Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Ruka u ruci - tradicionalna igranka FA VILA u novom dobu

Ruka u ruci - tradicionalna igranka FA VILA u novom dobu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         Titula Evropske prestonice kulture 2021, za koju se Novi Sad ubrzano priprema, sve aktere bliske kulturi u njenom najširem smislu, uputila je na traženje novih ekskluziviteta, sadržaja koji će probuditi najlepši deo srpskog nacionalnog bića. Među onima koji su najdalje otišli, ne samo u potrazi, već i u realizaciji i rehabilitaciji tradicionalnih vrednosti, i to na teritoriji Srbije, bez dvojbe su kulturno-umetnička društva, pre svega Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničar“, i renomirani folklorni ansambl „Vila“.

            Godina 2019. bila je godina obeležavanja Svetskog dana kola, Festivala Zlatnih ansambala Srbije, proslave jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, brojnih gostovanja, posebno vrednih priznanja. Kraj ove dinamične godine biće zapamćen i po početku okupljanja „Vilinih“ igrača i Narodnog orkestra Ansambla „Vila“ i građanstva na zajedničkoj „igranci“, na kojoj se igraju kola. Projekat je simbolično nazvan - „Ruka u ruci“.
            Na inicijativu Saveza KUD-ova čije je sedište u Novom Sadu, u organizaciji umetničkog direktora i koreografa Folklornog ansambla „Vila“, gospodina Milorada Lonića, i članova FA „Vila“, u petak, 27. decembra održana je prva u nizu planiranih tradicionalnih igranki u svečanoj sali Doma vojske Srbije (Beogradski kej 9, Novi Sad). Po rečima gospodina Lonića, ova okupljanja imaju za cilj otvaranje KUD-ova prema javnosti i demonstraciju teze da tradicionalna igranka može da bude interesantna i u savremeno vreme.
            - Trenutno niti u gradu, niti u Srbiji nemamo priliku da se tradicionalne igre igraju uz pratnju „žive“ muzike, i pokažu da ti pokreti nisu prevaziđeni, već da govore univerzalnim plesnim, neverbalnim maternjim jezikom, i sa njim se otvaramo za građanstvo - objašnjava gospodin Lonić, i podseća da se folklorna druženja godinama unazad organizuju u Mađarskoj i Rumuniji, što daje nadu da će zaživeti i kod nas.
            Prvi susret ispratili su gosti iz Beograda i drugih gradova namerni da ovu praksu osmisle u svojim sredinama, odnosno na teritoriji cele Srbije. Inicijatori se slažu da je izgledno da će to biti prihvaćeno, pre svega zbog interesovanja mladih, osvešćenih ljudi, koji su spoznali vrednost i veličinu narodnog stvaralaštva na tlu Srbije i njenog uticaja na podizanje kvaliteta njihovih života i života uopšte, kroz smislene sadržaje, druženje, zabavu, zadovoljstvo.
            Gospodin Lonić kaže da je ovo interesantan oblik druženja koji nikog ne odbacuje, u kojem niko nikome ne smeta. Nada se da će svaki sledeći put biti više dece, porodica i prisustvo tri generacije, jer se u tradicionalnoj igri učestvuje od „dečjeg plača do staračkog kašlja“, što simbolizuje životni ciklus.
            - Kultura je uzvišena stvar, proizvod koji jedan narod izdvaja od drugog, u smislu kreativnosti, osobenosti, izvrsnosti. Sve što se dešava u jednom danu, sve nedaće bivaju potisnute zahvaljujući pokretu kroz igru, i siguran sam da će to biti magnet za sve pristalice ovog koncepta, a i za po neke skeptike. Jer čovek je biće igre i sve je u životu igra. Ova tradicionalna, srpska, prošla je filter mnogih generacija. Ona je i oduhovljena, jer je negovana ne kao razuzdanost, već kao čovekova duhovna potreba i zato ona ima potencijal za sadašnje i buduće generacije - zaključio je Milorad Lonić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com