Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Otvoren Kineski festival svetla u Novom Sadu

Otvoren Kineski festival svetla u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Kineski festival svetla”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada, svečano je otvoren u četvfrtak, 23. januara u Novom Sadu u Limanskom parku. Festival je zvanično otvorila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, a posetioci su uživali u magičnim svetlećim instalacijama koje će krasiti Limanski park sve do 16. februara. Lampioni  će biti uključeni svakog dana od 17 časova i ulaz za sve posetioce je besplatan. Saradnja sa Rakuten Viber, omiljenom globalnom aplikacijom za razmenu poruka, omogućila je besplatine stikere kako bismo mogli da podelimo radost Festivala i u svakodnevnoj komunikaciji. Stikeri će svima biti na raspolaganju od ponedeljka 27. januara.

            Festival, kojim se ujedno obeleževa kineska Nova godina, otvorili su inicijator i osnivač Festivala Slobodan Trkulja, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.
            Ispred organizatora „Kineskog festivala svetla”, Balkanopolis centra za modernu tradiciju, osnivač Festivala, umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini i jedan je od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje, izjavio je:         - Novi Sad je večeras jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila grupa umetnika iz provincije Sečuan koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će „Kineski festival svetla” doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje veže tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi.
            - Na ovaj način pokazujemo da postoji iskreno i čvrsto prijateljstvo između dve države. Zahvalan sam svima koji su pomogli da se ovaj festival održi u Limanskom parku, i da park zasija u raznim bojama. Nadam se da će brojni Novosađani posetiti izložbu tokom naredne tri nedelje, a gledaćemo da za sledeću godinu obezbedimo još veći broj lampiona -rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, čestitajući ambasadorki Kine kinesku Novu godinu.
            Nakon Novog Sada, festival će biti otvoren u Beogradu, 24. januara u 16:40 časova na platou kod fontane „Ribar“ na Kalemegdanu, kako bi u 17:00 sati po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu uz odbrojavanje i veliki vatromet dočekali kinesku Novu godinu. Festival u Beogradu otvoriće visoki zvaničnici Republike Srbije i predstavnici  ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

Tekst: Jelena Galetin-Žakić i General Manager
Agencija Galetin
Foto : Bojan Đokić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com