Sat02292020

Poslednja izmena:10:06:32 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Osveženje i rekreacija na lepim jezerima u Vojvodini

Osveženje i rekreacija na lepim jezerima u Vojvodini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Bez obzira kakvog su porekla, prirodna ili veštačka, mala ili velika, mnoga jezera Vojvodine, u gotovo svim njenim krajevima, predstavljaju omiljene lokalitete za kupanje, sport ili odmor pored vode. Ove mirne panonske vode pravi su izbor  za odmor i rekreaciju.

            Palićko jezero je najpopularnija jezerska turistička destinacija u Vojvodini. Uprkos  činjenici da kupanje u jezeru nije dozvoljeno, popularnost Palića ne opada upravo zbog organizacije brojnih drugih rekreativnih aktivnosti na jezeru i u njegovoj blizini. Na Ženskom štrandu moguće je iznajmiti plovila uz pomoć kojih se jezero brzo i lako može upoznati. Za grupne posete postoji mogućnost obilaska katamaranom. Jedriličarski klub svim zainteresovanim posetiocima nudi svoje usluge, baš kao i javni servis za iznajmljivanje bicikala. Za sve one koji očekuju i nešto više, vredi spomenuti da je Palić značajna destinacija kulturnog turizma sa brojnim manifestacijama i lepim zdanjima sagrađenim u stilu secesije.
            Zobnatičko jezero je najznačajnije i najveće kupalište u severnoj Bačkoj. Jezerska obala ima izuzetno dinamičnu morfologiju, sa više zaliva, poluostrva i ostrva. Na prvi pogled teško se može pretpostaviti da je reč o veštačkom jezeru. Van pojasa plaža ima dosta trske i druge vegetacije i baš zato ceo pejzaž ima posebnu ekološko-estetsku vrednost. Zobnatica je zaštićena kao Park prirode. Plaže su uređene na jugoistočnoj obali koja je lako pristupačna i povezana sa Bačkom Topolom i to asfaltnim putem, pešačkom i biciklističkom stazom. Veći broj drvenih molova predstavlja pravi užitak za one koji vole da skaču u vodu. Tu su i svi ostali sadržaji koji boravak na plaži čine prijatnijim: ležaljke, sportski tereni, jezerska čarda. U pauzi, između dva kupanja, moguće je posetiti ergelu ili vetrenjaču koja je preuređena u muzej.
            Hidrološka aktivnost Dunava je oblikovala ukupni pejzaž oko ove reke, pa su danas njegov sastavni fragment i brojna jezera nastala pomeranjem rečnog toka. Stanovnici naseljenih mesta u okruženju tradicionalno su vezani za plaže na ovim jezerima. Veliki broj građana starije i srednje generacije opština Odžaci i Bač sa uzbuđenjem se priseća vremena, iz svoje mladosti, koje su provodili na jezerima Štrand i Provala. Oni mlađi u letnjoj sezoni i danas ovde uživaju. Na jezerima Štrand i Provala možete pronaći ono što u suštini očekujete od svakog kupališta - čistu i bistru vodu, idealnu za sport, rekreaciju i uživanje.
            Jezera Štrand predstavljaju skupinu četiri jezera, od kojih je najveće, centralnog položaja, ujedno i najprivlačnije za kupanje. Jezera imaju odličan položaj, u blizini graničnog prelaza Bogojevo-Erdut. Na severoistočnoj obali nalazi se veća peščana plaža. U neposrednoj blizini jezera 2012. godine otvoren je  kamp sa 22 parcele za sve oblike kampovanja. U ponudi su i restoran, zajedničke prostorije za druženje, kuhinja, vešeraj i sanitarni prostor.
            Na lokalnom putu Vajska-Bođani nalazi se jezero Provala, najveće  kupalište u opštini Bač. Veoma privlačna plaža, na zapadnoj obali, opremljena je suncobranima, tuševima i prostorom za kampovanje. Jezero je bogato ribom, posebno vrstama poput soma, štuke, šarana, pa je omiljeno i među ribolovcima. U okolini jezera ima više kulturno-istorijskih spomenika, od kojih su neki i od izuzetnog značaja (tvrđava, franjevački samostan i hamam u Baču, manastir Bođani).
