Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE XIV BODROG FEST 10. I 11. AVGUSTA U BAČKOM MONOŠTORU

XIV BODROG FEST 10. I 11. AVGUSTA U BAČKOM MONOŠTORU

  • PDF

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i tradicije Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP „Gornje Podunavlje“  - UNESCO Rezervat Biosfere “Bačko Podunavlje”, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Bodrog fest 2018. se održava 10. i 11. avgusta, po četrnaesti put. Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10.000 ljudi iz zemlje i inostranstva. Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.
Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG “Bodrog”, UG “Podunav”, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine - Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.
Prvog dana festivala, 10. avgusta, biće organizovan ”Bodroški kotlić” - takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz muziku TA “Još ovu noć“ iz Novog Sada i grupe “Fish vibe” iz Apatina (za najbolji paprikaš takmiči se stotinjak majstora kotlića).
U subotu, 11. avgusta, manifestacija počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora i koncerti u 20h. Na koncertu od 20h goste će zabavljati sastav „Ad Libitum“ (NS) i bend „Trilogy“ (So).
Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi sa domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima, rakojim, a u lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela.
Jedan od značajnih segmenata na kojima se bazira turistička ponuda Monoštora, jeste jedinstvo prirode i kulture. Kao idealan način za adekvatno predstavljanje kulturnih, istorijskih i ekoloških znamenitosti sela, pa i celog Grada Sombora, prepoznate su manifestacije koje se organizuju u Monoštoru, a među njima svakako prednjači festival tradicije i kulture „Bodrog fest“.
Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“
Sve ovo govori o značaju koga manifestacija ima za lokalno stanovništvo, kao i za promociju ovog regiona.
Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu i tvrđavi Bodrog, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor. Priča o ovom gradu je obavijena velom tajne, a nalazi se u starim dokumentima i mapama. Pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali, što vodi do toga da Monoštor ima svoju Atlantidu.
Kontakt: Mesna zajednica Bački Monoštor: 025 807 504, 0658075040,  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
http://www.backimonostor.rs/onama.php?lang=2&nav=5&stranica=2
http://skituljko.webs.com/bodrogfest.htm
https://www.facebook.com/bodrog.fest

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com