Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Deliblatska peščara - zelena Sahara Evrope

Deliblatska peščara - zelena Sahara Evrope

  • PDF

Najveća peščara Evrope, ispunjena kontrastom dinskog reljefa koga zapljuskuju talasi Dunava, nalazi u južnom Banatu. Deliblatska peščara je svojim geomorfološkim osobenostima i biodiverzitetom posebna ne samo u Panonskoj niziji, već i čitavoj Evropi. Specijalni rezervat prirode “Deliblatska peščara” je poslednja i najveća oaza peščarsko-stepske, šumske i močvarne vegetacije koja je nekada dominirala Panonskom nizijom.

Na prostoru rezervata prepoznato je 1.000 biljnih vrsta, preko 250 vrsta ptica, a u velikim populacijama stepskih vrsta životinja je 200 vrsta koje predstavljaju izuzetnu prirodnu retkost. Nastala je tokom ledenog doba vetrovima nošenog peska. Površine je blizu 35.000 ha. Reljef peščare je sa izraženim dinama, visine od 10 do 70m. Umereno kontinentalna klima, peščano tlo i odsustvo vodotokova u srcu peščare, uslovili su osobene životne zajednice izdvojene u posebnu biljno-geografsku oblast Delibaticum.
I danas Deliblatskom peščarom znaju duvati snažni vetrovi - sezonski udari košave dostižu brzinu i preko 140km/h. Suvo i ocedno peščano tlo, formirano nanosima peska sa nekadašnjeg morskog dna, izrazito je bogato jodom. Temperaturne razlike su od -30 °C u zimskom periodu, do preko +40 °C tokom leta. Takve prirodne karakteristike, ovu oazu „zauzdanog“ peska, čine pogodnom za rekreaciju, sportske aktivnosti i rehabilitaciju. Vazduh u Peščari ima izuzetna svojstva, posebno u hladu starih borovih šuma, te se zato boravak u ovom specifičnom predelu preporučuje svima koji žele zdrav i potpun odmor. Edukativni centar i Sportsko-rekreativni centar “Čardak” imaju za cilj povećanje svesti posetilaca o ekološkim vrednostima peščare, zaštiti prirode i sprečavanju opadanja biološke raznovrsnosti kroz prezentaciju i organizovanu edukaciju, odnosno aktivni turizam i rekreaciju.
Kao idealna lokacija za organizovanje škole u prirodi, posetiocima „Čardaka“ su na raspolaganju nastavni prostori i sportska sala. Za posetioce su predviđene pešačke ture kroz šumu, preko pašnjaka do vidikovaca i osmatračnica, upoznavanje flore i faune (tura do lovišta i hranilišta za divlje životinje, sakupljanje lekovitog bilja, prepoznavanje biljnih kultura i rastinja), eko radionice (slikanje, izrada ukrasnih predmeta od prirodnog materijala); sportski susreti, organizovanje kulturno-zabavnih dešavanja, letnji kamp.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com