Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF partner u projektu G-BiKE koji finansira Evropska komisija

PMF partner u projektu G-BiKE koji finansira Evropska komisija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Projekat zanimljivog akronima - G-BiKE, COST Action Genomic Blodiversity Knowledge for Resilient, je novofinansirani projekat Evropske Unije koji ima za cilj da poveže naučnike i upravljače i korisnike prirodnih dobara širom Evrope kako bi se ukazalo na značaj primene naučnih saznanja iz genetike i genomike u zaštiti biljnog i životinjskog sveta.

Iako se danas genetički podaci mogu dobiti za većinu organizama, standardizacija protokola za otkrivanje i praćenje genetičkog diverziteta vrsta i njihovog adaptivnog potencijala još uvek nedostaje. Glavna ideja G-BiKE projekta je uspostavlјanje korišćenja genomskih podataka kao standardnog alata u programima zaštite životne sredine, kako bi se osigurala perzistentnost populacija i vrsta.
            Kako i sam akronim asocira na bicikl, tako je i osnovna ideja projekta uvezivanje dva točka, jedan koji čine naučnici i drugi koji čine svi oni koji direktno primenjuju programe zaštite ekosistema. Projekat je započet sastankom u Briselu na kome je prisustvovalo 45 naučnika iz 27 zemalja Evrope. Iz Srbije, na sastanku je prisutvovalo 3 naučnika: prof. dr Mihajla Đan, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, dr Nevena Veličković, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i dr Srđan Stojnić, naučni saradnik na Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu srednu u Novom Sadu.
            Naučni program akcije je podeljen na 5 tematskih celina koje su u stvari organizovane kao radne grupe. Tim iz Srbije će učestvovati u radu grupe čiji je glavni fokus primena genetičkih markera kao indikatora u praćenju stanja prirodnih populacija. Rad ove grupe rezultovaće u jedinstvenoj bazi podataka, koja će uklјučivati spisak klјučnih vrsta Evropskog kontinenta za razvoj genetičkih i genomskih markera i listu područja od posebnog značaja za implementaciju mera zaštite životne sredine (one koje su predmet najbržih promena ili koja predstavlјaju granična područja rasprostranjenja vrsta).
            Za rukovodioca projekta izabran je dr Cristiano Vernesi iz Italije, a tokom prvog sastanka imenovani su i podrukovodioci, gde je predstavnica iz Srbije dr Nevena Veličković imenovana za poziciju Science Communication Manager.
            Projekat je dobijen u okviru COST programa (www.cost.eu). COST je međuvladin okvir za evropsku saradnju u domenu nauke i tehnologije, koji omogućava da se istraživanja, koja se finansiraju na nacionalnom nivou, a u čijoj realizaciji učestvuje najmanje pet institucija iz zemalјa članica programa, koordiniraju na evropskom nivou. COST program finansijski podržava aktivnosti koje se odnose na organizaciju konferencija, seminara, sastanaka radnih grupa, sastanaka upravnih odbora pojedinačnih projekata ovog programa, učešće u treninzima, letnjim školama, kao i troškove kratkih naučnih poseta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com