Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Vrnjačka Banja pokreće Internacionalni festival pozorišta

Vrnjačka Banja pokreće Internacionalni festival pozorišta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Pod pokroviteljstvom Opštine Vrnjačka Banja i u saradnji sa Kulturnim centrom Vrnjačka Banja, pokrenut je „Internacionalni festival pozorišta“ (IFP), koji će od 2019. biti organizovan svake godine tokom poslednje nedelje jula.

            Cilj festivala je da stanovnicima Banje i gradova u okruženju, kao i svim posetiocima „kraljice turizma“ pruži kulturne i umetničke sadržaje na najvišem nivou, te tako unapredi ukupnu letnju ponudu ove značajne destinacije u Srbiji. Festival se zalaže za promociju vrhunskog pozorišnog stvaralaštva, sa posebnim fokusom na mlade autore i glumce, koji će tek stasavati u vodeća imena domaćeg glumišta. U skladu sa tim, jedan od glavnih zadataka IFP-a je decentralizacija kulture u smislu približavanja umetnosti stanovništvu i publici, tj. ponuda kvalitetnih sadržaja upravo tamo gde je publika.
            Ove godine, festival će biti svečano otvoren na Trgu kulture u Vrnjačkoj Banji 25. jula, izvođenjem predstave „Oleanna“ u režiji Vide Ognjenović. Ovu predstavu će od 21h odigrati maestralne glumice Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu - Annamaria Serda i Jovana Todorović, koje su njome upravo i mastrirale.
            Glavni program festivala biće realizovan 26. i 27. jula u banjskom amfiteatru, izvođenjem predstava od 21h, o čemu je moguće saznati više informacija na zvaničnoj internet stranici festivala - www.ifp.rs ili kod promotera festivala.
            Festival je  evijalnog karaktera, a ove godine će biti ustanovljena i nagrada „Promenada“ za poseban doprinos razvoju pozorišne umetnosti. Simboličan naziv nagrade je omaž velikanima srpske kulture, nauke i umetnosti, koji su uveličali bogatu istoriju Banje svojim boravkom na istoimenom šetalištu. Svake godine će biti dodeljena samo jedna „Promenada“ za određenu oblast pozorišnog delovanja, prema oceni stručnog žirija festivala.
            Ovogodišnji partneri festivala su Reflektor teatar iz Beograda i Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda, koji su prepoznati kao strateški važne ustanove koje se sistemski zalažu za razvoj i promociju mladih, kao i njihovog stvaralaštva.
            Kreatori festivala su okupljeni oko udruženja građana KUNST Lab, koje se zalaže za kulturni, naučni i intelektualni razvoj u Srbiji, uz pružanje jednakih mogućnosti i onim stanovnicima koji nisu skoncentrisani u velikim gradovima i u blizini najvećih obrazovnih centara.
            Za sve dodatne informacije na raspolaganju je Organizacioni odbor IFP-a i predstavnici KUNST Lab-a: PR kontakt: Nikolina Janković 065 977 44 12. Kontakt Organizacionog odbora IFP-a: Ivan Topalović 065 977 4411, Miljan Dumanović 064/04-04-883 i Dušan Stojaković 062/458-458.

Tekst: Ivan Topalović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com