Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO VINSKI BAL ČUVA TRADICIJU VLASOTINCA

VINSKI BAL ČUVA TRADICIJU VLASOTINCA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Ovogodišnji 33.Vinski bal održaće se u petak 24. i subotu 25.avgusta, saopštili su organizatori ove manifestacije. Salon vina - Vina juga, biće treći put održan u okviru programa Vinskog bala, a na glavnoj pozornici  nastupiće Dejan Petrović i Big bend, prvog dana i Tropiko bend drugog dana.

- Mi smo apsolutno svesni činjenice da u Vlasotincu danas nema ni vina ni vinograda u nekadašnjem broju. Ipak, s jedne strane ne želimo da zaboravimo tradiciju, a sa druge želimo da podržimo one vinare i vinogradare koji ulažu napore da  održe vinograde i koji, za svoju i dušu svojih prijatelja, prave odlična vina. Vino je razlog okupljanja ljudi i smatramo da tako treba da ostane - rekao je većnik zadužen za kulturu u opštini Vlasotince, Zoran Stamenković.
Treći po redu Salon vina održaće se drugog dana Vinskog bala, 25. avgusta, u subotu, u hotelu „Grozd“, od 13 do 20 sati.
- Biće prisutne neke od najrenomiranijih vinarija iz Srbije, kao što su „Aleksić“ i „Stari dani“, ali je svoje učešće najavila i najveća vinarija na Blakanu „13.jul“ iz Podgovorice. Planirane su edukacije na temu enologije i vinogradarstva - sve što može da pomogne našim vinarima u onome sa čim se suočavaju i da unaprede kvalitet vina- rekao je veliki majstor Vinskog viteškog reda „Simeon“, Svetislav Petrović, zadužen za organizaciju Salona vina.
U ime glavnog organizatora manifestacije, Kulturnog centra, direktor Boban Dimitrijević je najavio da se sprovode tradicionalni konkursi za izbor najbolje pesme, pesme na dijalektu i karikature na temu vina i grožđa, biraće se najlepša devojka Vinskog bala, plivaće se za vinsko burence, a održaće se i tradicionalno izuzetno popularno takmičenje u brzom ispijanju špricera.
- Ono što širu publiku verovatno najviše zanima to su koncerti. Prvog dana manifestacije, 24. avgusta od 22.30 nastupiće Dejan Petrović i Big bend, a u subotu na završnoj večeri  Tropiko bend - najavio je Dimitrijević.
Direktor Turističke organizacije, Nataša Đokić Živković, navela je da će ovogodišnji Vinski bal biti obogaćen nizom sadržaja koji nisu vezani za vino i grožđe.
- U saradnji sa Sportskim savezom Srbije organizujemo ulični street sport za decu, goste vodimo na pešačku rutu u Dadince, a naš sugrađanin kik bokser Sokol Arsić će se mečom za titulu evroskog šampiona sa kolegom iz Grčke, u petak 24. avgusta u 21.30h oprostiti od ovog sporta - obavestila je Živković.
Ministarstvo turizma i telekomunikacija, nakon što je prošle godine obezbedilo štandove za manifestaciju, ove godine je finansiralo izradu kapije Vinskog bala i izradu burad-stolova za Salon vina.
Generalni pokrovitelj Vinskog bala je opština Vlasotince. Budžet manifestacije iznosi 3,2 miliona dinara, koliko i prošle godine.
Svetislav Petrović, veliki majstor Vinskog viteškog reda Simeon uputio je poziv svim zainteresovanim da dođu na ovu manifestaciju vinskom porukom: „Vino je sveto, vino je večno“.

Evo i detaljnog programa 33. Vinskog bala:
PETAK 24.08.2018.:
15,00 – Maričkino: Vlasinski kotlić
17,00 - Obala reke Vlasine: Street sport
17,00 - Gradsko jezero: Plivanje za vinsko burence
17,30 - Galerija Kulturnog centra: Izbor najboljih vina Vinskog bala 2018.
19,00 - Bašta hotela Novi Zemun: Nastup dece PU „Milka Dimanić“ - Pozorišna predstava „Čokoladovići“, Dragan Radović
20,00 - Bašta hotela Novi Zemun: Nastup folklornih ansambala, Besplatna degustacija vina i tradicionalnih jela
21,30 - Letnja pozornica: Kik boks: MEČ ZA TITULU EVROPSKOG ŠAMPIONA Sokol Arsić (Srbija) – Nikolaos Papanikolau (Grčka)
22,30 - Letnja pozornica: Koncert - Dejan Petrović i Big ben
SUBOTA, 25. 08. 2018.:
9,00 - Plato ispred zgrade opštine Vlasotince: Izađi mi na teglu – kulinarski karavan
12,00 - Hotel Grozd: Skupština Vinskog viteškog reda „Simeon” – Vlasotince
13,00 do 20,00 - Hotel Grozd  SALON VINA – VINA JUGA; Degustacija vina i gastronomskih specijaliteta; Predavanje  eminentnih stručnjaka iz domena enologije i vinogradarstva; Izložba karikatura na temu vina i grožđa; Kulturno umetnički program
18,30 - Svečana povorka  - od Trga oslobođenja do bine u bašti hotela Novi Zemun
Učesnici povorke: Vinski viteški redovi Srbije, članovi folklornih ansambala, mažoretkinje uz pratnju duvačkog orkestra
19,00 - Bašta hotela Novi Zemun - program:
- Pozdravne reči predstavnika vinskih viteških redova Srbije
- Nastup mažoretkinja
- Nastup folklornih ansambala
- Takmičenje u brzom ispijanju vina
- Besplatna degustacija vina i tradicionalnih jela
21,00 - Letnja pozornica - završno veče:
- Trubački orkestar
- Pozdravni govor predsednika opštine
- Nastup Teodore Marković
- Proglašenje pobednika konkursa za najbolja vina, pesme i karikature
- Izbor za Boginju vina 2018.
- Vatromet
- Koncert – Tropiko bend.

Tekst: Bojana Stanojević,
direktor Agencije za odnose s javnošću PUBLIKA
Foto: www.vlasotince.org

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com