Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Oskar za „Parazita“, Rene Zelveger i Hoakina Feniksa...

Oskar za „Parazita“, Rene Zelveger i Hoakina Feniksa...

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Južnokorejski film „Parazit'' zaslužio je Oskara - za najbolji film i najbolji internacionalni film, a režiser ovoga filma Bong Džunu-Hou je takođe dobitnik ovog visokog priznanja, kao i priznanja za najbolji scenario.

            Najveće filmsko priznanje za najbolju mušku ulogu poneo je Hoakin Feniks (film „Džoker“) , a za najbolju žensku ulogu statuom pobednika nagrađena je glumica Rene Zelevegar (film „Džudi’’).
            Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Bred Pitu („Bilo jednom u Holivudu“),  a ovaj film zaslužio je i Oskara za scenografiju - Barbara Ling i Nensi Hej.
            Lora Dern je najbolja sporedna glumica (film „Priča o braku“).   
            Ratna drama reditelja Sema Mendeza - film „1917“, takođe ima Oskara za najbolju fotografiju - Rodžer Dikins, a za miks zvuka u istoimenom filmu nagrađeni su Mark Tejlor i Stjuart Vilson.
            Islandska kompozitorka Hildur Gudnadotir dobitnik je Oskara za originalnu muziku (film „Devojkama, ženama, majkama, koje čuju muziku u sebi. Slobodno govorite, želimo da čujemo vaš glas“).
            Majkl Makasker i Endrju Bakland su najbolji montažeri (film „Ford v Ferari“), dok je za montažu zvuka u ovom filmu oskarovac Donald Silvester.
            Najbolji dokumentarni film - „Američka fabrika“, potpisuju Stiven Bognar, Džulija i Džef Rajhart, a kratkomentražni dokumentarni film - „Učiti skejbording u ratnoj zoni (ako si devojčica)“ Kerol Diziner i Elena Andrejčovoj.
            Žaklin Duran osvojila Oskara za kostimografiju u ostvarenju „Male žene''.
            Oskara za kratkometražni film „Komšijski prozor'' dobio je Maršal Kari, a najbolje dugometražno animirano ostvarenje je „Priča o igračkama 4“, Džoš Kulia, Marka Nilsena i Džonas Rivere.
            Metju Čeri i Keren Rupert Toliver nagrađeni su za kratkometražni animirani film Hair Love.
             Najbolja šminka i frizura - Kazo Hiro i Emi Morgan.

Foto:
1). Ekipa filma Parazit - Foto: Getty Images
2). Hoakin Finiks, Rene Zelvager, Bred Pit - Foto: PA Media
3). Rene Zelveger - Foto: Reuters
4). Brad Pit - Foto: Getty Images

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com