Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Salaši, etno kuće, jedinstvena hrana i vina - to je Vojvodina

Salaši, etno kuće, jedinstvena hrana i vina - to je Vojvodina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Prva asocijacija na zimski odmor su planine, skijališta i visoka nadmorska visina, ali da zimski odmor ne mora biti uvek takav pokazuje nam ravnica u Vojvodini svojim posebnim čarima. Vojvodina koja je izrasla na ,,ničijoj zemlji“ između Dunava, Tise, Begeja i Tamiša je jedna od najlepših srednjevekovnih tvorevina. Kao takva Vojvodina danas kroz svojih 45 gradova i  opština nudi specijalne rezervate prirode, spomenike prirode, arheološka nalazišta, dvorce, tvrđave, verske objekte, pruža jedinstvenu vojvođansku hranu, vina.

            Svojom raznovrsnom turističkom ponudom Vojvodina će zadovoljiti ukuse i najmlađih i najstarijih turista, ponudiće najbolje zaljubljenicima u prirodne lepote, kulturne, istorijske objekte, onima koji žele miran odmor u salašima, ali i ljubiteljima aktivnog odmora, kao što su lov ili jahanje.
            Pejzaž iskonske lepote prirode je Fruška gora u kojoj su brojna zaštićena područja u kojima se pružaju odlični uslovi za planinarenje. Osim prirode, sinonim za Frušku goru su manastiri kojih je izgrađeno 35, a danas sačuvano 17. Većina ovih srednjevekovnih blaga su nastala u periodu od XV do XVIII veka, dok su u skorije vreme nastala dva manastira. Fruška gora kao takva je atraktivna turistička ponuda u svim godišnjim dobima.
            Kulturni objekti su važna obeležja Vojvodine. Dvorci, kašteli i letnjikovci su brojni, ima ih čak 43, verno oslikavaju srednjevekovni nasleđeni period i većina njih otvoreni su za posetioce. Reprezentativno i poznato zdanje i odlična prilika da se obiđe je kompleks imanje porodice Dunđerski u Kulpinu. U okviru ovog poseda nalaze se dva dvorca, upravna zgrada, kovačnica, konjušnica i žitni magacin. Realizuju se za posetioce tematske i povremene izložbe. Izuzev dvoraca, Vojvodina ima 8 tvrđava i kula. Svaki grad Vojvodine pruža zanimljivosti i specifičnosti mesta kroz gradske muzeje, etno sadržaj, autentičnu arhitekturu iz različitih perioda. Posetiocima su dostupni i muzeji starih zanata, pčelarstva, pivarstva.
            Osim svih ovih bogatih turističkih ponuda, Vojvodina pruža i specifična mesta za prenoćište, te su salaši, etno kuće i turistička naselja verni prikazi i načini života ove ravnice. Kako bi bili zadovoljeni i urbani načini života tu su i brojni wellness i spa centri.
            Da bi turistima bilo lakše da odaberu pravo mesto za uživanje u odmoru i otkriju  šta može da im ponudi Novi Sad, Sombor, Subotica, Kikinda, Kovačica i drugi gradovi Vojvodine, otvoren je Turistički info-centar Turističke organizacije Vojvodine, 21. januara u Bulevaru Mihajla Pupina 18. u Novom Sadu. Sada će na jednom mestu turisti moći da saznaju sve pojedinosti, odaberu mesto za odmor i upoznaju se sa lepotama vojvođanskog turizma. U Info-centru ponuda je predstavljena na različite tradicionalne načine, kroz brošure i flajere, ali i kroz mnogo savremenih načina, digitalni vodič, mobilnu aplikaciju. Uz to, tu se prodaju i unikatni i različiti suveniri i autohtone vrste vina.

BALKAN MEDIA TIM

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com