Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Složno Socio-ekologično udruženje čuva ugled žena i sela Deč

Složno Socio-ekologično udruženje čuva ugled žena i sela Deč

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Projekat osnaživanja žena pod nazivom „Jaka žena - jako selo“, Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC Informativni centar) pokrenut je u cilju poboljšanja položaja žena u seoskim sredinama. Jedan od njegovih zadataka je da uz primenu savremenih znanja, modernih tehnologija doprinese boljoj ekonomskoj vidljivosti žena u ruralnim sredinama. Ovim projektom obuhvaćene su vredne, inovativne žene iz cele Vojvodine.

            Ružica Mrkalj, predsednica Udruženja „Socio-ekologično“, rođena je u malom gradu, došavši u selo Deč, opština Pećinci, suočivši se sa sijaset problema, rešila je da rešava jedan po jedan. Godine 1991. sa grupom istomišljenica, osniva ekološki pokret, koji prerasta u ekološko udruženje sa idejom očuvanja prirodnih resursa, obližnje Obedske bare, odvoženje smaća iz sela, koje tada nije bilo regulisano... U borbu za očuvanje životne sredine vremenom se sve više nametala i potreba za uključivanje u socijalni život žitelja. Rasla je potreba za pomoći starim osobama, pre svega u kućnim poslovima. Tako je 2010. nastalo „Socio-ekologično“ udruženje, koje je u listu svojih aktivnosti, osim pomoći starijim, od pre dve godine upisalo i pomoć deci sa smetnjama u razvoju.
            - Suočivši se sa svim našim aktivnostima u jednom trenutku smo promenile ime i proširili naš Statut, da bi se mogle baviti ovim čime se sada bavimo. Naše udruženje broji 20 članica svih starosnih kategorija, ali nemamo nikakav problem da, kada god je to potrebno, okupimo i muškarce iz sela, posebno kada je u pitanju čišćenje sela. U naše aktivnosti sa 50-tak dece članove Folklornog društva „Mali svitac“ iz Deča, uključili smo i roditelje. Organizujemo radionice na kojima roditelji, pre svega majke, rade dodatne intervencije na nošnjama, koje su nam sašile članice UŽ „Majka Angelina“ iz Kupinova, uz podršku Ministarstva za rad i zapošljavanje, i naše opštine, i nadamo se da će nas opet podržati. Jednom godišnje na platou ispred dečkog pravoslavnog hrama, uz pomoć roditelja organizujemo koncert „Svitac i prijatelji“ - rekla je gospođa Mrkalj.
            Interesovanje za rad sa decom počela je sprovođenjem aktivnosti vezanih za pomoć zainteresovanim učenicima završnih razreda osnovnih škola pećinačke opštine pri izboru budućeg zanimanja i upisa srednje škole. Ustanovljen je i Sajam profesionalne orijentacije, tokom kojeg učenici završnih razreda osnovnih škola svakog aprila imaju priliku da se bliže upoznaju sa programom i smerovima srednjih škola iz Pećinaca i okruženja, kako bi uskladili dečje želje i njihove mogućnosti i na taj način im pomogli u odabiru buduće škole i zvanja.
            Ljubav njenih unuka za konje kroz školu jahanja, probudilo je kod nje ideju za pokretanje projekta „Terapijsko jahanje kao podrška uključivanju osoba sa invaliditetom u svet sportsko-rekreativnih aktivnosti“, kojim su obuhvaćeni korisnici usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Subotišta, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Saradnja sa KK „Bojčin“, licenciranim terapeutom i obučenim konjima za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, poslednje dve godine teče prema planu i svi njegovi akteri su složni u tome da je hipoterapija u prirodi, u šumi i miru daleko delotvornija od one koja se sprovodi u manježu sa pogledom na višespratnice.
            Poslednji u nizu aktivnosti Udruženja „Socio-ekologično“ je saradnja na projektu na inicijativu pokrenutu od Udruženja građana „Resurs centar Tolinci“ sa sedištem u Progaru, da se nekadašnji seoski pašnjak, povrišine 700ha, danas uparložen, zaštiti i da se vrati prvobitnoj nameni. Da na njemu pasu stare, autohtone rase domaćih i gajenih životinja, svinja, ovaca, goveda i dr.
            - Naš osnivni cilj je očuvanje životne sredine, da na selu napravimo jedan zatvoren krug, da proizvodimo hranu, da jedemo zdravo i živimo zdravo, i da sve što selo može da pruži podelimo sa drugima. Jer svako selo u Vojvodini, u Srbiji može da pruži mnogo toga - zaključila je gospođa Mrkalj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com