Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA ZVEZDANI TRIATLON PRVI PUT KOD NAS - POPOVICA, kafe GORSKI SMEŠKO, 18. MAJ, 19h

ZVEZDANI TRIATLON PRVI PUT KOD NAS - POPOVICA, kafe GORSKI SMEŠKO, 18. MAJ, 19h

  • PDF

            ZVEZDANI TRIATLON  je prvi eko festival u Srbiji i širem regionu, koji za cilj ima podizanje svesti o problemu svetlosnog zagađenja životne sredine. Udruženje "Carpe Noctem", koju čine mladi istraživači, pretežno sa Prirodno-matematičkog fakulteta je idejni tvorac festivala koji se organizuje prvi put, a koncipiran je u tri celine: PRIRODA, SVEMIR I KULTURA I UMETNOST.

            U okviru prvog dela, učesnici će planinariti po Fruškoj gori, u mraku i tišini, osluškujući zvuke šume. Cilj šetnje je da se šetači opuste u ovakvim novim, mračnim uslovima i to u šumi, te da lagano prevaziđu svoje iracionalne strahove da će nešto da im se desi. Šetnja je duga nešto više od 5 km, tako da je mogu izdržati učesnici različitih godina.
            Po završetku šetnje, održaće se dva zanimljiva predavanja gde će profesorica Snežana Tovilović sa Filozofskog fakulteta govoriti o našim strahovima od tame, a Brazilac Thiago Ferreira će ispričati zašto je on došao da živi u Srbiji i kako ga je naša priroda privukla da počne da radi na njenoj promociji u Južnoj Americi.
            Nakon toga sledi "Logorovanje sa naučnicima" gde će naša najpoznatija regionalna astrofizičarka, prof. Tijana Prodanović, pričati o temama “iz svemira” u nešto opuštenijim uslovima. Sve to će se dešavati u “Gorskom Smešku”, na otvorenom, u šumskom abijentu, uz tihu jazz muziku u pozadini i svetlost i toplotu logorskih vatri. 
            U toku šetnje Fruškom gorom, biće organizovano osmatranje neba pomoću teleskopa. To veče će Mesec biti pun, a uz malo sreće, osim površine Meseca možda će se uhvatiti i neke druge nebeske pojave. Nakon svega toga, sledi potpuno opuštanje uz performans afro-rumba plesa i fenomenalni nastup jazz benda "Đorđe Obradović trio". 
            Više detalja možete pronaći na sajtu Nevladina organizacija "Carpe Noctem" https://carpenoctem.rs/sta-je-zvezdani-triatlon/.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com