Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Bojana Kalenjuk: Za bolje razumevanje nacionalne, potrebno je poznavanje svetskih kuhinja

Dr Bojana Kalenjuk: Za bolje razumevanje nacionalne, potrebno je poznavanje svetskih kuhinja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dr Bojana Kalenjuk, vanredni profesor na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, svoj naučni rad vezala je za oblast gastronomije, hrane i pića, poslednjih nekoliko godina angažovana je na predmetu: Kuhinje sveta, za studente druge godine master studija iz Gastronomije.

Ako uzmemo u obzir tezu da od ove profesije zavisi vitalnost jedne nacije, lako je pretpostaviti koliki je značaj i odgovornost biti šef, kuvar i koliko znanje treba da stoji iza jednog gospodina/gospođe sa belom kapom, od kojeg se uvek očekuje da bude kreator i od nečeg uobičajenog stvori nešto novo.
            U Sali 3 u gastronomskoj radionici, vezano za predmet: Kuhinje sveta, našla se sa petnaest reprezentativnih studenata, šefova kuhinja i kuvara iz regiona. Problem njihovog dolaska sa raznih strana je razlog da se nastava iz ovog predmeta organizuje svake subote. Ovog, kao i u sklopu ostalih termina, studenti se upoznaju sa po pet kuhinja sveta, konkretno ove subote: pripreme jela iz Koreje, Amerike, Španije, Ukrajine i Rusije.
            Cilj ovih predavanja je sticanje znanja o istorijskom razvoju gastronomije i osnovnih gastronomskih karakteristika pojedinih evropskih regija, afričkog kontinenta, identifikacija poljoprivredne, prehrambene i gastronomske proizvodnje azijskog kontinenta, razlikovanje karakteristika kuhinja Severne, Centralne i Južne Amerike, razumevanje i primena određenih kodeksa pripreme jela naroda različitih religija.
            Gastronomija ostalih kuhinja sveta je predmet na kojem se studenti master studija upućuju u tajne evropskih, ali i egzotičnih zemalja. Studenti treba da identifikuju elemente koji karakterištu gastronomiju jedne zemlje, prepoznaju namirnice i jela vezana za kuhinju te zemlje, razlikuju, razumeju i identifikuju specifičnosti, prepoznaju nosioce ukusa kuhinja koje su uticale na formiranje gastronomije.
            Po rečima dr Bojane Kalenjuk, ovakav koncept nastave omogućen je otvaranjem gastronomske laboratorije u septembru 2018. godine, te modernizacijom nastave u pravcu brzog uključivanja, savremenog teoretskog, ali i praktičnog znanja i veština u nastavni proces, i praktično usavršavanje na savremenoj digitalizovanoj opremi. Problem u savladavanju Kuhinja sveta, prema tome, može biti samo (ne)nalaženje autentičnih namirnica zastupljenih u jelima određenih nacionalnih kuhinja.
            Katedra za gastronomiju je, sudeći po broju nagrada i medalja sa takmičenja širom sveta, jedna od najtrofejnijih na Departmanu i PMF-u. Departman za geografiju, turizam i hotelijestvo, odnosno članovi Katedre za gastronomiju su deo organizacionog tima koji priprema tim juniora Srbije za nastup na Kulinarskoj olimpijadi, najvećem svetskom gastronomskom takmičenju, 2020. u Štutgartu. Ulog je veliki jer su na prošloj, u nemačkom gradu Erfurtu, mladi kuvari do 23 godine pokazali svoje umeće osvajanjem bronzane medalje u kategoriji regionalnih timova. Interesantno je da je svaki tim sastavljen od 11 članova, a da su tri člana budućeg srpskog tima studenti PMF-a Novi Sad. Organizacioni tim ulaže sve napore da ih što bolje pripremi, ali je praksa ta koja će doneti pobednika, uverena je dr Bojana Kalenjuk.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com