Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO JUTARNJA ŠETNJA DO MANASTIRA JAZAK

JUTARNJA ŠETNJA DO MANASTIRA JAZAK

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

„Rano ujutro u subotu, 11. avgusta, krenuo sam da prošetam po Fruškoj gori. Odlučio sam da pogledam neke gljive koje sam fotkao pre nedelju dana posle kiša koje su trajale danima. Samo sada nedelju dana nije padala kiša. Tri dana duvao je topao vetar koji je kao fen prosušio šumu. Našao sam i neke gljive od prošle subote, ali teško da bi ih povezao da ne znam da su tu bile i ranije.

Kako god za avgust mesec ovo je puno gljiva jer prošle godine u ovo vreme bila bi to samo šetnja.
Lepo sam proveo ovo subotnje prepodne u šetnji i razmišljanju koliko je malo potrebno da se distanciram od svakodnevnog posla i problema. Kada sam pre par godina bio na kontroli kod lekara rekao mi je "Ne znam šta radiš ali samo tako nastavi". Poslušao sam ga naravno. I dalje vikendom lutam po FG i uživam u svakom trenutku.“
Evo kako je izgledalo subotnje gljivarenje zabeleženo kamerom:
Fotografija 1: Leccinellum pseudoscabrum sin. Leccinum carpini - Grabov ded. Ovako izgleda kada provede 7 avgustovskih dana u hladovini velikih grabova.
Fotografija 2: Boletus subtomentosus sin.Xerocomus subtomentosus - Zlataca.
Fotografija 3: Seme bukve - bukvice.
"Seme bukve koristilo se u ljudskoj ishrani od praistorije. Sakuplja se sa zemlje, kada bukvice otpadnu. Po ukusu je najsličnije semenu lešnika. Još je Plinije pisao da je bukvica od svih orašica najslađa za jelo. Bukvice se koriste u ishrani najčešće sirove ali se mogu i peći poput pitomog kestena, samleti u brašno ili se iz njih može cediti ulje. Hleb sa dodatkom brašna od bukvinog žira na Kavkazu se smatra specijalitetom, a ulje od bukvica ubraja se u najkvalitetnija jestiva ulja. Preterana konzumacija sirovog semena može dovesti do probavnih smetnji ali pečene nisu škodljive." Izvor: wikipedia.org.
Fotografija 4: Hydnellum concrescens. Teško prepoznatljivo, ali GPS kaže da je to ta lokacija.
Fotografija 5: Craterellus cornucopioides - Crne trube. One su preživele i ima ih još, ali i na njih je uticalo avgustovsko sunce.
Fotografija 6: Boletus reticulatus syn.Boletus aestivalis - Ispucali ili Letnji vrganj.
Fotografija 7: Amanita rubescens – Biserka. Biserke ove godine rastu mesecima, a ne kao obično jedan kratak vremenski period krajem proleća.
Fotografija 8: Russula Virescens - Golubaca ili Zeka. I danas puno mladih Golubača. Dokle će ih biti ove godine?
Fotografija 9: Posle argumentovane diskusije zaključak je da je ova ostarela gljiva najverovatnije Inonotus cuticularis.
Fotografija 10: Manastir Jazak. Gljivarenje u blizini nekog manastira u Fruškoj gori poseban je doživljaj. Zato barem vikendom prošetajte po Fruškoj gori i obiđite neki od ovih manastira.

Tekst i foto: Stevan Baluban

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com