Sun02232020

Poslednja izmena:09:50:21 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Majkina radionica obogaćuje turističku ponudu Banoštora

Majkina radionica obogaćuje turističku ponudu Banoštora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Vatromet ljubavi, energije i ideja - eto šta se desi kad se udruži tri generacije kreativnih žena iz jedne porodice. Upravo je po tome prepoznatljiva banoštorska „Majkina radionica“ u kojoj nastaju unikatni suveniri i ukusni vojvođanski specijaliteti.

            Kada su na tavanu porodične kuće pronašle stare šeme za vez koje su u vlasništvu porodice duže od jednog veka, članice Udruženja „Majkina radionica“ shvatile su to kao znak i poziv da se upuste u avanturu zvanu umetnost i turizam. Osnovale su udruženje još 2010. godine s ciljem da očuvaju vojvođansku tradiciju i ojačaju turističku ponudu Banoštora.
            - Simbolima Vojvodine oslikavamo sve što nam padne pod ruku, šijemo, vezemo, dekorišemo, kuvamo i ugošćavamo turiste iz čitave Evrope. Nemojte se čuditi, ima nas pet i svaka je maher u nekoj drugoj oblasti - kaže Radoslava Janković, predsednica Udruženja. Njihova ideja je da tržištu ponude nešto što je drugačije, unikatno, a smatraju da je ključno napraviti dobar spoj tradicionalnog i modernog, uzimajući najbolje iz prošlosti i sadašnjosti.
            Učestvovale su na mnogim projektima koje je raspisivala AP Vojvodina i na taj način sticale nova znanja koja su prenosile i svojim sugrađankama, kako bi svi zajedno bili konkurentni u oblasti etno turizma. Zajedno sa lokalnim vinarijama nastupaju na raznim turističkim manifestacijama, a svoje proizvode plasiraju i gostima vinarija. Na taj način se ovo udruženje uključuje i u vinski turizam.
            Kao i kod većine malih udruženja i preduzeća, glavni problem sa kojim se susreću su nestalni izvori finansiranja projekata, pa tako članice Udruženja “Majkina radionica” ne uspevaju da završe svoj objekat i prostorije. Ističu da kao žene u biznisu na selu moraju mnogo više da se potrude od žena u gradu da plasiraju svoje proizvode. To takođe smatraju jednim od ključnih problema u svom poslovanju.
            - Jake žene su one žene koje ne dopuste sebi da se utope u kolotečini i u vremenu u kom dominiraju muškarci, pogotovo u ruralnim sredinama. One koje uspeju da ostvare sebe kroz oblast u kojoj su dobre, uprkos mišljenju većine. Moja mama je to uspela kroz turizam i ponosna sam na nju jer vidljivo dominira u toj oblasti, bar u našem mestu - izjavila je najmlađa članica Udruženja, Danica Janković. Zanimljivo je viđenje ove mlade žene da mladi iz seoskih sredina zapravo imaju odličnu perspektivu da se ostvare i ispune svoje ciljeve: „Selo ne može da te sputa, ukoliko imaš ambiciju! Može samo da ti pomogne i ojača te“.
            Ove jake žene se nadaju da će nakon završetka projekta “Jaka žena, snažno selo” moći da završe svoj objekat u kome stvaraju i održavaju čak i dečije kreativne radionice prenoseći svoje znanje i  ljubav prema tradiciji mladim naraštajima. Naša želja je da im se san ostvari.

Tekst: Kristina Nosović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar