Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Banstolka - prvo seosko turističko domaćinstvo u Srbiji sa HALAL sertifikatom

Banstolka - prvo seosko turističko domaćinstvo u Srbiji sa HALAL sertifikatom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Seosko turističko domaćinstvo „Banstolka“ (stari put Beograd - Novi Sad), od četvrtka, 23.01.2020. godine, je nosilac prvog HALAL sertifikata u Srbiji. HALAL, ili dozvoljeno na arapskom jeziku, označava hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima, odnosno način ishrane koji primenjuje većina muslimana širom sveta. Posedovanje HALAL sertifikata u jednom seoskom turističkom domaćinstvu u fruškogorskom naselju Banstol, opština Inđija, je pravi pokazatelj puta koji savremena domaćinstva, koja se bave istom ili sličnom delatnošću, treba da slede.

            Na prigodnom skupu u STD „Banstolka“, u četvrtak 23. januara, Mirjani Hemun, vlasnici domaćinstva, uručena su dva sertifikata. Direktorica Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju - BSC, gospođa Marija Vujaković, uručila je HACCP sertifikat, dok je direktor HALAL agencije Islamske zajednice Srbije, gospodin Zaki Shaltaf predao HALAL sertifikat, koji je po njegovim rečima došao u prave ruke.
            Marija Vujaković je istakla da je ovo samo formalan čin za ozbiljan posao u kojem je učestvovao čitav tim. Sve je započelo projektom „Jaka žena - snažno selo“, sprovedenog tokom prošle godine u organizaciji BSC centra, koji je okupio petnaest udruženja žena iz Vojvodine namernih da unaprede svoj položaj u društvu i obezbede izvesnu samostalnost i nezavisnost, tako što će sa svojim planovima, vizijama upoznati sponzore, donatore, odgovorna preduzeća i ljude dobre volje, da im pomognu da svoju viziju ostvare. U proteklom periodu UŽ „Belo Blato“ doniran je plastenik čime su ostvarene davnašnje želje žena da svoj status poboljšaju baveći se nekim vidom poljoprivrede.
            Gospođi Mirjani Hemun, predsednici UŽ „Banstolka“ bili su potrebni dokazi da je sve ono što je i do sada pripremala svojim gostima, koji su dolazili sa svih strana sveta, kvalitetno i pripremljeno na domaćinski način. Njoj je u susret izašao BSC centar i direktorica Vujaković, i omogućili joj da na najlakši i najbrži način dođe do sertifikata.
            - Procesu dobijanja HALAL standarda prethodila je obuka vezana za HACPP sistem, jer je HALAL nemoguće odvojiti od HACCP-a, koji verifikuje zdravstvenu bezbednost hrane. Predložili smo Mirjani rešenje po kojem je u sklopu svog domaćinstva obavezna da primenjuje HACCP principe, bez obaveze da se sertifikuje, ali uz mogućnost da to uradi  kada se za to ukaže potreba, a to je Izjava o politici proizvodnje zdravstveno bezbednih proizvoda. Ovo je deklarativan dokument kojim se obavezuje da će hranom kojom ovde budu posluženi gosti biti zadovoljni. Iza ovog sertifikata stoji ozbiljan registrator dokumentacije koja mora da se prati, principi koji moraju da se poštuju, zahtevi ispunjavaju, uz redovne kontrole. Nije to jednostavno dobiti ovakav papir, koji identifuje da je Mirjana Hemun neko ko jako vodi računa o svojim gostima - izjavila je gospođa Vujaković.
            Ovo je sve prethodnilo saradnju BSC centra i Mirjane Hemun sa gospodinom Zakijem Shaltafom, i koraku ka sertifikaciji HALAL sistema.
            - Kvalitet je na prvom mestu. Da nije bilo kvaliteta ne bi bilo ni sertifikata. U njega je uloženo decenije posvećenog rada i truda. Nama je čast da danas uručujemo HALAL sertifikat ovom ozbiljnom turističkom domaćinstvu. Teško je doći do vrha, ali još teže zadržati se na njemu. Pred gospođom Hemun je velika obaveza, jer ona i svi koji sa njom rade, u naredom pepriodu moraju da očuvaju ovaj nivo, jer će biti pod stalnim nadzorom kako BSC centra, tako i HALAL agencije. Niko ne sumnja u to da će Mirjana i dalje raditi i unapređivati turističku ponudu. U Srbiji nema hotela, restorana koji posluju po ovom sistemu jer ne mogu da odgovore zahtevima za pripremu HALAL hrane. Kod gospođe Mirjane je to lako bilo postići - rekao je ispred HALAL agencije Islamske zajednice Srbije gospodin Zaki Shaltaf.
            Mirjana je tom prilikom saopštila da je ovo jedno od najvećih priznanja koje je primila do sada, a primila ih je mnogo, posebno ponosna što je prva u Srbiji zavredila da ga ima.
            - Nisam ni znala šta je to HALAL dok moja prijateljica Ivanka Tasić, vlasnica turističke agencije PanaComp - Zemlja Čuda iz Novog Sada, nije počela da u moje domaćinstvo dovodi goste iz Iraka, koji su postavljali upite da li radim po standardima HALAL-a. Mada smo sve radili kako treba, nismo imali potvrdu onoga šta radimo - izjavila je gospođa Hemun, potom se zahvalila Ivanki Tasić, Poljoprivrednoj stručnoj službi RUMA, prvom čoveku opštine Inđija, Miši Berčeku i portalu TOPSRBIJA, svojim saradnicama i drugaricama koji su je, svako na svoj način, podržali na putu do ovog svečanog trenutka.
            Druženje se kasnije produžilo uz posluženje po HALAL standardu.

Više fotografija možete da pogledate na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3202236666456471&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com