Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Radislav Jovanov: Došlo je vreme zadrugarstva koje moramo iskoristiti

Radislav Jovanov: Došlo je vreme zadrugarstva koje moramo iskoristiti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Manifеstacija „Žеtvеni dan" održana jе na parcеli Zеmljoradničkе zadrugе „Čurug", u organizaciji Zadružnog savеza Vojvodinе i zadruga - članica Savеza, Privrеdnе komorе Vojvodinе (PKV) i Garancijskog fonda Vojvodinе. Iako „Žetveni dani“ označavaju početak žetvene aktivnosti ratara, već sada je jasno da su vremenske (ne)prilike učinile svoje i procene su da će prinosi biti niži od prosečnih.

            Predsednik ZSV, gospodin Radislav Jovanov, primajući čestitke za dobru organizaciju manifestacije naglasio je da je pšenica ta koja je i ovoga puta okupila proizvođače, stručnjake i predstavnike državnih institucija, u Vojvodini koju smatra i uvek je smatrao velikom žitnicom. To što poslednjih godina pšenica nije imala odgovarajući tretman i počela da služi za plodored, što nije u redu, smatra da će o pšenici morati ozbiljnije da se razgovara, a država da napravi zaokret i za proizvođače koji se bave proizvodnjom pšenice obezbedi stimulativne mere, podsticaje u cilju poboljšanja njihovog statusa, kako bi bili konkurentni proizvođačima u regionu i na drugim destinacijama.
            Značajnom ocenjuje jasnu poruku predsednika Pokrajinske vlade, gospodina Igora Mirovića, da je država, u ovom slučaju Pokrajinska vlada, stala iza zadružnog sektora, jer su se do sada naše zadruge borile za goli opstanak. Danas zadruge, zahvaljujući sredstvima, mogu da razmišljaju o razvoju i novim investicijama, jer bez para nema razvoja.
            - Ne tražimo ništa posebno već jednak tretman kao i svi pravni subjekti. Krajnji cilj bi trebao da bude ostanak mladih ljudi u malim sredinama čime bi se poluga država - zadružni sektor - selo pokazala kao dobar put - kaže gospodin Jovanov i dodaje da je današnja podrška državnih institucija, PK, različitih fondacija zadrugama malo zakasnela:
            - Ja koji sam ceo svoj radni vek proveo u zadrugarstvu mislim da je zadružni sektor puno ranije morao imati podršku države kao što ima poslednjih godina, ali nikada nije kasno. Dokazano je da je zadružni sektor u razvijenim delovima sveta, u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, okosnica u malim sredima, zašto onda to ne bi bio i kod nas. U Vojvodini trenutno ima 406 aktivnih zadruga. Najzad je došlo vreme zadrugarstva i ono mora na najkvalitetniji način da se iskoristi i to u skladu sa vremenom. Mora se pratiti konkurencija, savremeni tokovi, i ako sve to povežemo u jednu celinu podška od Privredne komore, zadružnog saveza i svih ostalih partnera će doži do izražaja. Uz nas su i Naftna industrija Srbije, banke, osiguravajuće kuće... To sve treba iskoristiti. Neko će to učiniti na bolji neko na lošiji način, ali je sigurno da bez zadruga u malim sredinama nema razvoja - objasnio je predsednik ZSV.
            Po njegovim rečima napredak zadrugarstva isključivo zavisi od kadrovske strukture unutar zadruga, jer bez uključivanja nauke, znanja, savremenih tehnologija nema napretka. Tamo gde ima dobrih stručnjaka tamo su i zadrugari dobri. Ali još uvek ima primera zadruga bez kvalitetnih stručnjaka, pa su tamo u problemu i zadruga i zadrugari.
            - ZSV je spona između zadruga i države. ZSV omogućava da zadruge na brži i lakši način dođu do kvalitetnijih informacija, najboljih stručnjaka i mi ćemo i dalje činiti sve da unapredimo ovaj značajni sektor srpske privrede - rekao je gospodin Jovanov.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com