Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO DANI VINA U RIVICI OBELEŽILI PUNOLETSTVO

DANI VINA U RIVICI OBELEŽILI PUNOLETSTVO

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Povodom “Dana vina” (od 01. do 03. marta) u Rivici, optina Irig, održano je Donatorsko veče na kojem su nagrađena, po oceni stručnog žirija, najbolja ovogodišnja vina i proglašeni počasni građani ovog pitoresknog fruškogorskog sela.

            Ispred Organizacionog odbora, Goran Eror je pozdravio prisutne goste podsetivši da je od svojih skromnih početaka 2002. godine ova manifestacija prerasla u ex jugoslovensku i sa neuporedivo većim kvalitetom vina. Istakao je da ova manifestacije doživela 18-tu zahvaljujući pre svega podršci Opštne Irig. Nadovezujući se na ovu opasku, predsednik opštine Irig, gospodin Stevan Kazimirović, u ulozi domaćina, predvideo je da će najdalje za dve godine “Dani vina” prerasti u međunarodni sajam vina.
            Podrška ovoj trodnevnoj vinskoj smotri, u kojoj je uposlena cela opština, na kojoj se istovremeno predstavljaju i “mali” proizvođači suvomesnatih proizvoda, te udruženja žena iz Srema sa domaćim kolačima, slanim i slatkim programom zimnice i rukotvorinama, nije izostala ni od Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a od nedavno i Privredne komore Vojvodine (PKV).
            Zato je čast da otvori ovogodišnju manifestaciju ukazana predsedniku PKV, gospodinu Bošku Vučureviću. Tom prilikom, predsednik je podsetio da je PKV mesto okupljanja privrednika, a da je ova privredno-turistička manifestacija organizovana u regiji u kojoj se proizvode najbolja vina. Kako bi pospešila proizvodnju vina, a mala mesta “pretvorila” u turistička, PKV je u toku prošle godine organizovala studijsko putovanje u Vilanj, vinsku regiju na koju treba da se u svom razvoju ugledaju mesta poput Rivice.
            Svake godine Organizacioni odbor “Dana vina” dodeljuje Povelje počasnim građanima Rivice. Ove godine, u počasne građane promocisani su: preduzetnik, Teodor Toša Perić, pekar iz Iriga; Sava Jojić, vlasnik Vinarije “Mačkov podrum” iz Iriga; Miroslav Kovačević, vlasnik Vinarije “Kovačević” takođe iz Iriga; Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević, i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, gospodin Ivan Đoković.
            Gospodin Sava Jojić je tom prilikom istakao da ne treba podcenjivata velika priznanja iz ovako malog mesta, jer je najveće ono koje dodeljuju sugrađani.
            Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, dr Radojević je takođe priznao da je ovo za njega veliko priznanje i da je svrha manifestacije, podizanje vinske kulture, te kvaliteta vina, uz negovanje običaja i tradicije, u potpunosti ispunjena, i obećao dalju podršku vinarima. Takođe je istakao da za ovu godinu Sekretarijat planirao kupovinu mobilne punionice.     Potpredsednik Đoković je istakao da je Rivica zaslužila da dobije ,,ličnu kartu Vojvodine“ jer je ovo malo mesto pokazalo da predstavlja nezaobilazan deo njenog identiteta, te da se Rivica sa razlogom upisala na kulturnu mapu Vojvodine i nečega što je u Vojvodini utkano:
            - Čast i obaveza je nositi atribut građanina Rivice. Sve one vrednosti koje nosi Rivica, uključujući i ovu manifestaciju, potvrđuju da je ono najgrađanskije selo u našoj zemlji. Vino je magnet koji privlači ne samo novac, već i nove ljude koji bi trebalo da donesu i nova iskustva. Namera nam je da još više sredstava izdvojimo za ovu namenu u narednom periodu i promovišemo, protežiramo i propagiramo u međunarodnom formatu čitav region Fruške gore, upoznajući širok diplomatski, privredni i turistički auditorijum sa kulturnim bogatstvom koje nosi ovaj kraj - dodao je gospodin Đoković.
            Specijalno priznanje uručeno je Radio-televiziji Vojvodine, za izuzetan doprinos unapređenju prepoznatljivosti fruškogorskih odličja i vinsko-gastronomske kulture i promovisanju ove manifestacije u Rivici.
            “Dani vina“ ne bi bili to što jesu bez dobrog vina, a ove godine, u nikad jačoj konkurenciji i 219 uzoraka, dvanaestočlani žiri, predvođen predsednicom Vinske akademije Srbije, gospođom Ljubicom Radan, doneo je sud: Rose Vinarije “Komazec” iz Inđije proglašeno je za najbolje rose vino; u konkurenciji crvenih pobedilo je jednoglasnom odlukom žirija vino Saše Pušića iz Neradina i u konkurenciji belih,  vino iz Vinarije “Vojnović” iz Begeča.
Posle zlata u Temerinu i Inđiji, za najboljeg proizvođača vina iz Rivice proglašen je poljoprivrednik i vinar Sava Odrovački.
Za apsolutnog šampiona i najbolje vino XVIII “Dana vina” proglašeno je crveno vino Saše Pušića iz Neradina.
            Gospodin Eror je pročitao, a zatim se i zahvalio svim donatorima i prijateljima (ukupno 114), koji su na neki način pomogli ovu manifestaciju.
            Prijatnoj atmosferi na ovoj večeri doprineli su Ženski tamburaški orkestar La Banda i Bend Med i Mleko.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2536963346317143&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com