Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Novosadski Štrand - identitet i simbol

Novosadski Štrand - identitet i simbol

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Svakom posetiocu Novog Sada, pre nego što odluči da poseti gradsku plažu, treba preporučiti da pita Novosađane šta misle o Štrandu. Štrand je deo identiteta i dobro prepoznatljivi simbol grada. Zbog toga, brojni domaći i strani turisti, pored tvrđave, gradskog jezgra ili nekog festivala, neće zaobići ni plažu na Dunavu. Makar da se ovde zadržite i na kratko, tek da potražite osveženje u limunadi, na pravi način ćete osetiti atmosferu jednog tipičnog novosadskog leta.

            Novosadska plaža na Dunavu ima svoju tradiciju. Teško se moglo i pretpostaviti 1856. godine, kada je prvi put upućen poziv Gradskom magistratu da omeđi prostor na gornjem Limanu namenjen civilnom kupanju, kako će baš ovde biti važan turistički lokalitet u 21. veku. Vrata Štranda zvanično su otvorena 1911. godine, a dve godine kasnije podignute su prve kabinice i to u tri reda. Potom se postavljaju skakaonice, tuševi, barake za bicikle, otvaraju restorani, dok u novosagrađenoj saletli sviraju vojni orkestri kako bi zabavili građane.
            Danas na gotovo 14 hektara, kako zelenih, tako i peščanih površina, Štrand ima sve sadržaje male kupališno-rekreativne turističke destinacije. Kada dosadi osunčana vrelina peska, hlad je moguće potražiti ispod krošnji gotovo 400 stabala. Posetiocima je na raspolaganju 830 kabina, veliki broj barova, malih restorana sa ukusnom hranom i brojni zabavni sadržaji. O bezbednosti kupača brinu se spasioci, redari i dežurni lekar. Najzad, neka o raznovrsnoj ponudi i popularnosti Štranda govori broj poseta. U toku samo jednog prosečnog letnjeg dana ovde boravi preko 10.000 ljudi. Tokom letnje sezone, od maja do septembra, turistički radnici Štranda zabeleže milion poseta.
            Turističku ponudu upotpunjuju brojna sportska i kulturna dešavanja - turnir u odbojci na pesku, takmičenja u košarci, fudbalu, rukometu na pesku, tenisu nogom ili glavom. U vreme održavanja čuvenog festiva- la EXIT, organizuju se dnevne žurke. Program animacije posebno je posvećen najmlađim posetiocima kroz održavanje kreativnih radionica. Najzad, večernje šetnje, duž pešačkih staza Štranda, izuzetno su prijatne. Zbog svega rečenog, i u saznanju da je rečima teško opisivati turističke doživljaje, Štrand je iskustvo koje morate doživeti.
            Pored Štranda u Novom Sadu su poznate  još tri neuređene, ali zaista divne dunavske plaže. Plaže Oficirac, Bećarac, Mačkov sprud i Šodroš idealne su za one posetioce koji žele da pobegnu od svake gužve i gradske vreve. Veliki broj kupača dovodi ovde svoje pse i zbog toga se drugi posetioci neće buniti.
            Atmosfera je potpuno opuštena, okolina nekako divlja i bez pritisaka bilo koje vrste. Za razliku od drugih uređenih plaža, ovde je moguće i roštiljati. Ipak, komfor i bezbednost koju imate na uređenim plažama, ovde nemojte tražiti. Ovde nema spasilaca, obezbeđenja, lekarske pomoći, a izostaje i ponuda kafića i barova. Zato, zadržite oprez ukoliko ste se odlučili baš za neku od ovih plaža.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com