Sun02232020

Poslednja izmena:09:50:21 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Ergela Karađorđevo doživljava renesansu

Ergela Karađorđevo doživljava renesansu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Jedna od najvećih ako ne i najveća turistička atrakcija opštine Bačka Palanka je Ergela „Karađorđevo“, osnovana 80-tih godina XIX veka, kada se i beleži početak uzgoja konja na ovim prostorima, a za potrebe tadašnje austrougarske ergele „Mezchegues“.

            Ona je bila poznata po uzgoju konja nonijus rase, konja panonske nizije koji su bili koriščeni za radove u poljoprivredi pre pojave poljoprivrednih mašina, a kasnije i za potrebe vojske kao tovarni i vučni konji. I danas, grla nonijus rase iz Ergele „Karađorđevo“ tradicionalno osvajaju šampionski pehar Novosadskog sajma. Od 1921. godine ergela je u vlasništvu države i nosi naziv Ergela„Karađorđevo“, od kada započinje i uzgoj lipicanerske rase konja, uglavnom grla koja su dolazila iz ergela „Lipica“, „Đakovo“, „Lipik“ i iz privatnog uzgoja. Neposredno pre Drugog svetskog rata započet je uzgoj engleskih punokrvnih konja, sportskih grla koja se koriste za galopske trke.
            - Tokom 70-tih godina prošlog veka imali smo jedan zapat od 20 grla arapske rase, uglavnom konja koje je predsednik Tito dobijao na poklon. Posle njegove smrti ta su grla dislocirana u ergele bivše Jugoslavije, prvenstveno u BiH jer je tamo postojala ergela arpaskih konja, deo je otišao u Sloveniju, a drugi u Makedoniju. U Ergeli „Karađorđevo“ je posle dužeg prekida pre dve godine, zahvaljujući donaciji prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, započet ponovni uzgoj konja arapske rase. Donirano je ukupno petnaest grla, i osim osam arapske rase, stiglo je i sedam grla engleskih punokrvnih konja - kaže upravnik Ergele, Nebojša Zlatanović, ističući da je to važan segment procesa revitalizacije ergele i poboljašnja uslova života i rada na njoj.
            Po njegovim rečima, u poslednje dve godine uložena su i značajna sredstva Ministarstva odbrane u adaptaciju svih postojećih kapaciteta, objekata, hipodroma, a svakako je kruna svega uvođenje nekada tradicionalnog, trkačkog dana, pod pokriviteljstvom Vojske Srbije - Kupa Vojske Srbije, koji okuplja najbolja galopska i kasačka grla iz naše zemlje i Fijakerijade u kojoj učestvuju najreprezentativniji predstavnici ove, sve popularnijih zaprega.
Ergela trenutno uzgaja 118 grla četiri rase konja.
            U svojoj ponudi Ergela „Karađorđevo“, koja posluje u sastavu VU „Morović“, nudi zanimljive turističke programe koji obuhvataju razne aktivnosti. Zbog prisustva retkih biljnih i životinjskih vrsta, jedan deo Karađorđeva je proglašen Specijalnim rezervatom prirode. Lovište „Karađorđevo" pruža mogućnost lova na jelena, divlju svinju, srneću divljač, muflona, fazana, zeca, divlju gusku i divlju patku, i za tu svrhu lovcima su na raspolaganju fijakeri, sanke, čamci, terenska vozila i druga oprema. Organizuje se obilazak tvrđave Bač i manastira Bođani, piknik u centru „Vranjak". Gostima je  na raspolaganju lovačka kuća „Dijana" sa komfornim smeštajem u sedam soba i dva apartmana, lovački centar „Vranjak" sa smeštajem u dva bungalova i osam ležaja, a restoran „Karađorđevo" nudi bogat izbor jela vojvođanske kuhinje sa specijalitetima od divljači i ribe.
            Uz  školu jahanja i jahanja u prirodi za decu i odrasle, vožnju fikajerom, šetnju, preporuka domaćina je obilazak Muzeja ergele koji čuva uspomene od svog osnivanja (1880), sa najvrednijim eksponatima iz vremena kada je tu dolazio predsednik Josip Broz. U Muzeju su sanke koje je koristio isključivo Broz za vreme diplomatskog lova, 22. decembra na Dan armije; Brozov fijaker od orahovog drveta; fijaker u kojem su se vozili njegovi gosti; tu je i onaj rađen za takmičarski četvoropreg ergele iz 1974. godine u Londonu. Tom prilikom je predsednik Tito engleskoj kraljici poklonio par lipicanera i amove iz saračke radionice „Đuran“ iz Sombora; mnoštvo fotografija, pripreme za lov i iz samog lova, fotografije šampionskih grla iz 1971. i 1972. godine sa takmičenja u Beogradu; tu su i pehari, potkovice i druga priznanja koja svedoče o uspešnosti odgoja konja na ovoj ergeli.
            U knjizi utisaka otvorenoj 01. juna 1924. godine, tzv. upisnici posetilaca, najstarijem dokumentu te vrste u regionu, nedavno je ispisan poslednji list. Otvorena je nova uz naše želje da doživi dugovečnost i bogarstvo prethodne.
            Nema ergele bez hipodroma. Hipodrom Ergele „Karađorđevo“ sa travnatom stazom za galopske trke dužine 1.300 i kasačka staza od 1.000 metara, padok za preskakanje prepona ili takmičenje u vožnji zaprega, uz peščanu trening stazu za svakodnevni trening grla, takođe doživljava preporod. Obnovljene tribine mogu da prime 500 gledalaca, ali se u vreme manifestacija okupi 7 - 8.000 posetilaca. Zato uprava Ergele „Karađorđevo“ nastoji da osim pomenutih Kupa Vojske Srbije i Prvomajske fijakerijade, ustanovi do dva događaja mesečeno, koja bi u potpunosti oživela i samu ergelu i čitav ovaj bajkovito čudesan prostor koji poseduje sve elemente konkuretnog turističkog proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar