Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Milan Munižaba PMF: Uz cirkus i gastro zanimacije, položismo ispit iz animacije

Milan Munižaba PMF: Uz cirkus i gastro zanimacije, položismo ispit iz animacije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Student Milan Munižaba, rukovodilac tima studenata treće godine koji je realizovao projekat „Uz cirkus i gastro zanimacije polažemo ispit iz animacije“ (praktični ispit iz predmeta Animacija u turizmu), naš je sagovornik povodom 45 po redu realizovane animacije u turizmu, koju već 15 godina u različitim ambijentima organizuje Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, predvođen profesorima Anđelijom Đžigurski i Igorom Stamenkovićem, uz logističku podršku gastronoma i hotelijera, kako profesora, tako i studenata ovoga fakulteta, pomoći Grada Novog Sada i brojnih sponzora i donatora. Animacija o kojoj pričamo sa projekt menadžerom Munižabom, dogodila se u restoranu „Ribarac“, u četvrtak 31. januara 2019. godine.

             - Ideja je nastala iz razloga što smo želeli da sukobimo generacije, što govori naziv, a onda smo shvatili da je teško dekorisati salu u tom maniru. Hteli smo da napravimo neku paralelu kako se nekada živelo i kako se živi danas. Održali smo prvi sastanak na kojem smo se dogovorili da pravimo cirkus. Kako nijedan cirkus dugo nije bio u Novom Sadu, nismo imali nikakav uzorak, pa smo odlučili da izvedemo nešto što bi mi moglo da bude interesantno, a nama dostupno. Shvatili smo da možemo da tokom predstave putujemo kroz vreme, jer povezati cirkus i vermeplov ima smisla. Kada smo počeli da radimo na realizaciji projekta počeli smo sa onim što može da se bazira na skečevima, i shvatili da upravo skečevi mogu da dočaraju paralelu nekada i sada: kako je izgledala kafana Dva galeba, igranke na „Mašincu“, ili kako se nekada učilo, a kako se to danas radi,uz svu nepravdu koja se čini sa bubicama. Mi smo to na šaljiv način interpretirali uz pomoć velikog telefona i velike slušalice.
            Milan daje kaže da je u realizaciji ovog projekta  učestvovalo devet studenata s tim što je deveti član, tj. članica, bila u Valensiji, na razmeni, pa nije mogla da te večeri bude sa kolegama. Međutim, sve je snimljeno i ona će sve moći da vidi. Ipak, zadovoljan je učinkom svog tima u sastavu: Ilinka Stojković, zamenik rukovodioca, Tamara Zelić, finansijski rukovodilac projekta, Teodora Ninkov, zamenik finansijskog rukovodioca, Bojana Vasić (voditeljka), Zoran Stanar, Petar Barić,  Ivana Gegić, Nina Vukašinović, Staša Prentović
i njegova malenkost.
            - Sve je proteklo kako smo želeli, čak i više od toga jer je ovo naš prvi susret sa glumom. Treme je bilo, ali dogovorili smo se ako zapnemo u tekstu da improvizujemo. Pola je bila improvizacija i to niko nije primetio, čak je bilo sponatano, prirodno, ispalo je najbolje moguće, čemu je doprinela i zahvalna tema.
            Kao medijski partner PMF-a ispred TOPSRBIJE prisustvovao  sam ne malom broju „animacija“ studenata PMF-a, ali nikada nisam video toliki broj dece, koja su oduševljeno ispratila svaki deo. Kolkiko je to ekipi dalo krila?
            - Radeći na ovakvoj temi shvatili smo da će nam u većem broju biti prisutna deca. S jedne strane je jako lepo nasmejati svu tu dečicu, s druge strane to je mlada publika koja se brzo umori, i teško prati duži performans. Obezbedili smo praktično sve što vole najmlađi – balone, slatkiše i ostavili prostor za igru. Drago mi je da smo uspeli od početka do kraja da ih animiramo, što navodi na zaključak da smo bili dobri.
            Koliko sve vas, sada već kao ozbiljne studente, zadovoljava učešće u jednom ovakavom projekatu?
            - Mene je, kao i sve nas, ovo jako ispunilo iz dva razloga: prvo je što smo uspeli da spojimo korisno i humano, a drugo, pošto smo mi budući organizatori hotelijerske delatnosti mislim da moramo da prođemo kroz jedno ovakvo iskustvo, da vidimo kako je to raditi sa drugim ljudima, kako nije lako nastupati, niti prodati toliki broj karata. Drago mi je što je u publici bilo više od 200 ljudi, bar trećina su bili deca. Naravno i što su u publici bili svi naši profesori - dekanica Milica Pavkov Hrvojević,  Lazar Lazić, Tatjana Pivac, Bojana Kalenjuk, Milorad Todorović i drugi, koji su nam ulili sigurnost dajući punu podršku. Još sam srećniji što smo za malu Iskru Radosavljević kojoj je nedavno u Italiji transplantirana jetra, uspeli da sakupimo oko 200.000 dinara. Tome su doprineli i naši gosti programa - plesačice iz „Profešional Dance Studija” (PDS) i „Iskrica”, studentkinja arhitekture Jelena Vujović, pantomimičari i momci iz udruženja Barmens.
            U emotivnom obraćanju u ime male Iskre, njen otac zahvalio se studentima i profesorima PMF-a na humanosti i poželeo im dobro zdravlje i uspeh u studiranju.
Ništa emotivnije nije bilo ni obraćanje profesora na kraju predstave - Igora Stamenkovića, Anđelije Ivkov Džigurski, Milice Pavkov Hrvojević i Lazara Lazića, čije su reči „Deco, bolji ste od nas“, svima potvrdili da imamo blago među mladima uz koje verujemo da imamo svetlu budućnost.
            I za većinu od 15 studenata druge i treće godine Gastronomije ovo je bilo premijerno učešće na pripremi humanitarne večere u koja se sastojala od vitaminsko-mineralna salate od cvekle, jabuke i šargarepe, rolovanih pilećih bataka uz grašak i slaninu, s pireom od bundeve i desert bio koh i mleko u sosu od bele čokolade. A sve to uz pomoć studenata Hotelijerstva koji su u savršenom redu posluživali brojne goste.

Više fotografija sa ovog događaja možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2486738674672944&type=3

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com