Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Poslovna rešenja primenom Obsnetwork Blockchain tehnologije treće generacije predstavljena u PKV

Poslovna rešenja primenom Obsnetwork Blockchain tehnologije treće generacije predstavljena u PKV

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Predavanje i radionica na temu poslovnih rešenja primenom „0bsnetwork Blockchain“ tehnologije treće generacije održano je u PKV, u koorganizaciji „Blokstrakt“ (Blokstrakt) kompanije, sa sedištem u Beču i Privredne komore Vojvodine (PKV), a u cilju približavanja koncepta Blokčejn (Blockchain) tehnologije poslovnom svetu.

            Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) beleži ogroman porast u prethodnoj godini i da je jedan od najvećih potencijala Srbije.
            IT industrija postaje sve dominantnija privredna grana i beleži najdinamičniji rast vrednosti izvoza u sektoru izvoza usluga Srbije. Prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz IKT usluga u 2018. godini iznosio je jednu milijardu i 135 miliona evra, tako da se slobodno može reći da je ovo privredna grana sa najvećim neto izvozom iz Srbije i najbrže rastući privredni sektor u Srbiji“, rekao je između ostalog Vučurević, napominjući da je u 2018. IKT sektor porastao preko 26 odsto u odnosu na 2017, a u 2017. oko 22 odsto u odnosu na 2016.
            - Suficit izvoza IKT usluga čini većinu suficita izvoza usluga, dok sam sektor tokom poslednje decenije beleži konstantan rast izvoza od preko 20 odsto. Prosečna plata po zaposlenom u IKT sektoru (150.000 dinara) je preko dva puta viša nego u drugim granama industrije, dok jedno radno mesto u IKT sektoru kreira četiri do pet radnih mesta u ostalim sektorima. Preko 45.000 je zaposlenih u IKT sektoru, a za inovacionu strukturu izdvojeno je 100 miliona evra - obavestio je Vučurević i dodao da je Novi Sad grad IT preduzetništva i centar  IT industrije u Srbiji i u njemu su nastale  neke od najvećih kompanija u IT.
            U Novom Sadu ima preko 250 kompanija u kojima je zaposleno 7.000 ljudi. Broj osnovanih kompanija od 1993. godine je u stalnom porastu, a povećava se i broj zaposlenih, kao i prihod ostvaren od izvoza. Prema rečima predsednika Vučurevića, među 10 vodećih IT kompanija u Srbiji, prva tri do četiri mesta zauzimaju kompanije iz Novog Sada.
            Osnivač „0bsnetwork Blockchain“ platforme treće generacije, Srđan Kuprešanin, u izjavi za medije pre početka događaja istakao je da je blokčejn aktuelna tema u svetu, da se različite platforme primenjuju u bankarstvu, logistici, i izrazio nadu da će ovaj događaj doprineti tome da se i u Srbiji blokčejn tehnologija bolje pozicionira.
            - Događaj je zamišljen kao predstavljanje blokčejn tehnologije i mogućnosti njene primene u poslovanju. Iako je blokčejn veoma nova tehnologija, sad smo već na generaciji tri. „0bsnetwork“ je jedna od tih platforme treće generacije, tako da su mogućnosti dramatično porasle u odnosu na ovu drugu generaciju. Nadam se da ćemo kroz dijalog sa učesnicima doći do saznanja o tome kako možemo Vojvodinu da pozicioniramo i ne samo kao korisnika tehnologija, nego i kao aktivnog učesnika u razvoju najnovijih, najmodernijih tehnoloških rešenja - istakao je Srđan Kuprešanin.
            Događaj je okupio blizu 50 učesnika, a jedan od njih, u izjavi za medije, rekao je da je blokčejn jedina platforma koja ima pouzdanost za sve baze podataka koje su u nju upisane.
            - To je centralizovan sistem koji meri određene transakcije koje se zaključavaju na svakih 10 do 14 minuta, koje su kao takve nepromenljive. Mnogo veću primenu će imati u bliskoj budućnosti za sva lična dokumenta, za katastar, za sve transakcije, čak i za berzanske transakcije. Radim dosta projekata iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i veliki svetski
lanci su tražili već sada od velikih dobavljača, pogotovo zelenog povrća, da im celokupno njihovo poslovanje bude bazirano na blokčejn platformi -rekao je Đorđe Mirković, vlasnik firme „Pure Vision“.
            Drugi dan IT konferencije namenjen je programerima, koji će kroz predavanje i hakaton (hackathon) doći do funkcionalnih demo rešenja. Iz iskustva organizatora, sa sličnih događaja koje u već organizovali, moguće je razviti funkcionalan prototip blokčejn aplikacije u toku jednog radnog dana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com