            Turistički dragulj Fruške gore su i njena jezera koja, pored brojnih drugih užitaka, nude i mogućnost kupanja ili odmora na  nekoj plaži. Ovde su za sve rekreativce u ponudi tri jezera.
            Jezero Bruje nalazi se severozapadno od Erdevika, lepog sremskog sela.  Lako  je  pristupačno iz centra sela asfaltnim putem. Plaža u dužini od 80 m, sa podlogom od sitnog šljunka i trave, nalazi se na jugozapadnoj obali. Drvene  klupe i prirodni hlad, ispod brojnih stabala, čine boravak na jezeru prijatnijim. Jezero Bruje privlači brojne ribolovce i kampere.
            Jezero Borkovac, od ranije poznato građanima Rume, polako  postaje omiljena izletnička destinacija Novosađana i Beograđana. Na svega tri kilometra od centra pomenute sremske varoši, ovo jezero predstavlja pravu oazu mira, idealnu za rekreaciju i sport. Mirna i bistra jezerska voda idealna je za sportsko veslanje. Jezerska plaža, delom na betonskim plo- čama, a delom na travi, nalazi se na zapadnoj obali. Odmor je moguće potražiti i u prirodnom hladu i na nekoj od drvenih klupa. U turističkoj ponudi su i otvoreni bazen, kao i istoimeni hotel  sa spa & wellness centrom. Do popularnih lokaliteta Borkovačkog jezera vodi trasa asfaltnog puta.
            Međeš ili Šatrinačko  jezero  nalazi se svega 1,5 kilometar od Šatrinaca u opštini Irig. Sudeći po sloganu lokalne turističke organizacije - Sunčana strana Fruške gore, izgleda da je ovo mesto dobro za kupališni  turizam. Uzimajući u obzir broj  kupača koji posećuju  travnatu  jezersku plažu u letnjim danima, opet se može isto zaključiti. U blizini je uređen teren za odbojku na pesku, a na putu do plaže, na jednom uzvišenju i sa lepim pogledom na okolni pejzaž, nalazi  se  manji kafe bar.
            U Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina, svega 5 km od centra grada, spas od letnje vreline moguće je potražiti na Peskari. Ovde su tri jezera nastala usled višegodišnje eksploatacije peska. Građani su godinama čistu i bistru vodu koristili za kupanje i rekreaciju. Usledila je akcija uređenja kupališta, tako da ono danas ima sve odlike opremljenog turističkog lokaliteta. O popularnosti Peskare svedoči i podatak da u sezoni, samo u jednom danu, ovde boravi i do nekoliko hiljada kupača.
            Kupalište na kome se odmaraju građani Vršca nalazi se na obali Vršačkog jezera. Vršac ima tu privilegiju da se jezero nalazi u samom gradu. U toku sezone ovde se organizuju različita sportska takmičenja i kulturno-zabavna dešavanja.
            Najznačajnija kupališna destinacija u južnom Banatu su poznata Belocrkvanska jezera. Čak  sedam  jezera, bistre vode i sa lepim peščanim i šljunkovitim plažama, predstavljaju pravi turistički biser Banata. Po prirodnim lepotama i turističkim sadržajima izdvajaju se tri jezera: Glavno jezero, Vračevgajsko jezero i Šljunkara. Prvo se nalazi sa leve strane puta prema selu Vračev Gaj. Ukupna dužina svih plaža na Glavnom jezeru iznosi 300 metara i to na pesku, šljunku  i betonu. Najveća i najpoznatija je ona na istočnoj obali, u čijem okruženju  su ujedno i najvažniji turistički sadržaji Belocrkvanskih jezera, uključujući i restorane i kafiće. Od rekreativnih sadržaja izdvajaju se skakaonica, tereni za vaterpolo i staze za trčanje, a aktivna je i spasilačka služba. U toku turističke sezone za posetioce se organizuju škole ronjenja i plivanja. Na desnoj strani  pomenutog  puta nalazi se Vračevgajsko jezero. Ukupna dužina plaža ovde iznosi oko 400  m, delom na šljunku, a delom na travi. Na severnoj obali Šljunkare, u dužini  od 100 m, nalazi se takođe lepo uređena šljunkovita plaža.
Kupalište Šljunkara, sa čistom i prozirnom vodom, popularno je kao izletište među građanima Kovina. U blizini je travnato igralište za mali fudbal  i dečije igralište.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar