Wed10162019

Poslednja izmena:08:35:12 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Kratka saga o rimokatoličkom hramu Jovana Krstitelja u Ečki

Kratka saga o rimokatoličkom hramu Jovana Krstitelja u Ečki

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Svoju priču i ogroman značaj ima Rimokatolička crkva svetoga Jovana Krstitelja, sagrađena kao svadbeni dar Sigismunda Lazara svojoj 40 godina mlađoj supruzi Viktorini. Sigismund je za dve godine podigao zdanje u koje je uzidano milion cigala. U tome su mu pomogli Ečani, koji su kao kmetovi imali obavezu rada 10 dana godišnje za feudalca na čijem feudu su živeli.

            Po ugovoru koji su Bugari Pavlićani katoličke veroispovesti, potpisali sa Janošom Lazarom pri dolasku u Ečku, vlastelin je bio dužan da podigne crkvu, ako ima više od 200 duša katolika. Godine 1794. Janoš gradi jednu manju crkvu od naboja pokrivenu trskom i slamom. Janoš Lazar iz Budimpešte donosi 12 religioznih slika bečkog slikara Feliksa Lejhera (Felix Ivo Leicher 1727-1812) nastalih u drugoj polovini XVIII veka.
            Do 2009. godine te slike su stajale u današnjoj crkvi, da bi 2010. restaurirane i  prenešene u zgradu biskupskog Ordinerijata u Zrenjaninu, dok se jedna nalazi u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.
            Brat Janoša Lazara, Agošton je 1811. godine ojačao crkvu kamenom konstrukcijom i pokrio šindrom, te dogradio daskama pokriven zvonik.
            Današnju crkvu podiže Sigismund Lazar, kada je odlučio da se oženi, rešio je da podigne crkvu koja bi, budući da se nalazi uz Kaštel, reprezentovala ne samo moć porodice, već i njegovu ljubav prema nevesti, Viktorini Egelspaher. Koliko je zanimljiva njena arhitektura, gotovo savršena akustičnost (od nje bolju akustiku ima jedino novosadska Sinagoga), toliko je interesantan način na koji je građena. Mala obnovljena crkva stajala je u sredini objekta, sve dok nova kompletno nije sazidana. Crkva je bila završena poslednje nedelje avgusta 1864. godine. Rušenje stare crkvice organizovano je posle mise, kada je sveštenik zamolio svoje parohijane da deo po deo konstrukcije male crkve iznesu na zadnja vrata nove. Do osvećenja je ostalo da se završi pod, koji je i danas originalan, i postave klupe. Crkva je osveštana 18. septembra iste godine.
            Oslikavao ju je poznati holandski slikar Adolf van der Venne (1828 - 1911) boraveći u Ečki (1862 - 1864). Iza njega su ostala tri velika platna: Hristovo krštenje, na kojem je za lik Judite bio inspirisan (verovatnije uslovljen) likom Sigismundove žene Viktorine Lazar i svetu Elizabetu Ugarsku, sa likom Sigismundove majke, Elizabete Lazar. Zidno slikarstvo povereno je vršačkom slikaru, Jozefu Gojgneru, koji je došao 1863. godine, i između ostalog oslikao rođenje Isusa Hrista i repliku Tajne večere, kao i Via crucis sa 14 postaja. On je našao svoju ljubav u Bečkereku i ostao da živi u ovim krajevima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar