Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE MAJ NA PRIRODNO-MATEMATIČKOM FAKULTETU U NOVOM SADU

MAJ NA PRIRODNO-MATEMATIČKOM FAKULTETU U NOVOM SADU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            NOĆ BIOLOGIJE je naučno-popularna manifestacija koja je prvi put održana 15. aprila 2011. na Departmanu za biologiju i ekologiju, PMF-a u Novom Sadu sa ciljem da se naučno-istraživački rad na zanimljiv i jednostavan način približi zaljubljenicima u biologiju, ali i onima koji to još uvek nisu.

Deveta „ Noć biologije“ će se održati 17. maja 2019. godine na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu u periodu od 17 do 23 časa. Na ovogodišnjoj Noći biologije biće predstavljeno više od 40 interaktivnih radionica, tribine i predavanja. Kao posebnu zanimljivost izdvajamo radionicu „Novosadska pećina“ u kojoj će posetioci moći da svim svojim čulima dožive čari pećinskih ekosistema. Takođe, tog dana radiće „CSI – NOVI SAD“ koji će vam otkrivati tajne forenzike. Više informacija o programu na www.dbe.uns.ac.rs.
            ZVEZDANI TRIATLON - Popovica, kafe GORSKI SMEŠKO - subota, 18. maj, 19h - je prvi eko festival u Srbiji i širem regionu, koji za cilj ima podizanje svesti o problemu svetlosnog zagađenja životne sredine. Udruženje "Carpe Noctem", koju čine mladi istraživači, pretežno sa Prirodno-matematičkog fakulteta je idejni tvorac festival koji se organizuje prvi put, a koncipiran je u tri celine: PRIRODA, SVEMIR I KULTURA I UMETNOST.
Sadržaji: planinarenje, šetanje, edukativna predavanja, naučne priče oko logprske vatre, osmatranje noćnog neba pomoću teleskopa, performans afro-rumba plesa i fenomenalni nastup jazz benda "Đorđe Obradović trio".   
            REPUBLIČKO TAKMIČENJE IZ HEMIJE ZA OSNOVNE ŠKOLE - Departman za hemiju,  petak i subota, 17. i 18. maj. Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine domaćin je 55. republičkog takmičenja iz hemije za učenike osnovnih škola. Takmičenje će se održati od 17-19. maja u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Srpskog hemijskog društva.
Ovo je četvrti i najviši rang ciklusa takmičenja, a na njemu će se takmičiti 151 učenik 7. i 8. razreda iz 125 osnovnih škola sa teritorije Republike Srbije. Takmičenje se odvija u tri kategorije: Test i praktična vežba za učenike 7. razreda (74 učenika), Test i praktična vežba za učenike 8. razreda (71 učenik) i Test i istraživački rad za učenike 7. i 8. razreda (6 učenika).     
Takmičenje će započeti svečanom ceremonijom otvaranja, 17. maja u 18.00h u amfiteatru A1 na Departmanu za matematiku i informatiku. Izrada Testa u sve tri kategorije počeće prvog takmičarskog dana, 18. maja u 9.00 časova, dok će se drugog takmičarskog dana raditi eksperimentalna vežba.
FESTIVAL NAUKE - KAMPUS UNIVERZITETA, PMF - subota i nedelja, 18. i 19. maj!
Prirodno-matematički fakultet, OTVARA VRATA SVOJIH LABORATORIJA U TOKU festivala nauke:
Departman za fiziku - u periodu od 11 - 14h, posetioci će imati prilike da posete Laboratoriju za radioaktivnost, Laboratoriju za rendgenostrukturnu analizu, učionicu u kojoj studenti rade laboratorijske vežbe, amfiteatar;
Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine predstavlja Laboratoriju za zastitu zivotne sredine docent dr Milena Dalmacija u nekoliko termina u toku Festivala.
Sve detalje možete dobiti na samom Festivalu.

PROBNI PRIJEMNI - PMF, nedelja, 19. maj, 14h! Želja je da se potencijalnim studentima omogući provera do sada stečenog znanja, kao i da se upoznaju sa detaljima koji ih čekaju na pravom prijemnom ispitu. Nakon testa, budući brucoši će imati mogućnost da porazgovaraju sa članovima Parlamenta kao i predstavnicima svih udruženja koja se nalaze na fakultetu.
Probni prijemni je BESPLATAN, a test će se raditi od 14 sati u Amfiteatru „Mihajlo Pupin“ u zgradi Departmana za matematiku i informatiku i Departmana za fiziku, Trg Dositeja Obradovića 4.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com