Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Saša Marin, majstor za Kaćki desert

Saša Marin, majstor za Kaćki desert

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

I ove godine, deveti po redu Čvarak fest oborio je rekorde po broju učesnika, izlagača i posetilaca, a organizator manifestacije Miroslav Piljić smatra da je odavno prevazišao predviđene lokalne okvire. Svake, pa i ove godine, dolaze takmičarske ekipe iz Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, nekada i Mađarske, Češke, ali mereći po dužini reda ispred „korita“ sa svežim čvarcima, najduži je bio ispred domaćeg takmičara, majstora Saše Marina iz Kaća.

Saša Marin vlasnik PR Prerada i konzervisanje mesa Kać, godinama je na Čvarak festu prvi majstor ekipe Crveni Taxi iz Novog Sada. Uglavnom i osvajač nekih od nagrada, ali uvek sa najvećim brojem mušterija. Kaže da je zanat preuzeo od dede, oca, a da li će ovo znanje i veštinu neko preuzeti od njega, to još nije siguran. Gospodin Marin je bio i prava adresa da dobijemo odgovor na pitanje: „Kako se prave domaći čvarci, zbog kojih je ova manifestacija i ustanovljena 2010. godine?“
- Za kvalitet finalnog proizvoda od presudnog je značaja sirovina. Samo domaće svinje dolaze u obzir, one koje se ne hrane premix-om, odnosno nikakvom gotovom mešavinom hrane. Ne moraju da to budu mangulice, ali su na najvišoj ceni one koje se slobodno kreću salašarskim dvorištima. Od salašarskih svinja čvarci su najbolji, ali i to treba znati i ispoštovati celu proceduru - veli Saša Marin. Potrebno je prvo znati iseći masnoću. Neko voli velike, neko srednje, neko manje čvarke, ali je najvažnije da budu jednake veličine. Lepe na oko, one se i ravnomernije tope. Posudu u kojoj se tope čvarci treba stalno mešati, treba znati kada se sipa mleko, kada treba početi „odvađati“ mast, a od krucijalnog značaja za ukus čvaraka je poslednjih deset minuta pripreme, kada se određuje da li će on biti rumen i hrskav, mekan ili gumast. Nijedan majstor, pa ni ovaj naš, neće vam do kraja odati tajnu spravljanja ove delicije. Najbolje je da čvarak probate i nekoliko puta, i odlučiti se kakav volite. Idealan kaćki čvarak treba da je dobro ispečen, i da kada ga vrućeg zagrizete zacrvrči između zuba. Ali to nije sve. Čvarak treba znati jesti. I tu postoje pravila. Konzumira se u ograničenim količinama. Do deset čvaraka pre ručka, uz piće i sa prijateljima. Čvareći zalogaji najukusniji su uvod u svečani, nedeljni ručak. Na taj način konzumirani čvarci ne mogu da presude kilama - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je najveća greška sesti i najesti se čvaraka, jer tada uskraćujete sebi pravi doživljaj. Zato je čvarak isključivo za meze i samo tako izaziva osećaj sitosti u stomaku i zadovoljstvo u duši. Za takve čvarke i takvog majstora se protegao onaj red do u nedogled. Napraviti takve je podjednako važno i znanje, i iskustvo, ali i ljubav. Zato, da ih je bilo i tona, korito bi ostalo prazno. Sve bi se prodalo. Neki će na taj doživljaj čekati čitavu godinu, do narednog Čvarak festa. Drugi će sresti majstora Sašu Marina na nekoj od manifestacija koje redovno pohodi: „Slaninijadi“ u Kačarevu, „Kobasicijadi“ u Turiji, „Duvan čvarku“ u Valjevu, u poslednje vreme Novosadskom noćnom bazaru i na „Arena noćnom bazaru“ u Beogradu. - Organizatori me zovu na svaku od ovih manifestacija. Ja se odazovem kada imam vremena. Moje mušterije me, ne znam kako, ali lako nađu. Željni su, kažu, domaće hrane, a moji proizvodi su upravo takvi - tvrdi Saša Marin.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com