Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Poziv na Beloblatsku kobasicu 16. februara 2020

Poziv na Beloblatsku kobasicu 16. februara 2020

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Info centar Turističke organizacije Vojvodine (Mihajla Pupina 18), za relativno kratko vreme postao je „Kuća vojvođanskog turizma“, mesto promocije i najave različitih manifestacija koje organizuje neka od turističkih organizacija. U četvrtak, 06. februara, ovde je predstavljen i najavljen Festival kobasice i domaće rakije - jednodnevna, tradicionalna, gastronomsko-turistička manifestacija „Beloblatska kobasica“, koja će po sedmi put biti održana 16. ovog meseca u Belom Blatu.

            Direktorica TOV, dr Nataša Pavlović, je ugostila Beloblaćane na press konferenciji povodom najave VII Beloblatske kobasice i uz reči dobrodošlice Banaćanima podsetila da je beloblatska manifestacija jedna od 1.200 manifestacija tradicionalnog karaktera, ali da Belo Blato, mesto sa manje od 1.000 stanovnika, spefično po suživotu brojnih naroda i nacionalnosti, poslednjih godina intenzivno razvija seoski turizam, kao i da je ova, 2020. od strane Svetske turističke organizacije proglašena godinom ruralnog turizma.
            Organizatori manfestacije u pravljenju kobasica pored Udruženja amatera kuvara su MZ Belo Blato, Hgra Zrenjanin i TOG Zrenjanin. Ove godine je Grad Zrenjanin je „Beloblatsku kobasicijadu“ stavio na listu manifestacija od posebnog značaja za grad, a da se to i ostvari i da ovogodišnji festival bude najbolji do sada, podrška stiže od Agencije Bin Marketing, gospodina Dragana Vukotića, jednog od organizatora brojnih uspešnih događanja u Pokrajini.
            Marica Kosanović iz TOG Zrenjanin, ispred Organizacionog odbora „Beloblatska kobasica“, izvestila je da je ove godine grad zadužen za organizacionu šemu i kvalitet pratećih programa:
            - Preko 10.000 gostiju je posetilo ovu manifestaciju prošle godine da bi uživali u onome što su Beloblaćani pripremili vezano za gastronomiju i tradiciju, posebno bogatu zahvaljujući različitim kulturama žitelja na ovom malom prostoru. TOG će se potruditi da program koji prati ovu manifestaciju bude interesantan za sve prisutne. „Banatska bajka“ obuhvata i folklor, vokalno-instrumentalne grupe, poeziju i sve ono što karakteriše Banat sa aspekta kulture - izjavila je gospođa Kosanović, i obećala da će svega toga biti u dovoljnoj meri. Najavila je i da će lokalni tamburaški bendovi od ujutru do uveče uveseljavati goste tamburaškom muzikom.
            Predsednik Udruženja amatera kuvara, Darko Sladeček, prisutne je upoznao sa programom i propozicijama takmičenja. 
            - Završetak sezone svinjokolja u februaru je uvek najbolje vreme za sabiranje utisaka i degustaciju najboljih kobasica. Centralni događaj je pravljenje svežih kobasica koje će takmičari pripremati na licu mesta, prateća manifestacija, Festival najbolje domaće rakije. Početak manifestacije zakazan je za 08:00 i prijavu takmičara;
od 08:30 - 11:00 gosti su pozvani na „Banatski doručak“ (pečena džigerica, svinjski gronik, dinstana svinjska krv na luku, pekarski hleb) u sali Doma kulture;
11:00 Svečano otrvaranje i početak takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica; 11:15 - 12:00 Kulturno-umetnički program „Banatska bajka“;
13:00 Završetak takmičarskog dela i predaja uzoraka;
13:00 - 15:00 „Banatski ručak“ (beloblatska kobasica sa krompirom, ili svinjski beloblatski paprikaš);
15:00 Proglašenje pobednika takmičenja u konkurenciji „Najbolja sveža pečena domaća kobasica“;
15:00 Muzički program grupe „Bellami”;
18:00 Završetak programa.
            Prijavljivanje takmičarskih ekipa je u toku, a krajni rok je 10. februar. Do sada je svoj dolazak potvrdilo 40, a očekuje se 60 takmičarskih ekupa iz svih krajeva zemlje. Ove godine takmičenje će imati međunarodni karakter, zbog učešća ekipe iz Temišvara, možda i jedne iz Mađarske, koja još nije potvrdila dolazak.
            Za one najbolje, domaćini su ove godine pripremili i vredne nagrade:
1. mesto za najbolju sveže pečenu kobasicu - vaučer 500 eura, Turistička agencija „Sagot“;
2. mesto - kada „Kolpasan“;
3. mesto - profesionalni mesarski sto „Stolarija Hanjik“.
            Specijalne nagrade dodeljuju su za dekoraciju posluženja kao i za higijenu i dekoraciju takmičarskog mesta, najorganizovaniju, najudaljeniju ekipu, i za kreativnost.
            Ocenjivanje rakije je podmanifestacija koja se vremenom nametnula kao zanimljiva i iz godine u godinu sa sve više učesnika. Poučen iskustvom proteklih godina, Organizacioni odbor je doneo odluku da se ocenjivanje najboljih rakija održi u nedelju, 09. februara, a rok za predaju uzoraka je subota, 08. februar.
            Domaćini imaju samo dve molbe za posetioce. Prva je da od kuće ponesu dobro raspoloženje, a oni će već znati kako da ga zadrže tokom celog dana. Druga je da krenu na vreme, jer selo ima samo jedan ulazi i izlaz, a u špicu, oko podneva svake godine se pravi nepotrebna gužva. Parking mesta su obezbeđena i besplatna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com