Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA DOČEKAJTE NOVU GODINU U EVROPSKOM AMAZONU

DOČEKAJTE NOVU GODINU U EVROPSKOM AMAZONU

  • PDF

            Zašto Novu Godinu ne dočekati na malo drugačiji način? Naš deo „Evropskog Amazona“ čaroban je i zimi, kada mir i tišinu prirode i pitomost njegovih sela možete bukvalno opipati. Stoga, predstavljamo vam jedinstvenu priliku da Novu Godinu započnete u divnom okruženju, punih baterija i punog srca. UG „Podunav“ Bački Monoštor, Bezdan i UNESCO Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“  pripremili su interesantan i bogat program trodnevne proslave i dočeka Nove Godine.

            Prema programu, utorak 31. decembar je rezervisan za doček gostiju na Čardi Šebešfok, upoznavanje i raspored po smeštaju, slobodno vreme za pripreme za novogodišnju noć. Novogodišnje veče pretoeći će uz živu muziku u Bačkom Monoštoru. Bogat praznični meni podrazumeva predjelo, pečenje sa salatom i desert. Zabava uz „živu“ muziku do sitnih sati…
            Nakon odmora i malo dužeg spavanja, prvog dana nove, 2020. godine, sledi upoznavanje Bačkog Monoštora, šarmantnog sela koje može da se pohvali izuzetnom vezom i harmonijom prirode i kulturnog nasleđa. Posle novogodišnje noći, prijaće vam svež vazduh i šetnja šumom - stoga vas vodimo u šetnju  Rezervatom u pratnji vodiča.
            Specijalni Rezervat Prirode „Gornje Podunavlje“ je kompleks šumskih, ritskih, barskih i livadskih ekosistema, formiranih od strane reke Dunav. Nakon Delte Dunava, predstavlja najznačajniji deo celog Podunavlja. Od 2017. godine, rezervat je pod zaštitom UNESCO-a kao deo Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“. Šumama Gornjeg Podunavlja caruje ritski jelen, dok su najznačajnije ptičje vrste crna roda i orao belorepan, zaštićeni i retki na međunarodnom nivou.
            Okrepljenje posle šetnje potražićemo u pčelarskom domaćinstvu „Periškić“. Ova porodica već se generacijama bavi pčelarstvom, a pokretač je i jedine pčelarske dečje sekcije u Srbiji. Degustacija medljane rakije i likera, medenjaci, uz mogućnost kupovine meda i proizvoda od meda.
            Ručak u monoštorskoj Etno-kući koja dočarava način života ljudi u ovom selu, u periodu pre stotinjak godina. U prijatnom ambijentu, uz „šokački divan“, upoznaćete ovo selo, saznati kako žive monoštorski Šokci, koji stari zanati još uvek žive u ovome selu, naučićete da „tentate“ i malo divanite. Domaća rakija i likeri kao aperitiv, za ručak pripremamo čuveni monoštorski riblji paprikaš sa rezancima, a tu je i desert.
            Poseta crkvi Sv. Petra i Pavla - katolička crkva u centru sela, čiji delovi imaju svojstvo spomenika kulture, interesanta priča o istorijatu i anegdotama, a domaćin u crkvi biće sam župnik.
            Sledi kratki odmor i priprema za reprizu novogodišnje večeri. Večera i druženje uz tamburaše, na čardi „Pikec“, smeštenoj na dunavskoj obali. Pikec je prva čarda na ulazu u našu zemlju, nadaleko poznata po svome šarmu i vrhunskoj usluzi. Meni: pečena riba, prilog, salata, desert. Noćenje
            Za ćetvrtak, 02. januar nakon doručka u planu je poseta Somboru - šetnja glavnom ulicom, razgledanje čuvene slike „Bitka kod Sente“ u zgradi Županije. Time se završava ovaj program, čija je cena po osobi 13.000 dinara. Cena uključuje sve navedene obroke i menije, posete lokalitetima, smeštaja i boravišne takse, troškove organizacije i lokalnog vodiča. Cena ne uključuje piće tokom obroka i ostale individualne troškove. Smeštaj  je u„Anna caffe & rooms“, Čardi „Šebešfok“ i Čardi „Pikec“ u Bezdanu.

Zdenka Mitić, Udruženje građana „Podunav.
Kontakt telefon je 063 893 8198, a meil: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com