Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Argentinsko veče studenata PMF-a uz prisustvo najviših zvanica

Argentinsko veče studenata PMF-a uz prisustvo najviših zvanica

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Studenti treće godine hotelijerstva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, uz mentorstvo svojih profesora, već petnaest godina, kao deo praktične nastave iz predmeta Animacija i logistika u turizmu, predmetnog profesora dr Anđelije Ivkov-Džigurski, priređuju tematske večeri. Ove godine u žiži su bile Holandija i Argentina, a studenti su se potrudili da na što privlačniji i zanimljiviji način dočaraju tradiciju i kulturu ovih zemalja.

            U restoranu „Ribarac“ na Ribarskom ostrvu (Novi Sad), 28. februara studenti su publiku oduševili slikama iz Holandije, a nedelju dana kasnije, u utorak 04. februara i slikama iz daleke Argentine, oficijelnog naziva „Tango zapleši - Argentini se nasmeši!“
            Organizacija ovih nastupa daje studentima ogromnu slobodu, jer od izbora teme, zatvaranja finansijske konstrukcije, preko nabavke, marketinga, do scenarija i javnog nastupa, sve zavisi od njih. Njihovu odgovornost osim profesora, svojim prisustvom uvek podrži i dekanica, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević. Ovoga puta, veče posvećeno Argentini pratio je i amasador Argentine, Nj. E. gospodin Estanislao Savel (Estanislao A. Zawels).
            Dr Milica Pavkov Hrvojević zadovoljna viđenim pohvalila je rad studenata i istakla korisnost ovakvog vida nastave, na kojima studenti nauče po nešto novo o kulturama zemlje koju predstavljaju, gurmanske specijalitete zemlje koju predstavljaju, u kojima uživaju gosti, među kojima su i oni koji su se trudili da ne propuste nijednu od ovih happening-a.
            - Svi se zabavimo i to iz plemenitog cilja. Ova manifestacija ima pre svega humanitarni karakter i svako ovakvo druženje ima za cilj da se prikupljena sredstva uputi na adresu roditelja dece ili udruženja koje se brine o bolenoj deci. Sva sredstva prikupljena na ovom događaju otići će na račun Udruženja „Hanina nada”, оsnovanog 2004. godine u nameri da pomogne i pruži podršku porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.
            Naredne godine Novi Sad preuzima titulu Evropske prestonice kulture i treba posebno istaći uključenost Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, mesta neposrednog negovanja projekata koji se bave kulturom i kulturnim nasleđem i praktično već je svaki pojedinac, na neki način prisutan na nekoj od aktivnosti Novi Sad 2021 - istakla je između ostalog dekanica.
            Prisustvo ambasadora prijateljske zemlje Argentine, ocenila je kao pozitivan korak ka mogućoj budućoj saradnji između PMF-a i visokoobrazovnih institucija u toj zemlji:
            - Prisustvo ambasadora NJ.E. gospodina Estanislaoa Savela može da bude osnov za buduću saradnju na univerzitetskom nivou. U toku prošle godine posetila sam Argentinu i Brazil, i to su zemlje koje neguju kult znanja, u kojima je znanje pozicionirano visoko, ali nažalost zemlje koje prolaze kroz krizu, gde sredstva koja se ulažu u nauku, obrazovanje i znanje, nisu dovoljna. Ali, svakako ova poseta može značiti početak saradnje na tom nivou.
            Gospodin Estanislao Savel je tom prilikom izrazio zadovoljstvo pozivom PMF-a da prisustvuje ovoj priredbi:            
            - Ovo je vrlo važno za nas, za našu zemlju, naći se ovim prijatnim povodom u Novom Sadu, gradu sličnom argentinskim gradovima, sa pejzažom nalik onom u Argentini, uz argentinsku hranu i argentinsku muziku.
            NJ.E. je dodala da kada je god to moguće prisustvuje festivalu „Novi Sad - tango grad“, koji će ove godine biti održan po sedmi put. Te večeri bila je prisutna i jedna od organizatora festivala, tango instruktor Ana Nauparac Despotović sa tangerosima članovima Udruženja „Todo tango”. Preko festivala ambasador je upoznao i orkestar i soliste u Srbiji koji neguju tradicionalnu argentisku muziku, što je okarakterisao vrlo pozitivnim iskustvom.
            - Ono što me najviše raduje da je argentinski tango, igra popularna u Srbiji, u zemlji koja je jako udaljena od Argentine ali po senzibilitetu vrlo bliska – izjavio je ambasador.
            Istakao je i da u Argentini živi 38 miliona ljudi, da je veliki broj ljudi iz bivše Jugoslavije, i čestitao pobedu Novaka Đokovića na Australian Open-u, večitom rivalu čuvenog argentinskog tenisera Huana Martina del Potra.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.3229346613745476&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com