Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Pronađi svoj put

Pronađi svoj put

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Fleksibilno vreme traži fleksibilne ljude. Onaj ko ide u školu ne znači da će raditi u struci, a posao nikog ne čeka. Nema sigurnih firmi, niti izvesnosti rada u istoj do penzije.
            Bilo da je reč o tzv. „državnom“ poslu ili privatnom biznisu, držati se „ fotelje“ (zarade?) ili razvijati svoju idejnost i kreativnost, najčešća su pitanja mlađe, a neretko i predstavnika srednje generacije. Zanemarimo li branše i status, savremeno poslovanje pretpostavlja povinovanje načinima rada, podrazumevanim ali nedovoljno potenciranim, jer se ne radi o ekonomskim i finansijskim momentima, već onim važnijim, moralnim i ljudskim.

            Prve dve zapovesti koje je MOJSIJE dobio na Sinajskoj gori govore o ljubavi - ljubavi prema Gospodu, prema sebi i bližnjem. Dok je prva stvar slobodne volje, bez druge dve nema pozitivnog biznisa, koji nazivaju i profesionalnim uspehom. Ko ne voli sebe ne može voleti ni druge. U odsustvu ljubavi prema sebi puno je samoprekora i nezumevanja, odsustvo samopouzdanja. Voleti sebe nije sebično već nužno, jer tek kada volimo sebe činimo sve na dobrobit nas samih, čineći i dobro drugima.
            Uzmi stvar u svoje ruke. Život je skup proračunatih rizika i koliko god da se planira i meri, svaki pokušaj ima šanse i za uspeh i za neuspeh. Zato ne treba čekati, gubiti vreme, već pokušavati.
            Kad se nešto stekne, treba početi razmišljati o drugima. Ko ima nešto treba da misli na one koji nemaju ništa ili imaju malo. Pomoć je i podrška, savet, davanje mogućnosti. Ko hoće nešto da dobije mora nešto i da da. A to je početak saradnje, povezivanja, udruživanja. Niti jedna delatnost u savremenom svetu ne može se posmatrati izolovano. Izdvojenost jednaka je izopštenosti. Ono što spaja u poslu, ne mora biti ni ljubav, ni empatija, već interes. Obostrani.
            Zadruge, vinari, visokoobrazovne institucije, preduzetnici, društveno odgovorne kompanije, su primeri sprovođenja ovih postulata poslovnog razvoja. Nema zadruga bez zadrugara i kooperanata, vinara bez kolega vinara i proizvođača drugih proizvoda date lokalne sredine; znanja stečena u visokim školama nemaju značaja bez implementacije u praksi...
            Portal WWW.TOPSRBIJA.COMi magazin TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE nastavljaju i ove godine da daju reč onima koji ništa nisu prepustili slučaju, već ostvarili i žive svoje ideje. Ponekad originalne, ponekad proverene, ali sa ličnim potpisom. U svetu sve bržeg ritma, kojeg tehnološka dostignuća čine sve manjim, oni su pronašli mesto za sebe i zaslužili i našu medijsku podršku.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com