Sat02292020

Poslednja izmena:10:06:32 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dušan Simović: Sportski kamp je mesto stasavanja dobriih sportista i dobrih ljudi

Dušan Simović: Sportski kamp je mesto stasavanja dobriih sportista i dobrih ljudi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

             Čačak je poznat kao grad košarke i fudbala, ali pre svega grad koji voli sport i raduje se dobrim sportskim rezultatima. To tvrdi Dušan Simović, trener Odbojkaškog kluba „Borac“ Čačak, koji se nalazi na pripremam u Omladinskom sportskom centru „Golija“ na Zlatiboru.

            - OK „Borac“ je poslednju deceniju prepoznatljiv u Srbiji po radu sa mlađim kategorijama, pre svega devojčicama. Jedan je od najboljih u zemlji kada je reč o radu u pretpionirskoj, pionirskoj, kadetkskoj i juniorskoj kategoriji. Namera nam je da u našem gradu i okruženju što više dece uključimo u sportske aktivnosti, a nakon toga, najtalentovanije selektujemo u takmičarske ekipe, da predstavljaju svoj grad širom zemlje i u inostranstvu. To je u kratkim crtama lična karta kluba baziranog na radu sa mlađim kategorijama. Sve je veći broj devojčica koje se bave košarkom i odbojkom, sportom uopšte, a u velikoj meri je za to zaslužna naša reprezentacija koja poslednjih godina pravi vrhunske rezultate - kaže gospodin Simović.
            On dodaje da je presrećan kada se u klubu pojavi pravi talenat, ali smatra da je i takvim devojčicama, kao i onim manje talentovanim prioritet škola. Klub podržava dobar uspeh u školi i raduje se kada mlade odbojkašice upišu željeni fakultet i odu dalje na školovanje. Klub se drži pravila po kojem škola i sport mogu da se razvijaju paralelno, čak i da imaju pozitivan uticaj jedno na drugo. Devojke u velikom broju koriste sportske stipendije i odlaze na studije u SAD, ali i u Sloveniju, najviše u Beograd, gde uglavnom nastavljaju da treniraju u nekom od ondašnjih klubova.   
            Sport, bilo da se radi o kolektivnom ili individualnom, iziskuju naporno vežbanje, zaslužno za formiranje radnih navika, discipline, sportkog duha, osobina korisnih i u procesu obrazovanja.
            - U velikoj meri je sport zaslužan da od tih dečaka i devojčica izgradimo prave i dobre ljude jer sport daje dodatne smernice i ne dozvoljava da deca krenu stranputicom. Deca su na turnirima, na terenima, druže se, nemaju vremena za neželjene radnje, i uče se pravim vrednostima, organizaciji, disciplini, jačanju karaktera, volje, snage, svega onoga što će im biti potrebno tokom života - objašnjava naš sagovornik.
            Imajući ovakvu viziju razvoja mladih ljudi, OK „Borac“ poslednjih osam godina, a prvi put u Sportskom centru„Golija“, dovodi grupu dece na Zlatibor. Ova planina je po mišljenju trenera Simovića, destinacija No.1 za sportiste, kada je reč o infrastrukturi, jer u protivnom ne bi tu dolazili Panatinaikos, Fenerbahče, Olimpijakos, najbolji klubovi Evrope i sveta. Posebno je zadovoljan „Golijom“ koja inudi sve moguće uslove za kvalitetne treninge i ugodan boravak.    
            „Golija“ raspolaže sa dve sportske hale, od kojih je jedna vrhunski opremljena, otvorenim sportskim terenima, terenima za Beach Volley, bazenom..., uslovima dovoljnim za pripremu superligaških klubova, a kamoli za decu, koja i pored svega najviše vole da borave u prirodi, na pesku, travi i vazduhu, što je i najzdravije i najbolje za njih.
            Ove godine OK „Borac“ je na pripreme na Zlatibor doveo 106. dečaka i devojčica, što sa stručnim štabom iznosi ukupno 117 učesnika.
            - Čačak će biti grad muške košarke i ženske odbojke i nadamo se da ćemo za par godina imati ozbljnog seniorskog predstavnika što se tiče ženske odbojke, a kada vidite broj dece u klubu i ovom kampu, njihovu želju i požrtvovanost na terenu, samo je pitanje vremena kada će se to desiti - tvrdi gospodin Simović i dodaje da ovoliki broj dece za njega kao trenera znači mnogo jer je to i reper koliko poverenje u njega i njegov rad imaju njihovi roditelji, što je od ključnog značaja za izgradnju dobrog odnosa, poverenja, saradnje, ali i međusobno upoznavanje.
            - Decu znamo sa terena, treninga i utakmica, ali ne i njihovo ponašanje u svakodnevnim aktivnostima, kako se druže, komuniciraju sa vršnjacima. U kampu je mnogo više pedagoškog rada od samih priprema. Očigledno i deci prija da u ovom tzv. „sportskom letovanju“ grade svoju samostalnost, osećaj odgovornosti i sigurnosti - zaključio je gospodin Dušan Simović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar