Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF STUDENTI GASTRONOMIJE OPET DONELI NAGRADE

PMF STUDENTI GASTRONOMIJE OPET DONELI NAGRADE

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            U Solunu je od 1. do 4. marta održano međunarodno takmičenje kuvara „11 International Culinary Competition of Southern Europe”, u sklopu međunarodnog sajma turizma HELEXPO. Radi se o poznatom festivalu koji je u kalendaru Svetske kulinarske asocijacija, koji organizuju Kulinarska federacija severne Grčke i Svetska kulinarska asocijacija (WACS).

            Tim Departamana za geografiju turizam i hotelijerstvo, novosadskog PMF-a ostvario je zapažene rezultate - tri medalje i jedan meriot. Danica Rinčić u kategoriji testenine osvojila je srebrnu medalju, Aleksandra Dimitrijević u kategoriji rižoto osvojila je  bronzanu medalju, Miloš Kuzmanvić u kategoriji rižoto osvojio je bronzanu medalju, Tatjana Bodvoji u kategoriji vegetarijansko jelo osvojila je meriot - kategorija junior.
Maja Banjac asistentkinja na Katedri za gastronomiju osvojila je bronzanu medalju u kategoriji seniora - jela od peradi. Maja je bila jedina ženska osoba u kategoriji, takmičila se sa dva repeznetativca i četri šefa kuhinje iz prestžnih ugostiteljskih objekata iz Ukrajine, Litvanije, Tajvana i Grčke.
            Jedan od ciljeva učešća  na takmičenju bila je afirmacija autentične vojvođnske hrane. Jela na takmičenju pripremala su se na moderan  način  od lokalnih namirnica: slanina mangulice, fruškogorska vina, fruškogorske pečurke, begečka šargarepa, sombrorski sir, pšenica, proso. Hrana je značajan segment kulturnog nasleđa svakog naroda. Gastronomima je podršku u aformaciji lokalnih proizvoda na prestižnom takmičenju dala Fondacija 2021, Novi Sad evropska prestonica kulture. Mentori studenata su: Goran Radivojević, nastavnik veština, dr Bojana Kalenjuk, docent i Maja Banjac, asistent.
            Na takmičenju učestvovalo je preko 2000 takmičara iz 29 zemalja. Sudije na takmičenju su renomirane, poznate u svetu, poseduju najviše licence za suđenje koje dodeljuje Svetska kulinarske asocijacija (WACS): Roberto Beltramini (Luksemburg), Tony Chang (Tajvan), Victor Orn Andresson (Irska), Eric Wong (Singapur), Thomas Kuster (Švajcarska), Svetlana Riskova (Laitvanija), Joachim Mueller (Švedska), Nikolas Konstantinou (Kipar), Nikolaj Crump (Nemačka), Georg Walling (Nemačka), Marco P. Bruschweiler (Švajcarska, Tajland) i Argiro Barbarigou (Grčka). Ispred Svetkse kulinarske asocijacije (WACS) pored navedenih istaknutih lica na takmičenju je bio i predsednik  WACS-a Thomas Gugler.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com