Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Februar mesec festivala u čast kobasica, kulena, slanine, čvaraka...

Februar mesec festivala u čast kobasica, kulena, slanine, čvaraka...

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Januar je mesec praznika - Božića, Srpske Nove godine, slava, i vreme u kome se organizuje tek po koja manifestacija kojih u Vojvodini ima više od hiljadu. Već u februaru, situacija je drugačija jer kreću  manifestacije vezane za tradiciju u našem narodu - festivali u čast kobasica, kulena, slanice, čvaraka...

            Čak pet VELIKIH manifestacije na tu temu su ove godine raspoređene svakog vikenda u ovom mesecu. U Šidu je 08. i 09. februara, po 23. put održana SREMSKA KOBASICIJADA I SVINJOKOLJ, u subotu 15. februara je 5. Međunarodni festival kobasice - KLOBASAFEST (Klobásafest) u Bačkom Petrovcu, u nedelju, 16. februara 7. Festival kobasice i domaće rakije BELOBLATSKA KOBASICIJADA, od 20. do 23. je 33. Festival slanine - SLANINIJADA u Kačarevu, a poslednjeg vikenda u Turiji je 36. TURIJSKA KOBASICIJADA. Ono što je dobro ove godine je da se manifestacije istog tipa ne poklapaju, pa će ljubitelji čvaraka, kobasica, kulena i slanine biti u prilici da imaju izbor za koju će se odlučiti, ili pak da obuđu sve kako bi videli u čemu je razlika, tj. tradicija u svinjokolju, od jednog do drugog kraja Vojvodine.
            Na temu održavanja ovih manifestacija razgovarali smo sa gospodinom Draganom Vukotom Vukotićem, ne samo zbog toga što je njegova ekipa „Klub prijatelja reke Tise „TISA 63“, osvojila prvo mesto u Šidu, već i zbog činjenice da su Agenciji „BIN marketing“, čiji je vlasnik, povereni marketing i promociju Beloblatske kobasicijade, kao i da je višegodišnji uspešni organizator sličnih manifestacija od kojih su najpoznatije BEEN fest u Temerinu i „Manić Tisa 63“ u Novom Bečeju.
            - Nije bilo lako osvojiti prvo mesto u Šidu, ali nije bilo ni preterano teško, jer mi ne menjamo recept po kome radimo i po kome smo poznati u zemlji i inostranstvu. Sve ostalo je disciplina i vođenje računa o primesama koje idu uz tu kobasicu do samog trenutka punjenja. Ono što je interesantno reći za Šid je da mi tamo redovno učestvujemo od 2007. godine i da manifestacija tradicionalno dobro posećena kako po broju ekipa, tako i po broju posetilaca. Imamo neki dogovr o saradnji da zajednički jedni drugima pomažemo i unapređujemo manifestacije koliko možemo i s tim u vezi je bio primetan napredak u izgledu festivala, samom postavljanju izlagačkih štandova koji su prvi put bili autentični. Mi smo takođe prošle godine, po njihovom mišljenju, napravili najbolju kobasicu, ali oko nas su i ove godine bili vrsni majstoru kobasice i eto, da li je bila doza sreće ili nekog našeg „filinga“, tj iskustva pokupljenog sa prethodnih manifstacija i takmičenju u zemlji i inostranstvu, bilo presudno.
            Ono što je primetno poslednjih nekoliko godina je da manifestacije ovoga tipa unapređuju svoj sadržaj i sve više privlače ne samo domaće, već i brojne strane goste, pogotovo goste iz regiona.
            - Svih ovih godina su se iskristalisale ove manifestacije, neke tradicijom, neke kvalitetom,odnosno snagom organizacije, pre svega idejno, a onda i snagom volje, što ide u prilog tome da je naša zemlja bogatija na gastro-turističkoj mapi Evrope i sveta. Opštine koje imaju takve manifestacije su prepoznate po jednoj novoj vrsti turizma, i čine da posetioci koji dođu mogu da dožive nešto novo, ali i da proizvođači hrane, prodavci, zarade neki ekstra dinar. Sa koliko je to uspeha, zavisi ne samo od budžeta, već i gde se manifestacije nalaze i šta promovišu.
            Primetno je i sve veće umrežavanje proizvođača hrane i turističkih organizacij,a pa i agencija. To otvara prostor za još bolju saradnju, ali i prostor proizvođačeima za dalji napredak.
            - Mnogi proizvođači još rade na crno, treba im pomoći da dobiju potrebnu papirologiju, da registruju gazdinstva i dobiju papire za legalnu proizvodnju da mogu da izađu ne sa proiuzvodima u marketima, već i da izađu u svet. Dobru praksu uspostavila je Turistička organizacija Vojvodine, koja više ni na jednu promociju ne ide bez proizvođača autentičnih vojvođanskih proizvoda, a tu praksu uspostavile su i neke druge turističke organizacije.
            Snaga manifestacija u dobroj meri leži u energiji organizatora manifestacija. Da li su tu u pitanju udruženja građana, poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača hrane, ali je dobro je da su sve više prepoznati i na taj način obuhvaćeni u različite vrste promocije.
            - Činjenice je da opštine sve više staju iza organizatora manifestacija. Tamo gde su opštine to prepoznale, to se i primeti, ali ima još dosta njih koje to nisu učinile. Mnoge manifestacije prikazuju kompletnu slika određene sredine i svaka ima neki svoje specifičnosti što zavisi iz kog su dela Vojvodine. Važno je da se pronađu u sebi, da istaknu ono šta je prepoznatljivo. Imamo previše ribljih čornbi, pasuljijada, i sličnih manifestacija, bez potrebe, a svaka sredina bi mogla da prepozna svoj potencijal i da to gura. Mišljenja sam da treba čak nadležne institucije da iskontrolišu neke od manifestacija jer ih je prekomeran broj, ali kako do tog rešenja doći, ni sam ne znam.
            Za vikend nas očekuje dve istog tipa manifestacije, ali su obe posebne i nosi pečat svoga kraja.
            - Da. Kobasicijade u Bačkom Petrovcu i Belom Blatu su svaka na svoj način posebne. I sam sam učestvovao u donošenju termina u Belom Blatu da se ne upada jedno drugom u termin. Naime, manifestacija u Belom Blatu je trebala da bude u isto vreme kao u Šidu, pa je pomerena, što se pokazalo kao dobro. Što se tiče ove dve predstojeće one su odraz sredine u kojoj žive njeni žitelji. Bački Petrovac je sredina u kojoj dominiraju Slovaci i Srbi, a Belo Blato je višenacionalna sredina u kojoj složno živi čak 9 nacija. Petrovska klobasa akcenat stavlja na kulen, pa i kobasice pomalo sliče kulenu, tj.vuku na slovački ukus sa kimom itd. U Belom Blatu se ocenjuje pravljenje svežih kobasica, ali je to i festival rakije. Belo Blato ima 700 stanovnika, a  10.000 ljudi se sliju toga dana u ovo malo mesto i po tome su fenomenalni jer selo živi za taj dan. BIN marketing i naši prijatelji iz brojnih udruženja će pomoći da manifestacija i ove godine bude šarmantna, uspešna i da obori neke nove rekorde - najavio je Dragan Vukota Vukotić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com