Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE IVAN ĐOKOVIĆ: ŠTAND VOJVOĐANSKIH VINARA BIO EPICENTAR X BEOWINE FAIRA

IVAN ĐOKOVIĆ: ŠTAND VOJVOĐANSKIH VINARA BIO EPICENTAR X BEOWINE FAIRA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

            Drugu godinu za redom, zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, objadinjenim nastupom vinara i proizvođača hrane u Hali 3 Beogradskog sajma, reprezentovana je bogata ponuda Vojvodine na X BeoWine-u, održanom od 21. do 24. februara, u okviru 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu. Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam našlo se 25 vinarija i šest proizvođača hrane sa teritorije AP Vojvodine, koji su svojom atraktivnošću privukli veliki broj posetilaca.

            Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, gospodin Ivan Đoković, istakao je vidan napredak vojvođanske vinske kulture, čemu je doprinela podrška i podsticajima Pokrajinske vlade.
            - Činjenica da smo prošle godine imali 13, a ove 25 izlagača, te većem izlagačkom prostoru i daleko većem broju izloženih vina, pokazuje da smo izabrali pravu meru i da su naši podsticaji i naša podrška bile neophodne. Sekretarijat za privredu i turizam i Sekretarijat za poljoprivredu putem konkursa drugu godinu za redom pomaže podizanje objekata za degustaciju, nabavku nove opreme, mašina za ispiranje, punjenje, čepljenje i etiketiranje flaša, podstiče udruženja vinara da proizvode zajednička, klasterska vina, sa ciljem da kvalitetom i količinom mogu da izađu na svetska tržišta. Podržali smo i vinske manifestacije. Počeli smo sa Novosadskim salonom vina, nastavićemo ove godine sa Salonima vina u Beogradu i Novom Sadu, i mislim da smo pored multinacionalne, multikulturalne i multikofesionalne prepoznatljivosti, sve više poznati i kao vinska regija - izjavio je gospodin Đoković.
Sekretarijat je u prethodnom periodu podržao i Udruženja vinara ne samo Srema i Fruške gore, već i Subotice i Vršačke regije, a sekretar je najavio podršku nabavke opreme za zajedničku proizvodnju.
            Kada je reč o vinskom turizmu, gospodin Đoković je podsetio da je u novembru prošle godine Skupština AP Vojvodine usvojila Strategiju razvoja turizma i kao ključne atrakcione mehanizme, odnosno privlačne resurse predvidela vinski turizam i gastronomiju. Istakao je da je velika pažnja posvećena i kulturnom turizmu i prirodnim resursima, ali pre svega sve većem interesovanju savremenog turiste „onim što ispunjava čula“, pre svega vinu i gastronomiji.
            Sekretar je naglasio da je dobro što Vojvodina ide u korak sa tim zahtevima, i što kvalitetnom ponudom postaje prepoznatljiva vinska regija, u širim okvirima.
            - Naša vina dobijaju na kvalitetu, ozvaničenom najsjajnijim medaljama na prestižnim svetskim vinskim festivalima. To povrđuje i tražnja i rast cena vojvođanskih vina na domaćem i svetskom tržištu.
            Svrhu ovakve sajamska prezentacije gospodin Đoković vidi u zadovoljnim licima proizvođača sa ugovorima koje su zaključili i novim poslovnim vezama. Po njegovim rečima ovakav nastup dobar je za vinski imidž vinske Vojvodine, koji polako počinje da se preliva i na interancionalni nivo.
            Kako sve ove ocene ne bi zvučale paušalno, gospodin Đoković je otkrio da je u toku sprovođenje naučne studije pod nazivom „Analiza socijalno-ekonomskog uticaja vinarstva i vinogradarstva u AP Vojvodini“ u cilju sagledavanja ekonomskih parametara vinske kulture, njenog uticaja na brend destinacije, na kulturu Vojvodine u najširem smislu i na sve kategorije socijalnog života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com