Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA PMF zove na Science Slam

PMF zove na Science Slam

  • PDF

            Sve češće se u okviru naučnih konferencija sreće sesija posvećena nekom vidu popularizacije nauke, a kao jedna od najinteresantnijih, ističe se Science Slam. Kako SCIENCE SLAM izgleda uživo, dođite da vidite 30. januara u KC SVILARA, od 18h, kada će naučnici sa PMF na zanimljiv i razumljiv način govoriti o savremenim naučnim izazovima, a publika će odabrati najuspešnijeg.

            ScienceSlam je osmišljen u Nemačkoj, pre više od decenije, ali je tek skoro počela primena ovog modela promocije i u drugim zemljama Evrope, ali i u SAD. Naime, cilj je da se pred širom publikom, naravno pojednostavljeno i dopadljivo, na šaljiv način, a opet uz zadržavanje statusa „eksperta“, prikaže neka naučna oblast ili problem koji izučavamo. Ovo dešavanje je osmišljeno da se ostvari u vidu takmičenja, u kojem publika bira pobednika (jačinom aplauza ili glasanjem-ocenjivanjem) i u kojem se dobijaju simbolične nagrade (pretplata za naučni časopis, neka interesantna knjiga, ulaznice za prirodnjačke muzeje i izložbe i slično).
            Savez Studenata PMF-a je prošle godine po prvi put organizovao Naučno-popularni forum i u okviru tog foruma odrađena je prva radionica ovog tipa u Srbiji (Make a Slam @ScienceGram). Kako su svi prisutni predavači bili veoma zadovoljni reakcijom studenata i načinom na koji su u kratkom vremenskom roku studenti osmislili i održali svoje prezentacije, odlučili smo da pokušamo da organizujemo ovaj tip manifestacije i za širu publiku.
            Za ovaj cilj dobili smo podršku, pomoć i savete od jednog od osnivača ScienceSlam, dr. Julia Offe iz Hamburga, koja je zvanično na svojoj web-stranici objavila da se Srbija, odnosno Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet priključio ovom vidu promocije nauke. Više informacija dostupno je na linku: https://www.scienceslam.de/english.html.

Dr Mirjana Radanović, PMF

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com