Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Nagrađeni najuspešniji u okviru projekta ENERGIJA JE SVUDA OKO NAS

Nagrađeni najuspešniji u okviru projekta ENERGIJA JE SVUDA OKO NAS

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas",održanoj 23. januara 2020. godine, u holu zgrade Vlade AP Vojvodine, uručene su nagrade (laptopovi) najuspešnijim osnovnim i srednjim školama u Vojvodini za 2019. godinu:  OŠ „Đura Jakšić“ iz Kaća i ETŠ ,,Mihajlo Pupin’’ iz Novog Sada, dok je ETŠ ,,Mihajlo Pipin’’ iz Kule uručena povelja za dugogoduišnje izvanredne rezultate na polju obnovljivih izvora energije. Ostale nagrade dodeljene su đacima s najboljim literarnim radovima, likovnim radovima, multimedijalnim prezentacijama i maketama na temu obnovljivih izvora energije.

            Beogradska firma „Simprolit" bila je sponzor računarske opreme koja je predstavljala nagradu za prvoplasirane. Nagrade koje su obezbedili Tehnološki fakultet i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, dodeljene su najboljim učenicima i mentorima u svim kategorijama. Učesnici projekta su svoja rešenja davali u nekom od modaliteta za koji su se slobodno opredeljivali: 1. Modeli ili makete, 2. Multimedijalne prezentacije, 3. Literarni radovi, 4. Likovni radovi. Na završnoj manifestaciji nagrađeni učesnici su demonstrirali svoje kreacije i rešenja do kojih su došli tokom akcije.
            „Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po deveti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2019. godine, u suorganizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK i Tehnološkog  fakulteta Novi Sad, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice i građevinske firme ,,Simprolit".
            Prisutne je u ime domaćina pozdravio Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. Skupu su se nakon pozdravne reči domaćina, obratili prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK, prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Dragan Nešić, u ime „Simprolit’’ građevinske firme i univerzitetski profesor Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta. Zamenik pokrajinskog sekretara  gospodin Milan Kovačević je u svom pozdravnom govoru istakao:
            - Pored toga što bismo želeli da ukažemo na činjenicu da energije nema u izobilju, zbog čega nam preti energetska kriza, namera nam je i da iniciramo kreativno ponašanje dece i mladih. Svojim predlozima, oni mogu da doprinesu osavremenjavanju i poboljšanju različitih vidova prevazilaženja problema iz ove oblasti, koji se svakako baziraju na korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i na racionalnom iskorištavanju postojećih izvora’.          Prof. dr Dragan Soleša pozdravio je prisutne ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je suorganizator i pokrovitelj ove manifestacije već četvrtu godinu za redom. Dr Soleša je naglasio da FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici i edukaciji mladih o najvažnijim temama današnjice.
            - Na ovaj način mi nastojimo da motivišemo učenike osnovnih i srednjih škola da se edukuju, da idu dalje, da studiraju i da ulažu dalje u sebe i svoj razvoj - izjavio je dr Soleša.
            Prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad naglasila je da su ovakve manifestacije od velikog značaja ne samo za mlade već i za širu javnost.
            - Tehnološki fakultet Novi Sad kao jedan od najstarijih Fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prepoznao je značaj ove manifestacije s obzirom da se i naša duga tradicija temelji takođe na energiji, ali na energiji znanja, energiji nauke, energiji istraživanja i energiji mladih tj. naših studenata, to su energije koje pokreću Tehnološki fakultet, a sigurna sam da su neke od njih pokrenule i sve ovde danas da daju svoj doprinos podizanju svesti o važnosti očuvanja energije. Energija znanja verujem da je jedan od osnovnih pokretača razvoja i napretka društva, te i rezultati koji proizilaze i takve energije moraju biti nagrađeni. To  je još jedan od razloga što smo deo ove manifestacije. Kroz nagrađivanje osnovaca i srednjoškolaca, kao i njihovih mentora, želimo da podstaknemo širenje ovakve energije i motivišemo ih da nastave da ulažu u svoje znanje, sposobnosti, ali i da razvijaju osećaj društvene odgovornosti.
            Prof. Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2019. godine. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su rezultati projekta zadovoljili, čak i prevazišli očekivanja, dr Popov smatra da je ovogodišnja realizacija još više doprinela promociji postavljenog cilja. Projekat je inoviran i obogaćen na bazi sugestija i iskustava iz prethodne realizacije. Manifestacija, u koju su uključeni učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije.
            Na kraju, dodeljene su i zahvalnice Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike kao nosioca projekta „Energija je svuda oko nas", Pokrajniskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, Tehnološkom fakultetu Novi Sad i građevinskoj firmi „Simprolit".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com