Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Oskar za izbor filmova Areni Cineplex

Oskar za izbor filmova Areni Cineplex

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Imajući sluha za veličinu ovog događaja, želeći da izađu u susret stalnim pratiocima filmskih dešavanja, Arena Cineplex je nedelju dana pre centralnog događaja - 92. nagrade Oskar, amaričke Akademija filmskih umetnosti i nauka, u Dolby Theatre u Holivudu svojoj publici darovala za sedam večeri sedam filmova, sa ukupno 50 nominacija u svim kategorijama.

            Posle odgledanih projekcija publika je bila podeljena i svako je imao svog favorita, što je i bio cilj ove mini revije. Predložena filmska ostvarenja kretala su se od emotivne porodične priče i visokomoralnog čina vlastite žrtve radi ispunjenja obećanja, spasavanja života drugih, do priče posle koje postavljate pitanje o vrednosti života i da li je Zemlja pravo mesto za život ili je to vreme prošlo? O čemu god da govore filmovi, koju god dubinu da prate, u žiži je čovek gromada, nadčovek, sposoban da preokrene svet.
            Filmom „Bilo jednom... u Holivudu“ (10 nominacija) Quentina Tarantina otvorena je „Oskar revija“. Ovaj višeslojan film pokazao je dar pravog majstora da kroz priču ispričanu na ležeran način i odnosa dva glavna lika, Rika Daltona (Leonardo Di Kaprio), zvezde jedne vestern TV serije i njegov dugogodišnji kaskader Clifa Buta (Bred Pit), vrati publiku u kasne šezdesete godine, i zlatno doba Holivuda. Finale ove storije odvija se u noći između 8. i 9. avgusta, u vreme kada su članovi verske sekte okupljeni oko Charlesa Mansona ubili trudnu glumicu Sharon Tate i njene goste u kući u kojoj je živela sa suprugom Romanom Polanskim. Prvi komšija im je bio Rik Dalton.
            Nova filmska adaptacija klasika „Male žene" (6 nominacija) Grete Gerwig pred publiku je postavila jednu dinamičnu, toplu i još uvek aktuelnu priču. Saga o sestrama Marč, njihovom odrastanju u vreme američkog građanskog rata, uz majku koja se brine o njihovom vaspitanju i oca, borca za „više ciljeve“ na strani Unije u marginalnoj ulozi. Emotivna priča sestara Meg (Emma Watson), Džo (Saoirse Ronan), Bet (Eliza Scanlen) i Ejmi (Florence Pugh) iako je napisana krajem XIX veka, čini se i savremenom, a Saoirse Ronan u ulozi Džo, koja je želela da postane pisac i uzme sudbinu u svoje ruke, u vreme kada su se žene krile iza svojih očeva i supružnika, prešla je preko patrijarhalnih predrasuda vodeći se isključivo svojom prirodom.
            „Le Man '66: Slavna 24 sata (Ford v Ferrari)" autora James Mangold-a (4 nominacije) baziran na istinitoj priči u kojoj dva automobilska asa, vizionar Caroll Shelby (Matt Damon) i britanski vozač Ken Miles (Christian Bale) komapniju Ford uvode na velika vrata u trkačku industriju, tako što konstruišu automobil koji će skinuti sa trona Ferrari na čuvenoj trci 24h Le Mans 1966 godine. Film podjednako uzbudljiv onima koji vole miris bezina i zvuk motora, i onima koji nisu još otkrili strast trka. Film koji su svojim glumačkim bravurama obeležile glumačke legende Christian Bale i Matt Damon.
            „One su bombe" (Bombshell), Jay Roach-a (3 nominacije) je film rađen po istinitom događaju koji je u SAD-u uzrokovao jedan od najvećih skandala, ne tako davne 2016. godine. Glavni protagonisti filma su tri ženska lika: oskarovke Charlize Theron i Nicole Kidman i nominovana za Oscara Margot Robbie, koje vode sukob sa šefovima, koji su, zajedno sa televizijskim poslovnim svetom, uvezani sa političkim mainstream-om. Fabula filma nije žensko pitanje i pitanje šta se gubi, a šta dobija, već način prevazilaženja tradicionalnog odnosa na relaciji žena - muškarac. Izvrsna gluma, scenario... Pre svega izboriti se za status nepodređene, i ne po svaku cenu poslušne žene.
            Južnokorejski film „Parazit", čiju režiju potpisuje Bong Joon-ho (6 nominacija), dobitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu, osvojio je i novosadsku publiku. Ovo je film koje je uspeo da spoji sve filmske žanrove: i komediju, i dramu, i horor i satiru... Film dobro smišljenih zapleta i nenadanih zaokreta. Fabula filma prati ulazak porodice Kim koja živi u sirotinjskom podrumskom stanu u Seulu, u život bogate porodice Park. Linije razdvajanja ove dve porodice su brojne, kao i linije koje ih spajaju. Miris je taj koji nepomirljivo odvaja siromašne od bogatih. Priča o ove dve porodice je priča o društvu, sistemu u kojem oni žive, i čija je, ujedno i kritika.
            Film Sam Mendes-a „1917" (10 nominacija) smešten je u jedan dan Prvog svetskog rata i prati dva vojnika, Schofield-a i Blake-a na nemogućem zadatku. Prelaz preko Zigfridove linije (granice Francuske) u dužini od 14,5km prepun je zamki, koje su Nemci ostavili u fiktivnom povlačenju. Ostvarenje cilja, predaja poruke generalu MacKenzie-ju o nenapadanju, uspeva da pređe samo jedan od njih. Nemoguće je preneti radnju filma, bogatu ratnim dekorom, koji čine rovovi, bodljikave žice, mine, palež, i koji na najočigledniji mogući način uspeva da u 119 minuta trajanja, prenese sve strahote Prvog svetskog rata.
            Poslednji u nizu „Oskar revije", prikazan dan uoči dodele, film koji je obeležio ovogodišnji Venecijanski festival i osvojio publiku širom sveta, „Džoker" Todd Phillips-a. (11 nominacija), zahvaljujući pre svega briljantnom Hoakin Finiksu u ulozi Artura Fleka. Artur pati od bolesti - pseudobulbarni efekat, koji ga tera na nekontrolisan smeh u stresnim situacijama što čuvenom Džokerovom osmehu daje novi smisao. Životne situacije neshvaćenog i odbačenog pretvaraju ga u nasilnika, koji se ne libi da upotrebi i pištolj. Njegov otpor prema društvu nepravdi i diskriminacije poklapa se sa pobunom naroda protiv društvenih elita, kojima Džoker, problematični antiheroj, postaje njihov zaštitni znak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com