dejan Milošević iz Velikog sela sa ulovom od 7.2kg, koje je od trećeg mesta delilo samo 300g ribe.
Nagrade su se za sve takmičare sastojale od ribolovnog pribora, a riba je nakon merenja vraćena u reku, u duhu sportskog ribolova.
Za učesnike i goste domaćini su u kazanu krčkali i „lagan” ručak u vidu poslovično ukusnog lovačkog gulaša.
Letnji dan kraj reke je u kasnim popodnevnim časovima nastavljen još jednim tradicionalnim takmičenjem, ovaj put kulinarskog karaktera - Zlatnim kotlićem Dunava u okviru 51. “Gročanskih svečanosti” Gradske opštine Grocka.

Tekst: Zorica Atić
Foto: Info služba GO Grocka

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com