Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Premijerno izvedena opera Faust u Srpskom narodnom pozorištu

Premijerno izvedena opera Faust u Srpskom narodnom pozorištu

  • PDF

            Premijera opere Faust, francuskog kompozitora Šarla Gunoa, u režiji Aleksandra Nikolića, izvedena je u subotu, 02. novembra, na sceni Jovan Đorđević Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

            I kada je reč o režiji, solistima, horu, baletskom ansamblu, veličanstvenom orkestru kojim je dirigovao maestro Andera Solinas, novosadska publika je mogla da bude zadovoljna. Dinamična postavka scene, korektno izvedene arije, poslovično moćni horski glasovi, te grandiozne fiktivne slike koje su determinisale pažnju oplemenjavajući i tako bogat scenski izraz, samo su neki od atributa ovog  happening-a u trajanju više od tri sata.
            Radnju opere, za koju su libreto naslonjenom na genijalno delo Johana Volfganga Getea, napisali Žil Barbije i Mišel Kare, režiser smešta na početak XIX veka i doba Napoleonovih ratova. Ali, za razliku od originalne priče, fokus Gunoove opere izdvoja tragičnu ljubavnu priču Margarete (Danijela Jovanović), vešto balansiranu između suprostravljenih principima dobra i zla, ženskog i muškog.
            Priča ima Geteovski početak i započinje žalom ostarelog dr Fausta (Dejan Maksimović) za mladošću i radostima života. U tome mu pomaže Mefisto, kojeg je bravurozno tumačio Nebojša Babić. Međutim, to nije poklon bez nadoknade, jer posle velike ljubavi ostaje sam, a voljena Margarita kažnjena zbog načinjenog greha - čedoumorstva, iako molitvom spašena, za njega večno izgubljena.
            Faust je imao zadatak da izabere između Margarete, oličenja ženstvenosti i čestitosti, privrženosti, i Mefista, bez savesti i emocija, materijalizovane predstave đavola. Faustova zakasnela odluka dokaz je  njegove ljudske prirode.
            Georg Faust (1480 - 1540) je bio nemački lekar, astrolog, alhemičar i dr, virtuoz života, koji je svojim načinom života ostavio snažan utisak na brojne umetnike u sferi muzike i pisane reči kao naiscrpna inspiracija.
            Ulogu koreografa potpisuje Aleksandar Ilić, scenografiju: Saša Stanković i Nikola Senković, koreograf Senka Ranosavljević, hor pripremila Vesna Kesić Krsmanović.
            Osim pomenutih solista, Dejana Maksimovića (Faust), Danijele Jovanović (Margarete) i Nebojše Babića (Mefisto), u prvoj podeli našli su se i Vasa Stajkić (Valentin, Margaretin brat), Goran Krneta (Vagner), fantastična Jelena Končar koja je na moćan načiin dočarala lik Zibel (mladić zaljubljen u Margaretu) i Marina Pavlović Barać u ulozi Marte.
            Opera Faust prvi put je izvedena u Novom Sadu 09. septembra 1921, u Dunđerskovom pozorištu (u dvorištu današnjeg Hotela „Vojvodine”); prvo izvođenje u operi SNP osnovanoj 1947 godine, bilo je 10. oktobra 1953, naredno 26. oktobra 1971. godine.
            Publika koja je do poslednjeg mesta napunila veliku salu SNP pokazala je i ovoga puta svoj istančan sluh za prave vrednosti i dugim aplauzom nagradila ovo delo, ali i one koji su se najviše istakli.
            Repriza opere Faust je 9. novembra 2019. godine, na sceni „Jovan Đorđević“, u 19.00.

Fotografije: A. Ramadanović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com