Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Etno restoran Salaš kod stare dunje sa šmekom banatskih kuća

Etno restoran Salaš kod stare dunje sa šmekom banatskih kuća

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            „Salaš kod stare dunje“ nalazi se 15 km od Zrenjanina i 45 km od Beograda. na magistralnom putu između ova dva grada, nedaleko od kanalisanog toka reke Begej, preko kojeg se pruža SRP Carska bara. Kuriozitet ovog mesta je praistorijska humka na kojoj je restoran podignut.

            Gospodinu Nenadu Čaviću, iskusnom zrenjaninskom ugostitelju, saradniku u razvijanju turističke ponude grada, zapao je za oko kućerak na uzvišenju u jednom od najlepših delova nepregledne ravnice. Stari objekat je rekontruisao, novi, restoranski deo dogradio i stvorio jednu funkcionalnu celinu koja ničim ne narušava postojeći sklad. Na prilazu koji odiše tradicijom života na ovim prostorima, i đeram i smederevac našli su svoje mesto.
            Gosti na Salaš dolaze sa raznih razloga. Nekima se sviđe ambijent, priroda, mir bez obzira na broj gostiju. Drugima je prioritetna hrana, čiju pripremu na otvorenoj vatri, ili pod sačem, mogu da nadgledaju, a posle i da se istom slade. Na meniju su teletina, jagnjetina ispod sača, perkelt, domaća goveđa i kokošja supa, riblja čorba, rečna riba poput smuđa, soma, štuke ili šarana, a kao desert štrudle, rezanci sa makom, gomboce i kitnikez, domaće voće i druge đakonije. A sve to uz bogatu vinsku kartu i uslugu stručnog i prijatnog osoblja. Sve ovo naći ćete na samo par minuta vožnje od Zrenjanina. Gosti sa manjom decom ne izostavljaju da pohvale prostrani park sa raznovrsnim sadržajima za najmlađe, ali svi sve hvale. I tradicionalna jela domaćinski pripremljena, i ambijent širokih stolova i namolovanih zidova, atmosferu koju uvek vešto umeju da „podignu“ tamburaške bande.
            „Salaš kod stare dunje“ ime je dobio po zasadu dunja u dnu imanja. Dvadesetak stabala, Leskovačke dunje i Vranjanskog dunjca u više od 50 godina starom dunjiku svake godine daju izuzetne plodove za čuvenu dunjevaču, koju podjednako vole i žene i muškarci zbog njenih bogatih aroma i blagog ukusa.
            Ako se zna da stablo dunje obično živi od 30 - 40 godina, a usamljena stabla, uglavnom na međama i do 70, neizvesno je koliko će ovaj vremešan zasad, koji je nadmašio svoju generaciju, potrajati. Gospodin Čavić, svestan da je svake godine siromašniji za po koje stablo, a i ovi koji odolevaju vremenu puni su suvaraka, zabrinuto odmahuje glavom, ali kao i do sada, veruje u čuda.
            Kaže da je bio svestan vrednosti ovog zasada pri kupovini ovog imanja, ali da nije znao da se objekat koji je zatekao, nalazi na humci. Arheološka istraživanja, arheološke službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Narodnog muzeja Zrenjanin, treba da daju odgovor da li je to bila humka za stanovanje, nekropola, kombinacija ove dve ili pak, ako se uzme u obzir erozija tokom dve i po hiljada godina, možda je imala i funkciju osmatračnice. Gospodin Vojislav Cvejić, iz Turističke organizacije grada Zrenjanin, kaže da humke u Vojvodini nisu retkost, posebno ne na ovom području. Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, na teritoriji srednjeg Banata registrovao je 336 arheološka lokaliteta. Humka na kojoj je podignut „Salaš kod stare dunje“ nalazi se na lokalitetu BATAK, koje je sistematski istraživano od 1949 - 2009. godine. Budući nalazi arheologa, bez obzira kakav on bio, ovom mestu daće posebnu patinu. Samo dunjik da potraje. Rakiju smo probali i bez greške su.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com