Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Boško Vučurević: I poslovna saradnja i prijateljstvo sa Francuskom

Boško Vučurević: I poslovna saradnja i prijateljstvo sa Francuskom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Privredna komora Vojvodine (PKV), nakon obeležavanja prvog veka postojanja i rada na Svečanoj akademiji održanoj 1. februara ove godine te učešća na različitim sajmovima u zemlji i inostranstvu tokom prva tri meseca, organizovanjem Poslovnog foruma sa Francuskom, najavila je aktivnostima bogato proleće. Sporazum o saradnji između Privredne komore Val d'Oaz i Privredne komore Vojvodine, potpisan u cilju razvoja i jačanja ekonomske saradnje dve regionalne privredne institucije,definisan jeu januaru 2018. godine, u Parizu, a forum je jedan od konkretnih koraka u realizaciji dogovorenog. O impresijama sa pomenutog foruma, razgovarali smo sa predsednikom PKV, Boškom Vučurevićem.

            *U poslednje dve godine, koliko ste Vi na mestu predsednika Privredne komore Vojvodine, organizovan je veliki broj poslovnih foruma sa privrednicima iz inostranstva. Šta je konkretno bilo u fokusu Poslovnog foruma sa Francuskom i koliko je bilo učesnika?
            - Akcenat održavanja poslovnih foruma kod nas je umrežavanje privrednika, organizovanje bilateralnih susreta između naših i inostranih privrednika i iznalaženje prostora za upoznavanje i uspostavljanje saradnje između njih. Naša osnovna uloga je da opravdamo to što je PKV prepoznatljiva kao mesto okupljanja privrednika. Kroz direktan kontakt sa privrednicima, dolazimo do saznanja iz prve ruke šta im je to potrebno kako bi unapredili svoje poslovanje. Hteo bih da napomenem da je Poslovni forum sa Francuskom rezultat inicijative Pokrajinske vlade i nas, kao i Privredne komore Val d’ Oaz i svih ostalih naših francuskih prijatelja. Forum smo organizovali u cilju unapređenja ekonomske saradnje Francuske i Republike Srbije, kroz povećanje trgovinske razmene, pronalaženje novih poslovnih partnera i informisanje privrednika o mogućnostima saradnje. Više od sto privrednih subjekata i predstavnika institucija dve zemlje učestvovalo je na ovom događaju gde su i predstavljani potencijali vojvođanske i francuske privrede kroz različite sektore industrije. Konkretno, Forum je okupio predstavnike Pokrajinske vlade, Razvojne agencije Vojvodine, Privredne komore Val d’Oaz, Razvojne agencije Val d’Oaz, kompanije koje proizvode elektromagnetne ventile, navoje, termoplastična creva; koje upravljaju vodovodnom mrežom, hidrauličnom opremom, zaštitom od požara, proizvodnjom boca za gas, ventilacionim sistemima, ispuštanjem otpadnih voda, kao i kompanije čije su delatnosti audiovizuelna produkcija, kao i distribucija.
            *Pomenuli ste bilateralne susrete. Koliko ih je održano, da li su naši privrednici zadovoljni održanim sastancima, šta je konkretno dogovoreno?
            - U okviru Poslovnog foruma sa Francuskom, u PKV održano je preko sto bilateralnih susreta između naših i francuskih privrednika i predstavnika institucija dve zemlje i ja bih ih ocenio kao uspešne. Najviše razgovara ostvareno je u oblasti prehrambene industrije gde su se naši proizvođači hrane sastali sa francuskim distributivnim centrima. Već su dogovorene individualne posete francuskih privrednika krajem maja ove godine, kada će oni biti u prilici da obiđu proizvodne kapacitete određenih privrednika kod nas, sa kojima su ostvarili kontakte na Forumu. U okviru višednevne posete Francuza, njihova delegacija se sastala i sa predstavnicima Grada Novog Sada, a obišli su i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i nekoliko naših kompanija - Enterijer Janković u Novom Sadu, Termovent SC i Tim-Cop u Temerinu. Moram da istaknem da su Francuzi oduševljeni kompanijama koje su obišli, a naravno i Fakultetom tehničih nauka. Posebno su naglasili da su naše domaće kompanije pokazale visok nivo organizovanosti, poslovanja, nastupa na domaćim i stranim tržištima. Zahvaljujući ostvarenom kontaktu sa Francuzima, na sastancima je istaknuto da postoje segmenti u poslovanju koji su tržišno orijentisani kako ka francuskom tržištu, tako i ka trećim tržištima. Kako je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao u plenarnom delu Foruma, postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje AP Vojvodine sa francuskim regijama, a naglašeno je da smo pored poslovne saradnje, uspostavili i prijateljske veze, i sa time se slažem u potpunosti.
            *Poslovni forum idealan je trenutak da se govori o robnoj razmeni sa konkretnom zemljom, ovog puta, sa Francuskom. Šta nam govore statistički podaci, kakvo je stanje u robnoj razmeni između AP Vojvodine i Francuske?
            - Posmatrajući kretanje robne razmene Republike Srbije i Francuske, možemo konstatovati da ukupna robna razmena sa Francuskom ima tendenciju stalnog rasta. U 2018. godini, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Francuskom iznosila je 1,1 milijardi evra, odnosno povećana je za 6,6 odsto u odnosu na razmenu u 2017. godini. Kada je u pitanju robna razmena AP Vojvodine i Francuske, i ona ima tendenciju stalnog rasta, te je u 2018. godini ona iznosila 340 miliona evra, što je 6,1 odsto više nego u odnosu na 2017. godinu. Tokom prva dva meseca 2019. godine, izvoz u Francusku je realizovan u vrednosti 27,2 miliona evra što predstavlja skoro 18 odsto izvoza u 2018. godini. Ostvaren uvoz predstavlja 18 odsto prošlogodišnjeg, odnosno skoro 33 miliona evra.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com