Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Završeni Velikogospojinski dani u Novom Bečeju

Završeni Velikogospojinski dani u Novom Bečeju

  • PDF

Novi Bečej, prelepa varoš na reci Tisi, proteklih dana ugostila je više od 120.000 ljudi. Tiski kej, ali i centralne ulice same varoši, bile su prepune ljudi svih uzrasta. Pevalo se do kasno u noć, uz „Apsolutno romantično“, mađarski rok bend „Piramis“, Ninu Badrić i Sergeja Ćetkovića kao i uz „Amadeus bend“ i Halida Bešlića koji su poslednji koncertni dan napravili pravu žurku za sve prisutne. Ni kiša, kao ni veliki pad temperature nisu puno uticali na posetioce da se i ove godine dobro zabave. Kao i svih proteklih godina, pa tako i ove, u toku trajanja manifestacije nije zabeležen nijedan incident. Iz tog razloga Gospojina i dalje važi za najbezbedniju manifestaciju u zemlji. 

Jubilarni 25. Velikogospojinski dani zvanično su počeli u četvrtak, 23. avgusta u 20:00 časova, otvaranjem Ulice zanatskog piva. Veliki broj poznatih i manje poznatih zanatskih pivara, oko 40-ak pivskih zanatlija, predstavilo je svoje najbolje proizvode, dok su sa bine čuli zvuci lokalnih rock bendova.

Drugi dan Velike Gospojine obeležili su otvaranje Etno bazara, najveće podmanifestacije namenjene poljoprivrednicima - Poljofesta, dolazak Rečne flotile,  takmičenje u kuvanju riblje čorbe, okršaj tamburaša i veliki koncert novosadskog benda „Apsolutno romantično“.

U samom centru Novog Bečeja Etno bazar u svom šarenilu, privukao je na stotine  posetilaca. Etno bazar je otvoren nastupom KUD-a „Folklorika“ iz Novog Sada.  Oko 100 izlagača iz Vojvodine i regiona predstavilo je svoje proizvode ručne izrade, unikatne radove, proizvode starih zanatlija, pčelarske i druge interesantne proizvode.

Svečano otvaranje Velikogospojinskog Poljofesta počelo je je panel diskusijom na temu „Mladi poljoprivrednici - najveća šansa Srpskog agrara“ gde su se poljoprivrednicima i svima koji se bave ovom oblašću privrede, obratili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, privredu i šumarstvo. U nedelju je održano i takmičenje u veštini upravljanja traktorom, kao i takmičenje u jahanju mehaničkog bika, takozvani „Gospojinski rodeo“ koji se ove godine prvi put održao, a preti da postane sastavni deo Poljofesta.

Majstori u kuvanju riblje čorbe pokazali su svoje kulinarske veštine i ove godine. Iz 70 kotlića širili su se mirisi ovog specijaliteta. Kuvanje riblje čorbe začinile su tamburaške bande iz čitave Vojvodine.

Kao šlag na torti zapevao je i novosadski bend Apsolutno romantično. Uz zvuke pesama „Kao topli maj“ „Dajte mi vina“ i premijernog izvođenja novog singla „Violina“, Novobečejci i njihovi gosti uživali su u ostatku večeri.

Popularni pop pevači Nina Badrić i Sergej Ćetković prvi put su se predstavili publici u Novom Bečeju u okviru Velikogospojinskih dana. Koncertni program je svakako obeležio i nastup mađarskog rock benda „Piramis“ koji je podigao mnogobrojnu publiku na noge.

Treći dan Gospojine obeležila je i Rečna flotila vojske Srbije koja je otvorila vrata za sve posetioce. Na zadovoljstvo građana i gostiju Novog Bečeja pripadnici Rečne flotile, naši panonski mornari, pružili su priliku posetiocima Gospojine, a posebno najmlađima da razgledaju brod, upoznaju se sa ovim tipom broda, fotografišu se i da se druže sa posadom.

Druženje sa bajkerima je takođe upriličeno za sve ljubitelje dvotočkaša. Moto klub „Road Runners“ priredio je pravu rock žurku uz subotičku grupu „Svar“. Pozitivna energija i atmosfera nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Kao i predhodnih godina, Dečija ulica bila je najšarenija. Na stotine mališana uživalo je u raznim radionicama i animacijama, a tema ovogodišnje „Avlije zabavlije“ bila je ljubav prema životinjama.

U nedelju od 12:00 sati, kako tradicija nalaže počela je 25. Revija paradnih zaprega. Na platou kraj Tise prodefilovale su najbolje paradne zaprege, tako smo mogli videti: dvoprege, četvoroprege i petopreg. Kako se Revija paradnih zaprega održava od samog početka proslavljanja Velike Gospojine, kao manifestacija u manifestaciji, posebno je bila posećena. Veliki broj posetilaca je sa uživanjem pogledao paradu najlepših zaprega koje su sa ponosom i dostojanstveno vukli najlepši konji Vojvodine.

Dan uoči slave, tačno u 18:00 sati krenula je Velikogospojinska litija od crkve svetog Nikolaja, kroz centar Novog Bečeja do malog manastira kraj Tise. Veliki broj vernika pratilo je  litiju, palilo  sveće za zdravlje ukućana i u večernjim satima prošetalo velikim Gospojinskim vašarom koji se oduvek održavao povodom ove slave.

U nedelju u ponoć, nakon koncerta grupe „Amadeus bend“ i Halida Bešlića, spektakularnim vatrometom koji je prošarao novobečejsko nebo u hiljadu prelepih boja,  možemo reći da su zvanično završeni Velikogospojinski dani. Do sledeće godine, poručujemo svim dobrim ljudima, posetiocima, dragim prijateljima, izlagačima i potencijalnim saradnicima da i dalje mislimo ono što smo rekli na početku manifestacije – „U trendu ti si ako si na Tisi!“.


Nenad Gavrilović

PR & Media Consalting
Fotografije: Mihailo Berček
Više fotografija u galerijama na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com