Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Dragica Samardžić: Možemo da budemo ponosni na naše vinogradare i vinare

Dragica Samardžić: Možemo da budemo ponosni na naše vinogradare i vinare

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U susret 52. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, Privredna komora Vojvodine i HGK-Županijska komora Rijeke predstavile su gastronomske i vinske ponude Kvarnera i Vojvodine na poslovnoj večeri, svojevrsnoj uvertiri u sajamske dane na Novosadskom sajmu.

            Uspešna poslovna saradnja PKV sa partnerskim komorama u regionu, otvorila je prostor za saradnju privrede ovih regiona u oblasti  turizma i povezivanje turističkih i ugostiteljskih preduzeća, sjajnih vinara i veštih i kreativnih kuvara.
            - Partnerske komore su dovele brojnu turističku delegaciju i nadamo se da će zajednički nastup na Sajmu dati rezultate. Vojvođanska gastronomija je jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda u našem turizmu. Različiti uticaji naroda koji vekovima žive na ovim prostorima čine vojvođansku kuhinju specifičnom, a time i atraktivnom za turističku potražnju - rekla je za Top Srbiju Dragica Samardžić, viši savetnik za turizam u PKV. 
            Na području Vojvodine javlja se velika mešavina kuhinja, a samim tim i veliki broj različitih jela.
            Prošli  smo kroz razne slavne i manje slavne dane vinogradarstva, vinarstva i kulture vina kroz istoriju. Danas možemo da budemo ponosni na naše vinogradare i vinare, koji proizvode vrhunska vina koja mogu da stanu rame uz rame sa mnogim svetskim vinima - dodala je Dragica Samardžić.
            Značajan doprinos tom razvoju dao je i Institut za vinogradarstvo i vinarstvo Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu koji je proizveo nove vojvođanske sorte vinove loze, a koje su naši vinogradari na Fruškoj Gori prihvatili i napravili sjajna vina.
            Brojne vinarije sa podrumima za degustaciju i prodajom vina postaju nezaobilazne destinacije brojnim domaćim i stranim turistima koji dolaze u Vojvodinu - naglasila je Samardžić.
            Gastronomske specijalitete pripremali su kuvari  Vinotela „Gospoja“ sa ostrva Krka i kuvari restorana „Cubo“ iz Novog Sada. Svoja vina su predstavili su Vinarija „Gospoja“ sa ostrva Krka iz Hrvatske i proizvođači vojvođanskih novostvorenih vinskih sorti: Institut za vinogradarstvo i vinarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Vinarija Mrđanin i Vinarija Živanović iz Sremskih Karlovaca, Vinarija Šijački iz Banoštra, Vinarija Deurić iz Male Remete i Vinarija Vindulo iz Temerina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com