Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA KLOBASAFEST Bački Petrovac: Tri u jedan

KLOBASAFEST Bački Petrovac: Tri u jedan

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Međunarodni festival kobasice - KLOBASAFEST (Klobásafest) 2020, 15. februara na igralištu Osnovne škole „Jan Čajak“ u Bačkom Petrovcu, po prvi put će pored takmičenja u pripremi kobasica i sve popularnijem takmičenju u prženju čvaraka, organizovati i takmičenje u pravljenju maslaca (maslenice).

            Na promociji u Info centru Turističke organizacije Vojvodine gde je, da podsetimo, tačno pre godinu dana održana i prva promocija u Turističkoj organizaciji Vojvodine na novoj adresi (Bulevar Mihajla Pupina 18, Novi Sad), Ana Horvatova iz Mesne zajednice Bački Petrovac, urednica lista Petrovačke novine i Hlasa Ludu, uputila je poziv Novosađanima da bilo kao učesnici, bilo kao gosti, uzmu učešće na V KLOBASAFEST-u, u mestu poznatom po proizvodnji brendiranog Petovačkog kulena.
            - U čast tog proizvoda Opština Bački Petrovac, MZ Bački Petrovac i Turistička organizacija Bačkog Petrovca, su uložile zajedničke napore u organizaciji festivala kobasica za koji vlada izuzetno veliko interesovanje. Prošle godine je manifestacija bila jako uspešna i potrudićemo se da zadržimo taj nivo. Uverena sam da ćemo uspeti u tome - rekla je gospođa Horvat, dodavši da su zbog velikog interesovanja organizatori vredno radili na proširenju kapaciteta šatora, u kojem se manifestacija održava.
            Sekretar MZ, gospodin Štasko Durgal prisutne je upoznao sa programom manifestacije i propozicijama takmičenja.
            - Ovogodišnji festival koji nosi obeležje malog jubileja, trebao bi da bude retrospektiva svega do sada urađenog. U nekim stvarima smo mnogo napredovali, posebno u broju učesnika. Festival je takmičarskog karaktera i do sada imamo prijavljenih 70 ekipa iz Srbije, Slovačke, Češke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske. To je za nas veliki uspeh. Nadamo se i velikom broju posetilaca koji svake godine dolaze u sve većem broju jer se dobro osećaju u društvu dobrih ljudi iz regiona. Obezbedili smo veliki šator od preko 1100m2 i nadamo se da će nas vreme poslužiti. Očekujemo da se lepo zabavimo, a najbolji neka odu kući sa nagradama - istakao je gospodin Durgal.
            On je obavestio da se ove godine pravila takmičenja u pravljenju kobasica i prženju čvaraka neće menjati, ali da je uvedena novina, takmičenje u tradicionalnom načinu proizvodnje putera.
            U okviru zabavnog programa nastupiće Kulturno-umetničko društvo „Petrovska družina", dve folklorne grupe iz Slovačke koje će pokazati njihove lokalne običaje, najavljen je nastup gošće iz Slovačke, sa repertoarom na slovačkom i srpskom jeziku, za koji domaćini veruju da će sve oduševiti.
            Svečano otvaranje zakazano je za 11:00, kada počinje i takmičenje u izradi kobasica; 12:00 za posetioce počinje Tombola, koja podrazumeva degustaciju i ocenjivanje kobasica na štandovima takmičarskih timova; u 12:15 preuzimanje uzoraka svežih kobasica; u 13:45 početak takmičenja u pravljenju putera na tradicionalan način; 14:00 je izvlačenje dobitnika nagrada na tomboli; 14:30 degustacija i ocenjivanje putera; 15:00 dodela diploma i nagrada, posle čega je planirano „narodno veselje“. Tokom cele manifestacije posetioci će imati priliku da nadomeste kućne zalihe najkvalitetnijim kobasicama i čvarcima sa ovog prostora (i šire).
            Ovo je manifestacija je u interesu svih, pa je ulaz besplatan.
            Zainteresovani za takmičenje u pravljenju kobasica mogu se javiti u Mesnu zajednicu Bački Petrovac na tel. 021 780 032. Obrazac prijave i detalje o Međunarodnom festivalu kobasica možete preuzeti sa web strane www.petrovec.org.rs/klobasafest.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com