Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Nagrade za urbanistrička rešenja Hrama vina i Vinarije Probus

Nagrade za urbanistrička rešenja Hrama vina i Vinarije Probus

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Na rubu NP „Fruška gora“, u selu Šuljam, dvadesetak kilometara od Sremske Mitrovice, iznad koje se diže Šuljamača glavica, nikao je Hram vina (1.200m²), velelepan objekat za degustaciju, prezentaciju i čuvanje vina, koji nosi ime rimskog cara M.A. Probusa, koji je pre više od XVII vekova pregazio zabranu proizvodnje vina van apeninskog poluostrstva, koju je 92. godine uveo car Domicijan. Želeći da ovaj hrabar istorijski čin jednog od rimskih careva rođenih u obližnjem selu Grgurevci, ostane upamćen, gospodin Milorad Milošević, je sa kapitalom stečenim 40-togodišnjim radom u Sloveniji i drugim zemljama zapadne Evrope, osim Vinskog hrama ustanovio i Vinariju (2.000m²)  u svojim rodnim Velikim Radincima. U njoj će se uz brendirana vina proizvoditi i različite vrste rakija, kao i ulje od semenki bundeve, a planirana je i izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća, čime će razvoj poljoprivrede ovog kraja biti dodatno podržan. Ova prelomna tačka, iz koje je vinova loza nastavila da se širi na Balkan i kontinentalnu Evropu, podizanjem ovog zdanja treba da bude mesto hodočašća vinskih turista iz celog sveta.

            Mirjana Vašut, diplomrani prostorni planer, direktor JP „Urbanizam“, smatra interesantnim da je investitor, gospodin Milošević, u ovom slučaju želeo da podizanje vinograda i preradu primarnih proizvoda uskladi sa izgradnjom Vinarije, a Hrama vina  sa degustacijom proizvoda te Vinarije. On se obratio JP „Urbanizam“ iz Sremske Mitrovice koji je za njegove potrebe uradio plan detaljne regulacije u kojem je osnovna tema bila izgradnja Vinarije. JP „Urbanizam“ je zajedno sa arhitektom Zoranom Raševićem taj urbanistički plan uradio do elemenata urbanističkog projekta, koji je sadržao sve potrebne uslove za izgradnju i uređenje tog prostora, što gospođa Vašut ističe kao primer dobre usklađenosti urbanista i projektanata na zajedničkom radu u interesu investitora, sa pravilima uređenja, korišćenja savremenih trendova u izgradnji mali proizvodnih objekata, u funkcionalnom i estetskom smislu.
            JP „Urbanizamu“ je na 25. Međunarodnom salonu urbanizma održanom u Sremskoj Mitrovici 2016. godine, u kategoriji „Planovi detaljne regulacije“ za rad „Izmene i dopune PDR radne zone „Panonija Energy“ u K.O. Šuljam, Sremska Mitrovica dodeljena treća nagrada, da bi godinu dana kasnije, na 26. Međunarodnom salonu u Nišu. dobili priznanje za Hram vina.
            Koliko je bilo potrebno da se sve usaglasi, upakuje i izgleda baš kako je gospodin Milošević zamislio, gospođa Vašut kaže: - Što se tiče priprema i plansko prostorne i projektne dokumentacije za svaki pojedinačni objekat je, poštujući procedure, bilo potrebno oko godinu dana, dok je realizacija u prostoru tekla u skladu sa organizacijom posla investitora. Ono što nas planere, projektante i urbaniste raduje jeste da možemo da iz dana u dan pratimo realizaciju planske postavke, kako naši crteži prerastaju u stvarnost. Kada je Vinarija u pitanju, ona je u arhitektonskom smislu urađena kao jedan savremeni objekat sa modernim fasadama, materijalima uklopljenim u pejzaž ravnice. Hram vina je jedinstvena građevina sa kupolom i posebnom akustikom, u koji će biti smešten klavir i gde će se dešavati vrlo interesantni perfomansi umetničkog i kulturnog sadržaja a pre svega prijem gostiju koji će doći da uživaju u predivnom pogledu sa velike terase tog Hrma na ceo Srem, prema Sremskoj Mitrovici i Savu.
            Vinarija bi trebala sa ovogodišnjom berbom da bude u funkciji a Hram vina je u završnoj fazi realizacije enterijera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com