Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Riznica ukusa Vojvodine u Skadarliji

Riznica ukusa Vojvodine u Skadarliji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Manifestacija Dani Vojvodine, održana je u Beogradu, na Skadarliji, u periodu od 15.10-16.10.2019. godine. Ispred restorana Velika Skadarlija, Beograđanima i mnogobrojnim turistima, turističku ponudu AP Vojvodine, predstavile su pored Turističke organizacije Vojvodine, 21. lokalna Turistička organizacija,kao i mnogobrojni proizvođači hrane, suvenira, udruženja žena i vinari. Brojni posetioci su imali priliku da degustiraju lokalne vojvođanske gastronomske specijalitete, kvalitetna vina i uživaju uz zvuke tamburaškog orkestra “Od Baha do sevdaha”. Prvog dana manifestacije, u  bašti restorana Velika Skadarlija, održano je takmičenje medija u kuvanju riblje čorbe. Učešće na ovom takmičenju je uzelo osam novinarskih ekipa, dok su najveštiji osvojili vredne nagrade, koje su poklon lokalnih turističkih organizacija Vojvodine.

            Drugi dan manifestacije, u hotelu Metropol Palas, u Beogradu, organizovan je panel „Riznica ukusa Vojvodine”, koji je bio ujedno i predstaljanje publikacije “Riznica ukusa Vojvodine”, Ovu jedinstvenu publikaciju su kreirali uz podršku DDOR osiguranja, internacionalna organizacija Udruženje konviviuma „Slow Food” i stručnjaci sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.
            Posetioci su pokazali veliko interesovanje za vojvođansku gastronomiju, upravo iz razloga što je vojvođanska kuhinja zadržala duh starih vremena, polako i stprljivo pripremane hrane, sa domaćim namirnicama koje su uzgajane u baštama vrednih vojvođanskih domaćica.
            Inače, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Vojvodinu je za prvih osam meseci ove godine posetilo 364514 turista, što je za 3,1% više nego u prethodnoj godini. Porast broja posetilaca u avgustu mesecu iznosi 8,6% (56922 posetilaca), dok porast dolazaka stranih turista iznosi 11,6% (33021 posetilaca). Kada je reč o noćenjima povećanje ukupnog broja noćenja za avgust mesec iznosi 2,4% (152832 noćenja), dok povećanje  broja noćenja stranih turista iznosi 12,2% (74787 noćenja), u odnosu na isti period prošle godine.
            Najveći broj dolazaka u avgustu, ostvario je Novi Sad (18478 dolazaka), što je za 12,4% više nego u istom periodu 2018. godine. Porast broja dolazaka domaćih turista iznosi 8,2%, dok stranih 13,5%. Subotica u avgustu mesecu beleži porast ukupnog broja dolazaka u iznosu od 28,2%, dok porast domaćih turista iznosi 18,5%, a stranih 33,1%, u odnosu na avgust mesec 2018. godine. Kada je reč o noćenjima za avgust, Subotica  beleži rekordan porast ukupnog broja noćenja u iznosu od 50,7%.
            Najveću posećenost među vojvođanskim banjama u avgustu je imala banja Palić, gde porast broja ukupnog broja turista iznosi 21,9%, dok porast broja stranih turista iznosi 17%, u odnosu na isti period prethodne godine. Porast ukupnog broja noćenja za navedenu banju iznosi čak 42,3%. Porast ukupnog broja dolazaka beleži i banja Junaković u iznosu od 6,5%, u odnosu na avgust 2018. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com