Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Blagorodna Srbija: Slika petanest kovačičkih naivnih umetnika u Palati Srbije

Blagorodna Srbija: Slika petanest kovačičkih naivnih umetnika u Palati Srbije

  • PDF

Galerija naivne umetnosti iz Kovačice je dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena, za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana, kao i za postignute rezultate u kulturnoj delatnosti, posebno u oblasti slikarstva. Galerija se tako našla među 84 dobitnika priznanja, i jedan je od dva dobitnika Ordena prvog stepena, koje im je na Sretenje 2017., a povodom Dana državnosti, uručio predsednik Srbije.

Povodom Dana državnosti 2018. godine kovačički slikar i član Galeriji Jan Bačur odlikovan je Srebrnom medaljom za zasluge, za očuvanje i negovanje umetnosti naive. Kovačički umetnici su u želji da iskažu svoju zahvalnost, na inicijativu svog kolege, slikara Draga Terzića, došli na jedinstvenu i originalnu ideju, a uz konsultaciju Kabineta predsednika Republike Srbije, da u svom maniru naslikaju sliku velikog formata koja će krasiti enterijer Palate Srbije. - Tom prilikom je petnaest slikara, članova Galerije naivne umetnosti odlučilo da uradi jednu zajedničku kompoziciju pod nazivom „Blagorodna Srbija“. Slika je nastajala u autentičnom ambijentu, u Palati Srbije, počev od 11. novembra, a dovršena je i predsedniku simbolično uručena 25. novembra na dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji - rekla je Ana Žolnaj Barca, direktorica Galerije naivne umetnosti iz Kovačice. Slika dimenzije 3.5 x 2m u tehnici ulje na platnu biće postavljena prva dva meseca na reprezentativnom mestu, na prvom spratu Palate. U ovom projektu učestvovalo je petnaest slikara, članova Galerije. Osim Draga Terzića, tu su i Jan Bačur, Pavel Hajko, Rozalija Markov, Zuzana Vereski, Jan Žolnaj, Pavel Povolni Juhas, Eva Husarikova, Ana Knjazovicova, Marina Petrikova, Marija Hlavati, Jan Glozik. - Za nas je izuzetna čast, da delo slovačke nacionalne manjine krasi hol Palate Srbije, kroz koju prolaze zvaničnici iz celog sveta. Sem Slovaka iz Kovačice na slici su radili i Slovaci iz Padine i Drago Terzić, koji je ujedno i koordinator projekta, iz Opova - dodala je direktorica.
Galerija naivne umetnosti Kovačica osnovana je 1955. godine i od tada do danas okuplja slikare posebnog senzibiliteta. Uslov da bi se uopšte mogli kandidovati za člana je da budu iz opštine Kovačica, da iza sebe imaju više od 20 godina kvalitetnog rada, minimum pet kolektivnih i dve samostalne izložbe, ali svako od njih mora da u sebi nosi i nešto više. - Nije lako postati član Galerije naivne umetnosti. Na svakih pet godina raspisuje se konkurs na koji se javlja veliki broj umetnika, ali samo dvoje mogu da postanu njeni članovi. Kriterijumi su veoma visoki jer ovu Galeriju, osnovanu pre više od 60 godina, posećuju gosti iz celog sveta. U početku se zvala Galerija seljaka slikara, a od 2009. godine je postala nezavisna ustanova. Najčešći gosti su Amerikanci koji sa kruzera iz Beograda, dolaze u Kovačicu, pre svega da se dive slikama, a u okviru posete nudimo im i jedan mali performans kroz prezentaciju slovačke narodne nošnje, muzike i čuvene štrudle sa makom i orasima i prirodnim sokovima - objašnjava Ana Žolnaj Barca. Trenutno Galerija ima 28 članova slikara, a od njenog osnovanja kroz nju je prošlo više od 60 umetnika. Samo njih 45 su postali aktivni članovi. Najznačajniji predstavnici su Zuzana Halupova, Martin Jonaš, Jan Knjazovic koji su proslavili Kovačicu na svim meridijanima sveta, a njihovi naslednici se trude da neguju izvornu umetnost naive i očuvaju tradicionalno slikarstvo.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com