Sun02232020

Poslednja izmena:09:50:21 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dođi, vidi u upoznaj grad Zrenjanin i njegovu okolinu

Dođi, vidi u upoznaj grad Zrenjanin i njegovu okolinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Manifestacije poput etno „Banatske priče“ u sklopu afirmacije folklorne tradicije Banata, u maju, u naselju Bagljaš, „Dana Uroša Predića“ u Orlovatu, rodnom mestu umetnika, u junu i apostrofiranjem kulturno-umetničkih sadržaja, kao i festivala muzičkih talenata „Franc List“, na kojem se izvode dela velikog kompozitora, kao sećanje na njegov prvi javni nastup 1820-te godine u Kaštelu „Ečka“, u istoimenom mestu, te književno, izložbena, koncertna, pozorišna manifestacija „Sremčevi dani u Elemiru“, u čast u velikana srpske književnosti koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom „Čovekova tragedija ili Bal u Elemiru”, „Dana taraških roda“, takođe u junu, svojevrsne promocije seoskog turizma i prednosti života na selu, zatim „Banatske bajke“ u Gradskoj bašti tokom letnjih meseci, „Bantskih vrednih ruku“ u julu, manifestacija u kojoj učestvuju udruženja, klubovi, aktivi, mesne zajednice, organizacije, društva koja se predstavljaju u raznim vidovima narodnog stvalaštva, manifestacija kulturno-zabavnog karaktera „Korzo fest“ i ona najveća, „Dani piva“ krajem avgusta, sa brojnim koncertima, dramskim, dečjim, sportskim i kulturno-umetničkim programom, koja mapira Zrenjanin kao grad piva, su samo povodi da se u ovaj grad dođe i da se obiđe neko od 22 naselja, koju opština Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanin, podržava i uporedo sa manifestacionim turizmom razvija turističku infrastrukturu i brojne sadržaje kako bi učinila boravak gostiju u gradu i okolini ugodnijim i bogatijim.    

            Grad, sa istorijom čiji počeci sežu u rani XIV vek, nazivan je Bečkerekom, Velikim Bečkerekom, kratko vreme Petrovgradom, zatim Zrenjaninom, čuva jedinstvene spomenike kulture, poput najstarijeg pozorišta u zemlji sa očuvanom baroknom salom, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, iz 1835. godine, u nekadašnjoj zgrаdi Gradskog poreskog zvanja, uz pretpostavku da je zdanje u kom je pozorišna dvorana, stаri Grаdski žitni mаgаcin kојi dаtirа јоš iz XVIII vеkа; Narodni muzej osnovan 1906. godine kao Muzej Torontalske županije, a za publiku otvoren tek 1911. godine, spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja, na 1200 m2, smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta; Istorijski arhiv, Kulturni centar, i druge ustanove posvećene muzičkoj i likovnoj umetnosti.
            Kао mаlо kојi grаd u Vојvоdini, Zrеnjаnin је imао vrеdаn grаditеlјski slој klаsicizmа - stilа kојi је u stаmbеnој аrhitеkturi Srеdnjе Еvrоpе suvеrеnо vlаdао u prvој pоlоvini XIX vеkа, masivnih zidova, svodovima u konstruktivnom sklopu i drvene međusptarne tavanice, smirene i relativno skromne plastične dekoracije... Ovaj period je tim značajniji što od njega, speltom nesrećnih okolnosti i velikim požarom iz 1807., u kojem nestaje „barokni Bečkerek“, počinje arhitektura današnjeg grada. Neke od najznačajnijih građevina su Gradska kuća, rimokratolička katedrala, Trgovačka akademija, Reformatorska crkva, Palata finansija, danas Gradski muzej. 
            Zrenjanin je i grad deset mostova, koji premošćavaju Begej, različitih stilova i arhitektonske građe. Zrenjnin je i grad tri jezera, forimranih presecanjem meandara reke, brojnih parkova: Županijski, Karađorđev park. Čokliget.
            Ništa manje interesantna nije ni okolina Zrenjanina. SRP „Star Begej -Carska bara“, ribnjak Ečka, etno selo Belo Blato, kaštel Ečka porodice Lazar u istoimenom selu, etno kolmpleks Tiganjica...
            U Melencima, na 16 km od Zrenjanina, nalazi se Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda. Ovo banjsko lečilište smešteno na obalama jedinog slanog jezera u Srbiji, u šumovitom parku, izuzetno je u lečenju povreda ili oboljenja nervnog sistema, reumatskih bolesti i tegoba, rehabilitacije nakon hirurških intervencija, ali i oboljenja srca i krvnih sudova, dermatoloških problema i posebno, deformacije lokomotornog sistema kod dece. Poslednjih godina sve su zastupljeniji spa i wellness programi, koji omogućavaju odmor i relaksaciju, detoksikaciju i rekreaciju.
            Da li zbog toga što Zrenjaninom duvaju neki posebni vetrovi, begejske vode, ili pak Zrenjnainskog piva, sa čijom proizvodnjom je započeo Nemac Sebastijan Kratcajzen, a njen vlasnik od 1891. do kraja Drugog svetskog rata bio Lazar Dunđerski, posle čega je nastavila da posluje u sastavu kombinata „Servo Mihalj” i sve do 2003. bila jedna od najvećih i najpoznatijih pivara u ovom delu Evrope, rođeni neki od najboljih sportista Srbije: braća Grbić, Dejan Bodiroga, Snežana Perić, Ivan Lenđer, zlatna Ivana Španović, Jovana Brakočević, Maja Ognjenović i drugi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar