Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Manić - Tisa 63 najoriginalnija manifestacija u Srbiji

Manić - Tisa 63 najoriginalnija manifestacija u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ako nije najveća manifestacija, zasigurno treba da ponese epitet jedne od najoriginalnijih, ako ne i najoriginalnije u zemlji.
            Reč je o manifestaciji „Manić - Tisa 63“, koja se odvija na samoj obali Tise, kod Novog Bečeja, ispod čuvene Tiske brane. Posvećena je ribi manić (lat. Lota lota) koja dostiže maksimalnu dužinu od jednog metra, težinu do 30 kg, koja se mresti od decembra do marta, što je i bila početna ideja Udruženja građana Kluba ljubitelja reke Tise „Tisa 63“, da organizuju jedan događaj koji će širu javnost upoznati sa ovim fenomenom. Naime, manić je neobična, vrlo interesantna i retka riba, jedina riba u Srbiji koja se mresti i aktivna je zimi. Manić je i jedini slatkovodni pripadnik veoma cenjene (a pre svega ukusne) familije bakalara, i izuzetno osetljiva na zagađenja vode i to je razlog što ga je sve manje.

            Dragan Vukotić, koji je na čelu Organizacionog tima, i sam ribolovac, kaže da mnogi ribolovci nemaju sreću da se za svog pecaroškog staža susretnu sa tom ribom i da je ovo odlična prilika za upoznavanje sa ovim fenomenom i za pecaroše, ali za sve radoznale i one koji znaju da cene retkosti.
            Iako je manić bio i ostao znak prepoznavanja ove manifestacije i ovog dela Tise, u svakom sledećem izdanju manifestacije, ukazivala se potreba za jednim potpunijim happening-om. Jer, poštujući  ribolovački kodeks, svaki ulovljeni manić se vraćao u reku, a sve je više pristizalo ribolovaca ne samo iz Srbije, već i iz bivših jugoslovenskih republika, Mađarske, Austrije, Češke, Italije, koji su tražili čime da se okrepe i počaste. Zato je „Klub 63“ inicijalnoj ideji pridodao drugu, u vidu tradicionalnog vojvođanskog, odnosno banatskog (mini) svinjokolja. U prvoj fazi organizatori su „stidljivo“ ponudili gostima gulaš, pa raskošni vojvođanski doručak, da bi se ova podmanifestacija danas izjednačila, ako ne i nadrasla ribolovačku priču.
            Posle sedam godina, organizatori sada već dvodnevne manifestacije, su 2018. godine održanu 07. i 08. decembra, imali više upita o disnotoru i takmičenju u nadevanju kobasica nego o ribolovu. Ali, po rečima gospodina Vukotića, bez jednog i drugog manifestacija ne bi bila potpuna. Ovaj hedinistički doživljaj je tako postao prijemčiv kako za strastvene ribolovce tako i za ljubitelje pikanterija, karakterističkih za Banat.
            „Manić-Tisa 63“ je vrhunac godišnjih aktivnosti Kluba ljubitelja reke Tise „Tisa 63“ prisutnih tokom čitave godine. Ovaj Klub, osnovan pre deset godina preuzeo je na sebe odgovornu misiju očuvanja priobalja reke, njenu zaštitu od bahatosti, nelegalne seče, bacanja smeća, pa čak i privremenu zaštitu životinja, uglavnom pasa, žrtava neodgovornih vlasnika, koje hrane, štite od zime, do usvajanja, jer nemaju zakonske mogućnosti za osnivanje azila.             Godinama ovo UG radi sa decom OŠ „Josif Marinković“ iz Novog Bečeja na edukaciji na polju ekologije. U želji da utiču na svest onih koji još nisu počeli da razmišljaju na ispravan način kada su u pitanju naše vode, snimili su i eko film „Tisa je život“, izdali nekoliko ekoloških časopisa i na kraju se odvažili da organizuju jednu manifestaciju, jedinstvenu, po svemu posebnu, kojoj ni najveći kritičari nemaju šta da zamere.
            Prepoznajući značaj ovog događaja, Klubu ljubitelja reke Tisa „Tisa 63“ podršku i pomoć su pružili i Grad Novi Bečej, lider po broju odlično organizovanih manifestacija u toku čitave godine, i Pokrajinska vlada. 

Fotografije: Spaso Mladenovski

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com